Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία - Ευρωεκλογές: Σαρώνει o Farage στις δημοσκοπήσεις, καταποντίζονται οι Συντηρητικοί της May

Βρετανία - Ευρωεκλογές: Σαρώνει o Farage στις δημοσκοπήσεις, καταποντίζονται οι Συντηρητικοί της May
Προς παραίτηση η πρωθυπουργός Theresa May;
Πρώτο και με διαφορά εμφανίζεται το Κόμμα του Brexit του Nigel Farage, το οποίο ενόψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου αφήνει πίσω του και με μεγάλη διαφορά τις υπόλοιπες παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις της Μ. Βρετανίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών λαμβάνει μόλις 10 -12% στην πρόθεση ψήφου και καταποντίζεται στην τέταρτη με πέμπτη θέση, γεγονός που επιβεβαιώνει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο πως οι ημέρες της Theresa May είναι πραγματικά μετρημένες τόσο στην πρωθυπουργία της Μ. Βρετανίας όσο και στην ηγεσία των Συντηρητικών.
Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι δεν αποκλείεται εντός της εβδομάδας η May να ανακοινώσει τα σχέδια της για την παραίτηση της από την πρωθυπουργία.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας BMG το Κόμμα του Brexit προηγείται με 24% στη πρόθεση ψήφου και ακολουθούν οι Εργατικοί με 22%.
Έπονται οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 19%, οι Συντηρητικοί της May με 12% και οι Πράσινοι με 10%.




Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Times, το Κόμμα του Brexit προηγείται με 34% στη πρόθεση ψήφου και ακολουθούν οι Εργατικοί με 16%.
Έπονται οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 15%, οι Πράσινοι με 11% και πέμπτοι έπονται με 10% οι Συντηρητικοί.



Από την πλευρά του ο Farage, ο οποίος είχε ηγηθεί της εκστρατείας του Brexit, βιώνει την απόλυτη πολιτική επιτυχία.
«Υπάρχει μια τεράστια διάθεση για το Κόμμα του Brexit αυτή τη στιγμή γιατί οι πολίτες θέλουν να ζουν σε μια δημοκρατική χώρα.
Μας πρόδωσαν, όχι μόνο οι Συντηρητικοί.
Και οι Εργατικοί έκαναν το ίδιο πράγμα» ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη του στο BBC ο Farage, ο οποίος κατηγόρησε τη May ότι παραπλανά σκόπιμα τους Βρετανούς σχετικά με τη συμφωνία της για το Brexit, υποστηρίζοντας μάλιστα πως η συμφωνία αυτή είναι «μια νέα συνθήκη με την Ευρώπη».
Μάλιστα ο Farage υποστήριξε ότι εφόσον το κόμμα του έρθει πρώτο στις ευρωεκλογές, θα ζητήσει να συμμετάσχει στη διαπραγματευτική ομάδα της βρετανικής κυβέρνησης στις συνομιλίες με την ΕΕ για το Brexit.
Σημειώνεται πως χθες Κυριακή 12/5 μια ακόμα δημοσκόπηση της Opininum, ήρθε να επιβεβαιώσει την πρωτιά του Κόμματος του Brexit.
Βάσει αυτής πρώτο είναι το κόμμα του Brexit του Nigel Farage με 34% ενισχυμένο κατά 5% σε σχέση με την προηγούμενη σφυγμομέτρηση.
Δεύτεροι έρχονται οι Εργατικοί με 21% και απώλειες 5% και τρίτοι οι Φιλελεύθεροι με 12%.
Σύμφωνα με την έρευνα το κυβερνών κόμμα της Theresa May συγκεντρώνει μόλις το 11% με απώλειες 3% σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας.



FT: Nigel Farage, ο άνθρωπος που αλλάζει τη βρετανική ιστορία

Είχε γίνει ο ξεχασμένος άνθρωπος της βρετανικής πολιτικής.
Όταν όμως ανέβηκε την περασμένη εβδομάδα στο βήμα  συγκέντρωσης στο Πιτέρμπορο, 1.500 εκστασιασμένοι οπαδοί του Brexit άρχισαν να φωνάζουν το όνομα του ανθρώπου που άλλαξε τον ρου της ευρωπαϊκής ιστορίας και συντάραξε τη βρετανική ελίτ: «Nigel! Nigel! Nigel!»
Ο Nigel Farage, ο λαϊκιστής που ηγήθηκε της εκστρατείας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, έμοιαζε τελειωμένος μετά την υπερψήφιση του Brexit, πριν από τρία χρόνια αναφέρουν οι Financial Times.
Είχε πιάσει δουλειά στο ραδιόφωνο και το Κόμμα της Ανεξαρτησίας είχε βυθιστεί στο χάος χωρίς αυτόν.
Με το Brexit όμως να εξακολουθεί να είναι άλυτο και την κυβέρνηση της T. May να διαλύεται, η συγκέντρωση έστειλε ένα σαφές μήνυμα στο κατεστημένο: ο αποτελεσματικότερος αντίπαλός του είναι και πάλι εδώ.
«Η μάχη αυτή δεν είναι πια μόνο για την αποχώρηση από την ΕΕ», είπε ο Nigel Farage στους οπαδούς του.
«Είναι μια ολομέτωπη μάχη κατά του κατεστημένου».
Όταν ο τότε πρωθυπουργός D. Cameron ανακοίνωσε το 2013 ότι θα γινόταν δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ, πολλοί βουλευτές του κόμματός του είχαν θεωρήσει ότι έτσι θα εξουδετερωνόταν η απειλή που έθετε ο Nigel Farage.
Αλλά εκείνος ήξερε καλύτερα. «Θα έρθουν να παίξουν στο γήπεδό μας τώρα», είχε πει τότε στους Financial Times.
Έξι χρόνια μετά, ο Cameron αποτελεί ιστορία και το κόμμα του έχει διασπαστεί.
Αλλά ο Nigel Farage δεν έχει τελειώσει: είναι αποφασισμένος να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στους Συντηρητικούς.
Αυτόν τον μήνα, το νέο κόμμα του με το όνομα Brexit θα εκλέξει έναν αριθμό ευρωβουλευτών για να λάβουν μέρος στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία των λαϊκιστών.
Ύστερα από δύο δεκαετίες αγώνα κατά της συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ, ο 55χρονος πολιτικός, που έχει παντρευτεί δύο φορές και έχει τέσσερα παιδιά, είχε σχεδόν βγει στη σύνταξη.
Ώσπου στα τέλη του περασμένου χρόνου συνειδητοποίησε ότι η May θα έχανε την προθεσμία της 29ης Μαΐου.
«Πρέπει να κάνουμε κάτι», είπε στους συμμάχους του. Και έκανε ένα κόμμα.
«Είναι ο βρετανός πολιτικός με τη μεγαλύτερη επιρροή από την εποχή του T. Bler, ίσως και της M. Thacher», λέει ένα στέλεχος των Τόρις.
Αντίθετα με το Ukip, το νέο κόμμα με το όνομα Brexit έχει τις απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις. Και στις ευρωεκλογές κατεβάζει ένα μίγμα διασημοτήτων και νέων υποψηφίων. Σύμφωνα με τον Nigel Farage, το 90% της χρηματοδότησής του προέρχεται από ατομικές δωρεές των 25 λιρών, αν και υπάρχει ένας μυστηριώδης δότης που έχει προσφέρει 100.000 λίρες.
Η τελευταία δημοσκόπηση δίνει στο κόμμα 34%, περισσότερο από τους Τόρις και τους Εργατικούς μαζί.
Ο Nigel Farage φοίτησε σε ένα ιδιωτικό σχολείο, το Dulwich College, και στη συνέχεια ακολούθησε τον πατέρα του στο Σίτι.
Παρόλα αυτά απεχθάνεται το κατεστημένο, και κυρίως την εποχή του Bler και των Νέων Εργατικών.
Για να τους αντιμετωπίσει, έστρεψε το Ukip προς τον λαϊκισμό. Κάποιοι λένε πάντως ότι η μεγαλύτερη του επιθυμία είναι να γίνει μέλος του κύκλου που πολεμά. «Κατά βάθος θα ήθελε να χριστεί ιππότης ή να εκλεγεί στη Βουλή των Λόρδων», λέει ένας άνθρωπος από τον κύκλο του.
«Του έχει μείνει από την εποχή που προσπάθησε χωρίς επιτυχία να είναι  υποψήφιος των Τόρις».
Η μάχη των ευρωεκλογών αποτελεί για τον Nigel Farage μια βάση για να επιτεθεί εναντίον των δύο μεγάλων κομμάτων της χώρας στις βουλευτικές εκλογές.
Το κόμμα Brexit θα παρουσιάσει υποψήφιους σε όλη τη χώρα και ο Nigel Farage θα είναι ένας από αυτούς.
Η μεγάλη πρόκληση γι’αυτόν θα είναι τότε να μετατρέψει ένα κόμμα διαμαρτυρίας με ένα συγκεκριμένο μήνυμα - να ολοκληρωθεί το Brexit - σε μια δύναμη που μπορεί να κερδίσει εκλογές.

Die Welt: Ευσεβής πόθος η ανατροπή του Brexit – Το δείχνει η πρωτιά του Farage


Ευσεβή πόθο χαρακτηρίζει την ελπίδα να ανατραπεί η πορεία της εξόδου της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ η γερμανική εφημερίδα Die Welt με αφορμή τις δημοσκοπήσεις που θέλουν το Κόμμα του Brexit του Nigel Farage να είναι πρώτο και νικητής των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου.
«Μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις ήλπιζαν ότι οι Βρετανοί κάποια στιγμή θα έρχονταν στα συγκαλά τους.
Ότι σύντομα θα συνειδητοποιούσαν πόσο μεγάλο χάλι θα προκαλούσε το Brexit, πόσα προβλήματα θα προκαλέσει» τονίζει η Die Welt, η οποία όμως και επικαλούμενη τη δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα The Observer που δείχνει ότι το κόμμα του Farage θα είναι ο καθαρός νικητής των ευρωεκλογών, αναφέρει ότι «πρέπει να έσπασε πλέον αυτή τη φούσκα».
«Η επιθυμία πολλών Βρετανών να ανακτήσουν περισσότερη εθνική κυριαρχία είναι προφανώς ισχυρότερη από τη δύναμη των γεγονότων και των αριθμών.
Όχι ευκαταφρόνητος αριθμός υποστηρικτών του Brexit δεν αλλάζει άποψη, παρότι θα κληθεί να πληρώσει ακριβά τα κόστη που προβλέπεται πως θα φέρει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θα αναθεωρήσουν τελικά τη στάση τους οι Βρετανοί;
Όπως αποδεικνύεται, η ελπίδα αυτή ήταν πάνω απ’ όλα ευσεβής πόθος» υποστηρίζει η Die Welt.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης