Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη Ρωσία ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, M. Pompeo – Συνάντηση με Putin - Στο επίκεντρο Ιράν, Βενεζουέλα

Στη Ρωσία ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, M. Pompeo – Συνάντηση με Putin - Στο επίκεντρο Ιράν, Βενεζουέλα
Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα και τα αντικρουόμενα συμφέροντα - Στόχος να σταθεροποιηθούν οι τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας
Στη Ρωσία θα βρεθεί σήμερα Τρίτη 14/5 ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες για μια κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν.
Με το Ιράν που αποτελεί σύμμαχο της Ρωσίας, να απειλεί τις ΗΠΑ ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αποτελούν πλέον στόχο και όχι απλά απειλή και με πληροφορίες να θέλουν τον Λευκό Οίκο να επεξεργάζεται διάφορα σενάρια στρατιωτικής διαχείρισης μιας κρίσης με το Ιράν, Ρωσία και ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να σταθεροποιήσουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις τους.
Τα μέτωπα και τα συγκρουόμενα συμφέροντα ΗΠΑ και Ρωσίας είναι πολλά, από τη Βενεζουέλα και το Ιράν μέχρι τις κρίσεις σε Συρία και Ουκρανία και τη συνθήκη περί του πυρηνικού αφοπλισμού.
Ο Pompeo θα έχει συνάντηση και με τον Ρώσο ομόλογο του Sergei Lavrov στο Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα, πριν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών γίνουν δεκτοί από τον πρόεδρο  Putin.
Οι συναντήσεις αυτές κάθε άλλο παρά εύκολες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, παρά το γεγονός ότι επιθυμία του προέδρου Trump είναι η προσέγγιση με τη Μόσχα.
Αυτό φαίνεται άλλωστε και από τις χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov, ο οποίος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι είναι αυτές που προκάλεσαν την κρίση με το Ιράν ύστερα από την απόφαση του Trump να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
«Θα επιχειρήσουμε να ξεκαθαρίσουμε με τον Pompeo πως οι Αμερικάνοι σκοπεύουν να βγουν από αυτήν την κρίση που δημιούργησαν  με τις μονομερείς τους αποφάσεις.
Επιθυμούμε έναν ειλικρινή διάλογο με τον Αμερικανό ομόλογο μου» είπε ο Lavrov.
Αλλά δεν είναι μόνο το Ιράν.
Το ζήτημα της Βενεζουέλας είναι ένα ακόμα τεράστιο διεθνές ζήτημα, στο οποίο τα συμφέροντα ΗΠΑ και Ρωσίας συγκρούονται καθώς έχουν τελείως διαφορετικές θέσεις.
Μάλιστα ο Pompeo, σε αντίθεση με τον Donald Trump που υποστηρίζει ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις πως η Μόσχα δεν έχει καμία εμπλοκή, είναι από εκείνους που τηρούν σκληρή γραμμή κατά της Ρωσίας, κατηγορώντας την ότι στηρίζει το καθεστώς Maduro στη Βενεζουέλα και ότι ήταν αυτή που έπεισε το Maduro να μην τραπεί σε φυγή κατά το πρόσφατο στρατιωτικό πραξικόπημα που έγινε σε βάρος του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης