Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζεται η πτώση στις ασιατικές αγορές εν μέσω ανησυχιών για το εμπόριο - Στο -0,59% και τις 21.067,23 μονάδες ο Nikkei

tags :
Συνεχίζεται η πτώση στις ασιατικές αγορές εν μέσω ανησυχιών για το εμπόριο - Στο -0,59% και τις 21.067,23 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,70% στις 28.066 μονάδες
Στο «κόκκινο» παρέμειναν και σήμερα Τρίτη (14/5) οι αγορές της Ασίας, μετά τις απώλειες που σημειώθηκαν προηγούμενως στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές παραμένουν προβληματισμένοι αναφορικά με τη νέα κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά -0,59% στις 21.067,23 μονάδες, εν μέσω νέας ανόδου στο γεν, κλείνοντας με αρνητικό πρόσημο για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση και παραμένοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών.
Παράλληλα, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,92% στις 6.239,90 μονάδες, ενώ πτώση σημείωσε και ο δείκτης S&P/NZX 50 στη Νέα Ζηλανδία, και συγκεκριμένα στο -0,56% και τις 10.070,35 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρεί κατά -1,70% στις 28.066 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Country Garden και Tencent υποχωρούν κατά -3,52% και -2,83% αντίστοιχες, ενώ αντίθετα οι μετοχές των Link REIT και China Mobile ενισχύονται κατά +3,27% και +0,07%.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε στο -0,69% και τις 2.883,61 μονάδες, ενώ παρόμια πτώση σημείωσε και ο δείκτης SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο -0,41% και τις 9.066,38 μονάδες.
Στην Ταϊβάν, ο δείκτης Taiwan Weighted κατέγραψε απώλειες της τάξεως του -0,37% στις 10.519,25 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +0,14% στις 2.081,84 μονάδες.
Η εμπορική διαμάχη ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως βρίσκεται για ακόμα μία μέρα στο προσκήνιο, καθώς η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς σε εισαγωγές αμερικανικών αγαθών συνολικής αξίας 60 δισ. δολ. ως «απάντηση» στην αύξηση των αμερικανικών δασμών που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα.
«Η προσαρμογή της Κίνας στους πρόσθετους δασμούς αποτελούν απάντηση στην αμερικανική μονομερή προσέγγιση και τον προστατευτισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας, προσθέτοντας ότι «η Κίνα ελπίζει πως οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στη σωστή κατεύθυνση των διμερών εμπορικών και οικονομικών διαβουλεύσεων και ότι θα συναντηθούν με την Κίνα στα μισά του δρόμου».
Σημειώνεται ότι μεταξύ των αμερικανικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν δασμοί περιλαμβάνονται τα κατεψυγμένα λαχανικά και το υγροποιημένο φυσικό αέριο, ενώ οι δασμοί αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουνίου 2019 και έπειτα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump είχε προειδοποιήσει νωρίτερα το Πεκίνο ότι η κατάσταση «θα γίνει μονάχα χειρότερη» εάν προχωρήσει σε αντίμετρα, με τον ίδιο ωστόσο να δηλώνει αργότερα πεπεισμένος ότι οι δύο πλευρές θα καταφέρουν εν τέλει να συνάψουν μία συμφωνία.
Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Xi Jinping τον ερχόμενο μήνα στην Ιαπωνία, αναμένοντας ότι οι συνομιλίες που θα έχουν θα είναι «πολύ καρποφόρες».
Άνοδο καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, μετά την πτώση που σημείωσε κατά τις προηγούμενες ημέρες, παρά τη νέα κλιμάκωση που σημειώθηκε στις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα σε Κίνα και σε ΗΠΑ.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2019 για το Brent ενισχύεται κατά +0,47% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 70,56 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,31% στα 61,23 δολ. ανά βαρέλι.
Η νέα κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα έχει προκαλέσει ανησυχία στις τάσεις των επενδυτών, ενώ έχει ασκήσει πιέσεις στις αγορές παγκοσμίως.
Όπως αναέρει ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της OANDA, Alfonso Esparza, «ένας πλήρης εμπορικός πόλεμος θα έχει διαχρονικές συνέπειες στην παγκόσμια ανάπτυξη, περιορίζοντας σοβαρά την ανοδική τάση στη ζήτησ ενέργειας», ενώ πρόσθεσε ότι «οι διαταραχές έχουν εξισορροπήσει την αγορά, αλλά η χαμηλότερη ζήτηση και η αυξανόμενη αμερικανική παραγωγή θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μία γρήγορη αντιστροφή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης