Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μάχη με όριο το 30% για την ΝΔ - Στις 22 Μαίου η κεντρική ομιλία Μητσοτάκη στην Αθήνα και οι δημοσκοπικές ανησυχίες Τσίπρα

Μάχη με όριο το 30% για την ΝΔ - Στις 22 Μαίου η κεντρική ομιλία Μητσοτάκη στην Αθήνα και οι δημοσκοπικές ανησυχίες Τσίπρα
Tα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στα ποσοστά που θα προκύψουν από την ευρωκάλπη καθώς αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο την επόμενη μέρα
Με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στους αναποφάσιστους και τους νέους ψηφοφόρους, κορυφώνουν τον προεκλογικό αγώνα τα κόμματα την τελευταία εβδομάδα πριν από τις κάλπες.
Ωστόσο, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στα ποσοστά που θα προκύψουν από την ευρωκάλπη καθώς αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο την επόμενη μέρα των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων της 26ης Μαΐου και στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις εθνικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν, το αργότερο, τον Οκτώβριο.
Ο πήχης και για τα δύο κόμματα είναι το 30%.
Για τη ΝΔ στόχος είναι να τον υπερβεί όσο γίνεται περισσότερο και για το ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί όσο πιο κοντά γίνεται.
Σε αυτή την περίπτωση, η ΝΔ θα έχει καταγράψει το καλύτερο αποτέλεσμά της εδώ και πολλά χρόνια, (από τις ευρωεκλογές του 2009) ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μεν απώλειες σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2015 αλλά θα έχει καταγράψει κέρδη σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014.
Το δίλημμα, 13η σύνταξη ή Μητσοτάκης, θέτει ο Αλέξης Τσίπρας στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου.
Ενώ παρά το γεγονός ότι μόλις λίγες ημέρες πριν, έκανε λόγο για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ την οποία μάλιστα, χαρακτήρισε ως πρώτο ημίχρονο - υπονοώντας ότι θα ακολουθήσει το δεύτερο στις εθνικές εκλογές - ο πρωθυπουργός κινείται με κύριο στόχο την διαχείριση μιας ήττας στις ευρωκάλπες.
Σε αυτό το πλαίσιο, μια διαχειρίσιμη ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα αποτελεί ένα ενδεχόμενο αποτέλεσμα που δεν θα ξεπερνά τις 5 ποσοστιαίες μονάδες με τη ΝΔ παράλληλα, να συγκεντρώνει ποσοστό που δεν θα αγγίζει το 30%.
Το Μέγαρο Μαξίμου, σε αυτή την περίπτωση, αξιοποιώντας και την φράση του πρωθυπουργού περί δημοσκόπησης σε ότι αφορά τις ευρωεκλογές, θα εκφράσει την πεποίθηση ότι η μάχη των εθνικών εκλογών μπορεί να κερδηθεί.
Τα δύσκολα για το κυβερνών κόμμα θα έρθουν με το ενδεχόμενο μιας μεγάλης ήττας που θα ξεπερνά τις 7- 7,5 μονάδες.
Διαφορά που όπως επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές, είναι πιθανό να επαναφέρει στο προσκήνιο το σενάριο των πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο, έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεφύγει από το ενδεχόμενο μιας στρατηγικής ήττας στο τέλος της κυβερνητικής θητείας.
Οι ίδιες πηγές, υποστηρίζουν βέβαια, ότι το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις εθνικές κάλπες υπάρχει στο τραπέζι και με το ενδεχόμενο η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ να είναι πολύ μικρή.
Με την προσδοκία, από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ότι θα μηδενιστεί.

Την Τετάρτη (22/5) η κεντρική πολιτική συγκέντρωση της ΝΔ στην Αθήνα

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση, από την πλευρά της, εισέρχεται στην τελευταία εβδομάδα των κρίσιμων ευρωεκλογών προσδοκώντας, αν μη τι άλλο, ένα αποτέλεσμα μεγαλύτερο από αυτό που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014 ο οποίος τότε, είχε κερδίσει με 3,5%.
Σε κάθε περίπτωση η ΝΔ προσδοκά αποτέλεσμα που θα ξεπερνά κατά πολύ το 5% καθώς τα υψηλά ποσοστά που καταγράφουν τους τελευταίους μήνες οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης έχουν ανεβάσει τον πήχη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Διαφορετικά στο στρατόπεδο της Πειραιώς αναμένονται γκρίνιες.
Στις ελάχιστες ημέρες που μεσολαβούν μέχρι την ώρα της κάλπης, σύμφωνα με «γαλάζια» στελέχη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να προσπεράσει τον Αλέξη Τσίπρα, να τον αφήσει πίσω του και να επιμείνει σε τρία στρατηγικά ζητήματα για τον ίδιο και τον πολιτικό του λόγο.
Την μείωση των φόρων, τη δημιουργία καλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους Έλληνες πολίτες.
Ο κ. Μητσοτάκης που σήμερα βρίσκεται στην Πάτρα όπου και θα πραγματοποιήσει ομιλία, την Τρίτη θα επισκεφθεί την Φλώρινα ενώ την Τετάρτη θα γίνει η κεντρική πολιτική συγκέντρωση της ΝΔ στην Αθήνα.
Η προεκλογική περίοδος για τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή (24/5) με ανοιχτή ομιλία στη Θεσσαλονίκη.
Την ίδια ημέρα, ο Αλέξης Τσίπρας θα ρίξει την αυλαία της προεκλογικής του εκστρατείας με την ομιλία του στην κεντρική πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα.
 
Χρύσα Κλειτσιώτη

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης