Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το παίρνει πάνω του ο Τσίπρας – Μπαράζ ομιλιών για αναποφάσιστους … και για διαφορά κάτω από 5 μονάδες

Το παίρνει πάνω του ο Τσίπρας – Μπαράζ ομιλιών για αναποφάσιστους … και για διαφορά κάτω από 5 μονάδες
Στις 19:30 σήμερα ομιλία στην πλατεία Πάρκου στη Λαμία
Πάνω του παίρνει την προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καθώς εκτιμάται ότι οι επόμενες 10 ημέρες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες και καθοριστικές για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις πρόσφατες περιοδείες και ομιλίες σε Κρήτη, Ξάνθη, Ιωάννινα ο Αλέξης Τσίπρας ρίχνει το κύριο βάρος του με ομιλίες σε ανοιχτές συγκεντρώσεις, όπως έγινε προχθές Τρίτη 14/5 στο Αιγάλεω, όπως θα γίνει σήμερα Πέμπτη 16/5 στην πλατεία Πάρκου στη Λαμία και όπως θα συμβεί τις επόμενες ημέρες σε μια σειρά από πόλεις, όπως μεταξύ άλλων σε Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Και μπορεί ο πρωθυπουργός να υποστηρίζει πως οι ευρωεκλογές θα είναι ντέρμπι, όμως όλες οι δημοσκοπήσεις – που έρχονται τουλάχιστον στο φως της δημοσιότητας – επιμένουν.
Η ΝΔ παραμένει πρώτη και η διαφορά της από το ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε υψηλά επίπεδα άνω του 7%.
Και η διαφορά τους – βάσει των μετρήσεων – δείχνει να μην επηρεάζεται ούτε από τα θετικά μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση.
Αν και η διαπίστωση αυτή, όπως είναι λογικό, δεν γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση και από το ΣΥΡΙΖΑ, είναι προφανές πως ο Τσίπρας δεν περίμενε από τα μέτρα αυτά να αλλάξει άρδην το κλίμα στην ελληνική κοινωνία υπέρ της κυβέρνησης του.
Η στόχευση του αποβλέπει αφενός στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ αφετέρου σε εκείνους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές του 2015 και σήμερα δηλώνουν είτε αναποφάσιστοι είτε αποχή.
Υπάρχουν δύο δεδομένα θετικά για το ΣΥΡΙΖΑ.
Πρώτον, η συσπείρωση του κινείται στα επίπεδα του 50% με 55%, όταν η ΝΔ έχει «χτυπήσει» ταβάνι, κινούμενη αρκετά υψηλότερα από το 80%.
Δεύτερον, οι περισσότεροι από τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, οι οποίοι κινούνται κοντά στο 20%, είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές το ΣΥΡΙΖΑ.
Και δεδομένου ότι αυτοί δεν έχουν στραφεί έως τώρα σε κάποιο άλλο κόμμα, σημαίνει ότι θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή, αν θα ξαναψηφίσουν το ΣΥΡΙΖΑ ή αν τελικά θα επιλέξουν την αποχή.
Βάσει αυτών των δύο δεδομένων, είναι προφανές πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περιθώρια να αυξήσει σημαντικά τη δύναμη του, σε αντίθεση με τη ΝΔ που μάλλον έχει εξαντλήσει τη δυναμική της.
Και κάπου εδώ μπαίνει το «στοίχημα» για τον Τσίπρα.
Διότι αν καταφέρει και τους πείσει, τουλάχιστον τους περισσότερους από τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, θα έχει κάνει ένα αποφασιστικό βήμα προς τον ρεαλιστικό του στόχο.
Που δεν είναι άλλος από το να κρατήσει τη διαφορά του από τη ΝΔ όσο το δυνατόν πιο χαμηλά γίνεται, και σε κάθε περίπτωση κάτω από τις 5 μονάδες.
Εάν τα καταφέρει, τότε θα έχει βάσιμες ελπίδες ότι οι βουλευτικές εκλογές θα είναι ένα πραγματικό ντέρμπι με τη ΝΔ.
Για αυτό το λόγο η πρωτοβουλία των κινήσεων από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στα χέρια του Τσίπρα.
Είναι αυτός που μέσω των ανοιχτών συγκεντρώσεων και ομιλιών του καλείται πέρα από το να παρουσιάσει τα πεπραγμένα της θητείας του, πέρα από το να αποδομήσει τον Μητσοτάκη, να μιλήσει στο θυμικό των ψηφοφόρων και να αποκαταστήσει την επαφή μαζί τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης