Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι κοκορομαχίες για την 7ήμερη εργασία και η σκληρή πραγματικότητα

tags :
Οι κοκορομαχίες για την 7ήμερη εργασία και η σκληρή πραγματικότητα
Αμήχανοι οι εργαζόμενοι παρακολουθούν τις προεκλογικές κόντρες
Απορημένοι παρακολουθούν χιλιάδες εργαζόμενοι την κοκορομαχία Τσίπρα - Μητσοτάκη για το…οκτάωρο και τον κίνδυνο…επταήμερης εργασίας.
Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, ο οποίος αποτελεί την «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας και πόλο έλξης επενδύσεων, όπως διατυμπανίζουν βαρύγδουπα οι πολιτικοί αρχηγοί στην τελική ευθεία για τις εκλογικές αναμετρήσεις της 26ης Μαϊου 2019.
Οι εργαζόμενοι στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας έχουν ξεχάσει τι σημαίνει οκτάωρο, τι σημαίνει πενθήμερο ή εξαήμερο, τι σημαίνει ρεπό, τι σημαίνει πληρώνομαι υπερωρία ακόμη και τι σημαίνει ασφάλιση.
Εργαζόμενοι, κυρίως νέοι, που εργάζονται ώρες ατελείωτες για πενιχρούς μισθούς.
Ενδεικτικό των εργασιακών συνθηκών στον τουρισμό τη θερινή περίοδο, το πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Νέα Κρήτη», το οποίο φιλοξενεί μαρτυρίες για ωράρια -λάστιχο, εκμετάλλευση και μισθούς πείνας.
Οι τοπικές εφημερίδες στα νησιά βρίθουν αντίστοιχων καταγγελιών.
Φυσικά δεν είναι μόνο ο τουρισμός.
Είναι οι κλάδοι της εστίασης, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, είναι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, ή που δεν δηλώνουν ποτέ τις υπερωρίες που έχουν εργαστεί.
Ποιον αφορά λοιπόν ο σάλος που ξέσπασε μετά τη δήλωση Μητσοτάκη για επταήμερη λειτουργία της επιχείρησης, η οποία άφησε περιθώρια παρερμηνειών, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ουδέποτε μίλησε περί κατάργησης της πενθήμερης εργασίας;
Η δήλωση Μητσοτάκη αφορά μια πρακτική η οποία βρίσκεται ήδη σε ισχύ (Παπαστράτος) και μάλιστα με τη βούλα του υπουργείου Εργασίας, άρα μια νόμιμη πρακτική.
Ωστόσο ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η αποκάλυψη ότι η συλλογική σύμβαση εργασίας που υπεγράφη με το προσωπικό της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στις 15 Νοεμβρίου 2018 (επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ!) για την περίοδο 2018 - 2020 προβλέπει 7ήμερη εργασία!
Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη την υποκρισία.
Αυτό που αφορά τους εργαζόμενους είναι η επί της ουσίας κριτική στις εργοδοτικές πρακτικές και στην εργασιακή νομοθεσία και όχι οι κόντρες για ανύπαρκτα ζητήματα.
Άλλωστε η Νέα Δημοκρατία δεν κρύβει ότι τάσσεται υπέρ των ευέλικτων μορφών εργασίας.
Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Εργασίας διατείνεται ότι έχει κηρύξει πόλεμο στην εργοδοτική αυθαιρεσία, ωστόσο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανεπαρκείς και το κράτος αδυνατεί να διασφαλίσει την εφαρμογή της νομοθεσίας,  με την αδήλωτη εργασία και την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων να αποτελούν κανονικότητα.
Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι οι κοκορομαχίες που οδηγούν σε διαστρέβλωση θέσεων ένθεν κακείθεν, αλλά η ουσία των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν ισοπεδωθεί και οι πραγματικές θέσεις των κομμάτων σχετικά με την περίφημη ευελιξία η οποία οδηγεί σε εξαντλητικά ωράρια και καταπάτηση των εργασιακών κεκτημένων.

Διαβάστε ΕΔΩ τι ισχύει για την επταήμερη εργασία

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης