Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA Merrill Lynch: «Δούρειος Ίππος» οι απειλές Trump για δασμούς στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες

BofA Merrill Lynch: «Δούρειος Ίππος» οι απειλές Trump για δασμούς στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες
Ο πραγματικός στόχος είναι η έναρξη διαπραγματεύσεων ΗΠΑ - ΕΕ για τα αγροτικά προϊόντα
Στην εκκολαπτόμενη εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ - Ευρωπαϊκής Ένωσης στρέφεται το ενδιαφέρον, με φόντο τη μάχη με την Κίνα η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με τον David Hauner της Bank of America Merrill Lynch, οι απειλές του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump για την επιβολή δασμών στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες θα εξελιχθούν σε «Δούρειο Ίππο».
Ο πραγματικός στόχος σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στη BofA, είναι η έναρξη διαπραγματεύσεων για τα αγροτικά προϊόντα.
Όπως δήλωσε στο CNBC, η αποστολή αυτή δεν θα είναι εύκολη για την αμερικανική κυβέρνηση, καθώς θα πρέπει να ασκήσει ισχυρές πιέσεις ώστε να εξασφαλίσει υποχωρήσεις από την Ε.Ε.
«Θα είναι πολύ δύσκολο, ιδιαίτερα αν ο Trump ξεκινήσει συζητήσεις για τα αγροτικά προϊόντα», τονίζει ο Hauner.
Όπως σχολιάζει το CNBC, οι αγρότες - οι οποίοι αποτελούν μια κοινωνική ομάδα ιδιαίτερα σημαντική για τον Trump - υποφέρουν από συρρίκνωση των περιουσιών τους λόγω του εμπορικού πολέμου με την Κίνα, γεγονός που ανησυχεί των πρόεδρο των ΗΠΑ, εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης του 2020.
Πάντως οι μετοχές των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών δέχονται ισχυρές πιέσεις μετά την αύξηση δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων που επέβαλαν οι ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αμερικανικής υπηρεσίας για το εμπόριο, οι εισαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων στις ΗΠΑ ανήλθαν σε 23,9 δισ. δολ το 2018, ενώ οι εξαγωγές σε 13,5 δισ. δολ.
Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές οχημάτων από την ΕΕ ανήλθαν σε 56,4 δισ. δολ.
Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι των χωρών της ΕΕ ανήλθε σε 169,3 δισ. δολ. το 2018, σημειώνοντας αύξηση 11,8% έναντι του 2017 σύμφωνα με τα στοιχεία της USTR.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης