Τρίτη συνεχόμενη ημέρα ανόδου στο πετρέλαιο – Στα 72,6 δολ. το Brent, στα 62,9 δολ. το αργό

Τρίτη συνεχόμενη ημέρα ανόδου στο πετρέλαιο – Στα 72,6 δολ. το Brent, στα 62,9 δολ. το αργό
Τρίτη συνεχόμενη ημέρα ανόδου στο πετρέλαιο
«Στο πράσινο» έκλεισε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα ο «μαύρος χρυσός», με ώθηση από την γεωπολιτική αβεβαιότητα που «θολώνει» τις προοπτικές για την προσφορά στην αγορά.
Τα futures Ιουλίου 2019 για το πετρέλαιο Brent έκλεισαν με άνοδο 1,4% στο Λονδίνο και τα 72,6 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ υψηλότερη άνοδο -ήτοι 1,4%- κατέγραψε το αργό πετρέλαιο (futures Ιουλίου 2019) στη Νέα Υόρκη, στα 62,9 δολάρια ανά βαρέλι.
Για το σύνολο της εβδομάδας, μέχρι στιγμής, οι τιμές έχουν ενισχυθεί κατά 2%, κόντρα στην αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας, τα αποθέματα αργού στη χώρα αυξήθηκαν κατά 5,4 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί πτώση κατά 800 χιλ. βαρέλια.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από δύο εβδομάδες τα αποθέματα αμερικανικού αργού είχαν υποχωρήσει κατά σχεδόν 4 εκατ. βαρέλια.
«Ενώ αναμέναμε να υπάρξουν πτώσεις, είδαμε αυξήσεις σχεδόν παντού», σχολίασε ο Tariq Zahir του αμερικανικού fund Tyche Capital Advisors, προσθέτοντας ότι «είχαμε μία απροσδόκητη άνοδο 5,4 εκατ. βαρελιών ενώ αναμέναμε πτώση κατά 1,1 εκατ. βαρέλια».
«Αυτή η έκπληξη της τάξεως των 6 εκατ. βαρελιών θα πρέπει να θέσει ένα ταβάνι στις τιμές», επεσήμανε ο κ. Zahir, ενώ παράλληλα τόνισε ότι στο παραπάνω γεγονός έρχεται να προστεθεί και η επί τα χείρω αναθεώρηση του IEA για τη ζήτηση πετρελαίου το τρέχον έτος.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής αναλυτής αγορών στην OANDA, Alfonso Esparza, δήλωσε ότι «οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή έχουν κλιμακωθεί, με τις ΗΠΑ να είναι έτοιμες να ασκήσουν πίεση στην Τεχεράνη, εκενώνοντας παράλληλα την πρεσβεία τους στο Ιράκ για λόγους ασφαλείας», γεγονός που αντισταθμίζει την αύξηση που σημειώθηκε στα αποθέματα αμερικανικού αργού και ωθεί υψηλότερα τις τιμές του πετρελαίου.

Εχθές, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας εκτίμησε ότι οι πρόσφατες «τρομοκρατικές» επιθέσεις, εναντίον πλοίων και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων απειλούν όχι μόνο το βασίλειο αλλά και «την ασφάλεια εφοδιασμού» σε αργό πετρέλαιο και «την παγκόσμια οικονομία», σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβαν οι σιίτες αντάρτες Χούτι της Υεμένης, προκάλεσαν χθες Τρίτη το κλείσιμο ενός μεγάλου πετρελαιαγωγού στη Σαουδική Αραβία, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο την ένταση στον Κόλπο δύο ημέρες μετά το μυστηριώδες σαμποτάζ τεσσάρων πλοίων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Η σαουδαραβική κυβέρνηση υπό την προεδρία του βασιλιά Σαλμάν πραγματοποίησε σύσκεψη χθες το απόγευμα στη Τζέντα και τόνισε «τη σημασία να αντιμετωπίσουμε τις τρομοκρατικές οντότητες που διαπράττουν τέτοιες ενέργειες σαμποτάζ, κυρίως τους αντάρτες Χούτι που στηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη».
Ο υπουργός Ενημέρωσης Turki al Sabana επεσήμανε ότι το υπουργικό συμβούλιο καταδίκασε εκ νέου τις «ανατρεπτικές ενέργειες» που είχαν στόχο την Κυριακή εμπορικά πλοία, ανάμεσά τους και δύο σαουδαραβικά τάνκερ, κοντά στα χωρικά ύδατα των Εμιράτων.
«Αποτελούν ύψιστη απειλή για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας» και «έχουν αρνητικές συνέπειες για την ειρήνη και τη διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια», πρόσθεσε.
Ο Sabana υπενθύμισε «την κοινή ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να εγγυηθεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και της παραγωγής πετρελαίου προκειμένου να αποφευχθούν οι αρνητικές συνέπειες» στην αγορά ενέργειας και οι κίνδυνοι στην παγκόσμια οικονομία.

Επίσης, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ αντισταθμίζει την πτώση που έχει σημειωθεί στις εξαγωγές του Ιράν και της Βενεζουέλας -στη μηνιαία έκθεση που δημοσίευσε για τις προοπτικές της ενεργειακής αγοράς.
Ειδικότερα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανέφερε ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον να «τερματίσει τις απαλλαγές κυρώσεων που επέτρεπαν σε ορισμένους εισαγωγείς να συνεχίσουν να αγοράζουν ιρανικό αργό πετρέλαιο αύξηση τις περίπλοκες προοπτικές εφοδιασμού».
Ωστόσο, ο Οργανισμός διευκρινίζει ότι «υπήρξαν σαφή και, κατά την άποψη του IEA, πολύ ευπρόσδεκτα μηνύματα από άλλους παραγωγούς ότι θα προχωρήσουν στην αντικατάσταση των βαρελιών του Ιράν, αν και σταδιακά, απαντώντας στα αιτήματα πελατών».
«Υπάρχει σίγουρα περιθώριο για άλλους παραγωγούς να ενισχύσουν την παραγωγή», ανέφερε ο Οργανισμός, εκτιμώντας ότι τον περασμένο Απρίλιο το ΟΠΕΚ είχε παραγωγή μειωμένη κατά 440 χιλ. βαρέλια ημερησίως σε σύγκριση με τον όγκο παραγωγής που έχει συμφωνηθεί, ενώ η αντίστοιχη παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας ήταν μειωμένη κατά 500 χιλ. βαρέλια ημερησίως.
Παράλληλα, ο IEA επεσήμανε ότι υπήρξε μία «μέτρια αντιστάθμιση των ανησυχιών για την παροχή από την πλευρά της ζήτησης», αναμένοντας ότι η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί κατά 1,3 εκατ. βαρέλια το 2019, όγκος μειωμένος κατά 90 χιλ. βαρέλια ημερησίως σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις.
Όσον αφορά τη συνολική παγκόσμια ζήτηση για το τρέχον έτος, ο Οργανισμός εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 100,4 εκατ. βαρέλια, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το «φράγμα» των 100 εκατ. βαρελιών ημερησίως.
«Η υψηλότερη παραγωγή από τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ, ειδικότερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες το δεύτερο τρίμηνο, θα διατηρήσει τον επαρκή εφοδιασμό της αγοράς», πρόσθεσε ο IEA, προβλέποντας ότι η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2019.
Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου για τον Απρίλιο του 2019 υποχώρησε κατά 300 χιλ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, με τον Καναδά, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες.
Επιπλέον, η παραγωγή του ΟΠΕΚ για τον ίδιο μήνα αυξήθηκε κατά 60 χιλ. βαρέλια, στα 30,21 εκατ. βαρέλια συνολικά, εν μέσω υψηλότερων όγκων παραγωγής σε Λιβύη, Νιγηρία και Ιράν.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS