Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επιμένει ο Στουρνάρας: Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για παροχές

Επιμένει ο Στουρνάρας: Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για παροχές
Με δηλώσεις του στους Financial Times, ο Γιάννης Στουρνάρας κάνει ακόμα μία πολιτική παρέμβαση και επιμένει στα περί μη ύπαρξης δημοσιονομικού χώρου για παροχές από την κυβέρνηση
Σε ακόμα μία πολιτική παρέμβαση προχώρησε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος «απαντώντας» στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για παροχές.
«Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για παροχές» δήλωσε στους Financial Times και συμπλήρωσε «είναι απίθανο η κυβέρνηση να εισπράξει φόρους με τον ίδιο ρυθμό όπως πέρυσι, ενώ θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο αριθμό περαιτέρω συνταξιοδοτικών απαιτήσεων που καλύπτουν την περίοδο της κρίσης».
Ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το α' τρίμηνο «δείχνουν» ότι τα έσοδα από φόρους υποχώρησαν κατά 0,5% επί του ΑΕΠ σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2018.
Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας πρόβλεψε ότι η τάση αυτή θα μπορούσε να συνεχιστεί καθώς η εισπραξιμότητα των φόρων επιβραδύνθηκε ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε τους στόχους τους περασμένου έτος αλλά αντιμετώπισε έντονη κριτική από τους δανειστές, την ΕΕ και το ΔΝΤ για περιορισμό της δυνητικής ανάπτυξης μέσω αύξησης των φόρων ενώ την ίδια στιγμή προχώρησε σε μείωση του προγράμματος επενδύσεων.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει το 2019 πλεόνασμα 4,1%.
Ωστόσο, η εκτίμηση αυτή παραβλέπει την απόφαση του ΣτΕ για αποζημιώσεις σε συνταξιούχους του δημοσίου, οι συντάξεις των οποίων μειώθηκαν περισσότερο από 40% μεταξύ 2010 και 2015.
«Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση κατά την οποία η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να θεσπίσει αντισταθμιστικά μέτρα εντός του τρέχοντος έτους για να αντιστρέψει την τάση και να εξασφαλίσει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα επιτευχθεί φέτος» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης