Τελευταία Νέα
Διεθνή

IEA: Η αυξημένη παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ καλύπτει το κενό που δημιουργείται από το Ιράν και τη Βενεζουέλα

IEA: Η αυξημένη παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ καλύπτει το κενό που δημιουργείται από το Ιράν και τη Βενεζουέλα
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τη ζήτηση πετρελαίου το 2019
Στο γεγονός ότι η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ αντισταθμίζει την πτώση που έχει σημειωθεί στις εξαγωγές του Ιράν και της Βενεζουέλας αναφέρθηκε σήμερα (15/5) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), στη μηνιαία έκθεση που δημοσίευσε για τις προοπτικές της ενεργειακής αγοράς.
Ειδικότερα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανέφερε ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον να «τερματίσει τις απαλλαγές κυρώσεων που επέτρεπαν σε ορισμένους εισαγωγείς να συνεχίσουν να αγοράζουν ιρανικό αργό πετρέλαιο αύξηση τις περίπλοκες προοπτικές εφοδιασμού».
Ωστόσο, ο Οργανισμός διευκρινίζει ότι «υπήρξαν σαφή και, κατά την άποψη του IEA, πολύ ευπρόσδεκτα μηνύματα από άλλους παραγωγούς ότι θα προχωρήσουν στην αντικατάσταση των βαρελιών του Ιράν, αν και σταδιακά, απαντώντας στα αιτήματα πελατών».
«Υπάρχει σίγουρα περιθώριο για άλλους παραγωγούς να ενισχύσουν την παραγωγή», ανέφερε ο Οργανισμός, εκτιμώντας ότι τον περασμένο Απρίλιο το ΟΠΕΚ είχε παραγωγή μειωμένη κατά 440 χιλ. βαρέλια ημερησίως σε σύγκριση με τον όγκο παραγωγής που έχει συμφωνηθεί, ενώ η αντίστοιχη παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας ήταν μειωμένη κατά 500 χιλ. βαρέλια ημερησίως.
Παράλληλα, ο IEA επεσήμανε ότι υπήρξε μία «μέτρια αντιστάθμιση των ανησυχιών για την παροχή από την πλευρά της ζήτησης», αναμένοντας ότι η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί κατά 1,3 εκατ. βαρέλια το 2019, όγκος μειωμένος κατά 90 χιλ. βαρέλια ημερησίως σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις.
Όσον αφορά τη συνολική παγκόσμια ζήτηση για το τρέχον έτος, ο Οργανισμός εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 100,4 εκατ. βαρέλια, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το «φράγμα» των 100 εκατ. βαρελιών ημερησίως.
«Η υψηλότερη παραγωγή από τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ, ειδικότερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες το δεύτερο τρίμηνο, θα διατηρήσει τον επαρκή εφοδιασμό της αγοράς», πρόσθεσε ο IEA, προβλέποντας ότι η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2019.
Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου για τον Απρίλιο του 2019 υποχώρησε κατά 300 χιλ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, με τον Καναδά, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες.
Επιπλέον, η παραγωγή του ΟΠΕΚ για τον ίδιο μήνα αυξήθηκε κατά 60 χιλ. βαρέλια, στα 30,21 εκατ. βαρέλια συνολικά, εν μέσω υψηλότερων όγκων παραγωγής σε Λιβύη, Νιγηρία και Ιράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης