Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προβληματισμός στις Βρυξέλλες για εξαγγελίες Τσίπρα - Αξιωματούχος EE: Ανησυχία για μη τήρηση των δεσμεύσεων - Φόβος για μπλόκο στην αποπληρωμή ΔΝΤ

Προβληματισμός στις Βρυξέλλες για εξαγγελίες Τσίπρα - Αξιωματούχος EE: Ανησυχία για μη τήρηση των δεσμεύσεων - Φόβος για μπλόκο στην αποπληρωμή ΔΝΤ
Οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα έχουν μπει στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις Βρυξέλλες σχετικά με τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα και για το ενδεχόμενο να μην τηρηθούν οι στόχοι που περιλαμβάνονται στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Τα κράτη-μέλη ανησυχούν γι' αυτά που έχουν ανακοινωθεί» δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης (16/5/2019) και συμπλήρωσε «υπάρχει ανησυχία ότι οι Έλληνες δεν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους».
Θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα κληθεί να παράσχει διευκρινίσεις αλλά και να περιγράψει αναλυτικά το κόστος των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα από το Ζάππειο.
«Παρ' όλο που η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα του Eurogroup ενδεχομένως να γίνουν ερωτήσεις στον κ. Τσακαλώτο για τις ανακοινώσεις του Τσίπρα που έχουν προκαλέσει ανησυχία σε κάποια κράτη μέλη για το κατά πόσο η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της» φέρεται να δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.
Επιπλέον, απαντώντας σε ερώτηση εάν θα μπορούσε να είναι αυτός ένας λόγος προκειμένου να μην εγκρίνουν τα κράτη-μέλη την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, ο αξιωματούχος είπε πως δεν θα αποτελούσε «έκπληξη» εάν κάποια από τα εθνικά κοινοβούλια που θα κληθούν να εγκρίνουν την απόφαση αυτή, θα το συνέδεε με τις εξαγγελίες.
Ερωτηθείς σχετικά με το αν είναι εφικτή η πρόταση του πρωθυπουργού για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι «ο στόχος είναι στόχος», ενώ επισήμανε ότι, προς το παρόν, η πρόταση αυτή δεν είναι ξεκάθαρη και αναμένεται να ξεκαθαριστεί στην έκθεση των Θεσμών.
θα μπορούσε να είναι αυτός ένας λόγος προκειμένου να μην εγκρίνουν τα κράτη-μέλη την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, ο αξιωματούχος είπε πως δεν θα αποτελούσε «έκπληξη» εάν κάποια από τα εθνικά κοινοβούλια που θα κληθούν να εγκρίνουν την απόφαση αυτή, θα το συνέδεε με τις εξαγγελίες.
Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι δηλώσεις επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ του ΒΝ ότι το κόστος των παροχών είναι υψηλότερο κατά 131 εκατ. ευρώ από την πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο 0,6% του ΑΕΠ ή 1,14 δισ. ευρώ για το 2019.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα σχέδια της κυβέρνησης για μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει κατάθεση σε ειδικό λογαριασμό χρημάτων ύψους 5,55 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν συνολικά στο 3% του ΑΕΠ ως το 2022 και δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να χαμηλώσει κατά 1 μονάδα του ΑΕΠ τον στόχο στα πλεονάσματα.
Το ποσό αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια μορφή «εγγύησης» προς τους ευρωπαίους εταίρους, ώστε στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2020-2023 οι στόχοι στα πλεονάσματα να χαμηλώσουν στο 2,5% του ΑΕΠ από 3,5% του ΑΕΠ που ορίζει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας.  

Νωρίτερα το bankingnews.gr μετέδιδε:

Στη «ζυγαριά» του Eurogroup 16/5 οι παροχές Τσίπρα – Yπέρβαση κατά 130 εκατ. της «κόκκινης γραμμής» του Προγράμματος Σταθερότητας

Οριακά υψηλότερο κατά 131 εκατ. ευρώ είναι το κόστος των παροχών του Αλέξη Τσίπρα από την πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο 0,6% του ΑΕΠ ή 1,14 δισ. ευρώ για το 2019 με τους δανειστές να «φιλτράρουν» την επίπτωση στον ετήσιο στόχο του προγράμματος για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.   
Όπως προκύπτει από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνόδεψε τις τροπολογίες με τα μέτρα για την 13η σύνταξη και τις μειώσεις ΦΠΑ επέρχεται για το 2019 απώλεια εσόδων 1,271 δισ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ωστόσο εκτίμηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των εσόδων θα καλυφθεί από την αύξηση της κατανάλωσης και κυρίως από το μέτρο μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.     
Η ετήσια δαπάνη για την 13η σύνταξη διαμορφώνεται στα 830 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των μέτρων από την μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, τα τυποποιημένα τρόφιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο ανέρχεται σε 441 εκατ. ευρώ για το εναπομείναντα διάστημα του 2019,δεδομένου ότι οι φοροελαφρύνσεις στον ΦΠΑ θα τεθούν την επόμενη Δευτέρα 20 Μαΐου σε ισχύ.
Για το 2020 οι απώλειες εισπράξεων από το ΦΠΑ θα ανέλθουν στα 667 εκατ. ευρώ.
Με βάση την έκθεση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιάρακη ο πρωθυπουργός όχι μόνο εξάντλησε τον «έξτρα» δημοσιονομικό χώρο του 2019 για παροχές αλλά υπερέβη, έστω και οριακά, την «κόκκινη γραμμή» που ατύπως έχουν βάλει οι δανειστές.
Για το 2020 ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος θα φθάσει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών σε 0,4% του ΑΕΠ ή τα 800 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για το 2020.
Τα μέτρα που θα «τρέξουν» από τον επόμενο χρόνο και θα προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός, μεταξύ άλλων, θα είναι: η μη εφαρμογή της προνομοθετημένης μείωσης στο αφορολόγητο ποσό εισοδήματος, η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, η μείωση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%, η επαναφορά μέτρου μείωσης του φόρου εισοδήματος μόνιμου κατοίκου νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, η μείωση ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους, η επαναφορά του μέτρου απαλλαγής τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα, η μείωση του φόρου για τους συνεταιρισμούς στο 10%, κ.α.
Στο Eurogroup, που συνεδριάζει αυτή την Πέμπτη 16 Μαίου 2019, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης θα έχει την δυνατότητα να σχηματίσει μία συνολική εικόνα για τις αντιδράσεις που προκάλεσαν τα μέτρα ελάφρυνσης Τσίπρα στους κόλπους των θεσμών όπως και το σχέδιο της ελληνικής πρότασης για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.
Προβλέπει κατάθεση σε ειδικό λογαριασμό χρημάτων ύψους 5,55 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν συνολικά στο 3% του ΑΕΠ ώς το 2022 και δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να χαμηλώσει κατά 1 μονάδα του ΑΕΠ τον στόχο στα πλεονάσματα.
Το ποσό αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια μορφή «εγγύησης» προς τους ευρωπαίους εταίρους, ώστε στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2020-2023 οι στόχοι στα πλεονάσματα να χαμηλώσουν στο 2,5% του ΑΕΠ από 3,5% του ΑΕΠ που ορίζει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας.   
Η ελληνική πρόταση θα είναι βασικό θέμα στο Euroworking Group της 3ης Ιουνίου που θα αναλάβει να προετοιμάσει την ατζέντα της υπουργικής συνόδου της 13ης Ιουνίου, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κληθούν να πάρουν «θέση» γύρω από το ελληνικό αίτημα. Στο μεταξύ οι απόψεις στο στρατόπεδο των εταίρων είναι για μία ακόμα φορά διχασμένες…
Από την πλευρά του, πάντως, το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει -σε σχετική του ανακοίνωση όπου σχολιάζεται το δημοσίευμα του ΒΝ- τα μέτρα για το 2019 που ανακοινώθηκαν και κατατέθηκαν προς ψήφιση είναι πλήρως συμβατά με το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, όπως αυτός αποτυπώθηκε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2019.
Συγκεκριμένα, τονίζει το ΥΠΟΙΚ, εκτός από το προκαλούμενο κόστος των εν λόγω μέτρων, προκύπτουν θετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις από το σχέδιο ρύθμισης οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και τη φορολογική διοίκηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης