Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σαουδική Αραβία: Επαρκή τα αποθέματα πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά - Ο OPEC υπεύθυνος για πιθανές ελλείψεις

Σαουδική Αραβία: Επαρκή τα αποθέματα πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά - Ο OPEC υπεύθυνος για πιθανές ελλείψεις
Οι χώρες του OPEC και η Ρωσία είχαν συμφωνήσει σε μια ημερησία παραγωγή πετρελαίου στα 1.2 εκατομμύρια βαρέλια από την 1η Ιανουαρίου και για έξι μήνες
Υπεύθυνο για τις πιθανές ελλείψεις πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά θεωρεί τον OPEC ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Khalid al-Falih υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί καθώς τα παγκόσμια αποθέματα είναι επαρκή.
Σε ομιλία του στην Τζέντα μετά τη συνάντηση με υπουργούς κρατών του OPEC και της Ρωσίας ο Falih δήλωσε στο Reuters ότι ο OPEC αποφεύγει να λάβει σχετικές αποφάσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2019 οπότε και θα υπάρξει νέα συνάντηση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.
Οι χώρες του OPEC, η Ρωσία και οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες που δεν είναι μέλη του OPEC είχαν συμφωνήσει σε μια ημερησία παραγωγή πετρελαίου στα 1.2 εκατομμύρια βαρέλια από την 1η Ιανουαρίου και για έξι μήνες.
Μια συμφωνία που αποσκοπούσε στο να σταματήσει η δημιουργία αποθεμάτων και να μειωθούν οι τιμές
«Θέλουμε να είμαστε ευέλικτοι. Θα κάνουμε το σωστό, όπως πάντα» δήλωσε ο Falih αναφερόμενος στην απόφαση που θα λάβουν τον Ιούνιο προδιαθέτοντας ουσιαστικά ότι οι τιμές θα παραμείνουν σταθερά χαμηλές.
Ο Σαουδάραβας υπουργός δήλωσε ότι ο OPEC καθοδηγείται από δύο βασικές αρχές:
«Η πρώτη είναι να διατηρηθεί η αγορά προς την κατεύθυνση της εξισορρόπησης και των αποθεμάτων σε κανονικό επίπεδο. Και η δεύτερη είναι να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς. Θέλουμε να βρούμε τη σωστή ισορροπία και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε».
Το συμφωνημένο μερίδιο του OPEC στις περικοπές είναι 800.000 βαρέλια την ημέρα αλλά η πραγματική μείωση οφείλεται στις απώλειες παραγωγής από το Ιράν και τη Βενεζουέλα. Και οι δύο αυτές χώρες βρίσκονται κάτω από αμερικανικές κυρώσεις και έχουν εξαιρεθεί από τη συμφωνημένη ημερησία παραγωγή.
Ο αμερικανός πρόεδρος Trump έχει χαρακτηρίσει τη Σαουδική Αραβία de facto ηγέτη του OPEC ζητώντας από το Ριαντ χαμηλότερες τιμές πετρελαίου κάτι στο οποίο δεν συμφωνεί η Σαουδική Αραβία που δεν διατίθεται να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου γεγονός που θα οδηγήσει δυνητικά σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ.
Στο μεταξύ η μεγάλη πετρελαϊκή ρύπανση κατά μήκος του ρωσικού αγωγού Druzhba τον Απρίλιο, ανάγκασε τη Ρωσία να περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου. Ο αγωγός που μεταφέρει πετρέλαιο και φυσικό αέριο προς την Ανατολική Ευρώπη και τη Γερμανία έχει μειώσει σημαντικά την μεταφορά του χωρίς να είναι γνωστό πότε θα λειτουργήσει κανονικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης