Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρές απώλειες στη Wall Street, καθώς κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας

tags :
Ισχυρές απώλειες στη Wall Street, καθώς κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας
Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας 60 δισ. δολ.
Με ισχυρές απώλειες άνοιξαν σήμερα (13/5/2019) οι δείκτες της Wall Street, καθώς κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας.
Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας 60 δισ. δολ., «απαντώντας» στην αύξηση των δασμών από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών 200 δισ. δολ. την περασμένη εβδομάδα.
Όπως μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, η κινεζική κυβέρνηση ανέφερε ότι οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2019 και θα κυμαίνονται από 5 ως 25%.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 1,8% στις 25.475 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 1,7% στις 2.832 μονάδες, ενώ ο Nasdaq καταγράφει βουτιά 2,2% στις 7.743 μονάδες.
Ισχυρές πιέσεις δέχεται ο τεχνολογικός κλάδος, με την Apple να καταγράφει βουτιά 4,9%, την Amazon να σημειώνει πτώση 3,2%, τη Microsoft να καταγράφει απώλειες 2,2%, το Facebook να υποχωρεί κατά 2,3% και την Alphabet να διαπραγματεύεται στο -2,5%.
Οι μετοχές των Caterpillar και Boeing, δύο εταιρειών «ευαίσθητων» σε θέματα εμπορίου, λόγω της έκθεσής τους στο εξωτερικό, καταγράφουν απώλειες 4% και 2,7%.
Οι αμερικανικοί δείκτες κατέγραψαν βαριές απώλειες την περασμένη εβδομάδα, μετά τις απειλές του Trump για αύξηση των δασμών σε κινεζικά αγαθά.
Ο S&P 500 και ο Nasdaq κατέγραψαν πτώση 2,2% και 3% αντίστοιχα, στο σύνολο της περασμένης εβδομάδας -η χειρότερη εβδομαδιαία τους επίδοση από τον Δεκέμβριο.
Ο Dow Jones κατέγραψε τη χειρότερη εβδομάδα από τον Μάρτιο, υποχωρώντας κατ 2,1%.
Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, «εκτόξευσε» σήμερα ευθείες απειλές κατά της Κίνας, προειδοποιώντας το Πεκίνο με βαρύ πλήγμα και πλήρη απομόνωση εάν δεν υπογράψει την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ.
«Λέω ανοικτά στον πρόεδρο της Κίνας, Xi Jinping, ότι θα υποστεί βαρύ πλήγμα εάν δεν καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Κι αυτό γιατί οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την Κίνα για άλλες χώρες, καθώς είναι πολύ ακριβό να αγοράσεις στην Κίνα.
Είχατε μια σπουδαία συμφωνία, η οποία σχεδόν ολοκληρώθηκε, αλλά την τελευταία στιγμή κάνατε πίσω», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ένας νέος γύρος εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή (10/5) χωρίς συμφωνία, ενώ λίγο νωρίτερα είχαν τεθεί σε ισχύ νέοι αμερικανικοί δασμοί 25% στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών ύψους 200 δισ. δολ.
Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ για αλλαγές στην κινεζική νομοθεσία και η διακήρυξη της Κίνας ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε τροποποιήσεις οι οποίες βλάπτουν τα συμφέροντά της, δεν άφησαν περιθώριο για συμβιβασμό.
Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στη Σύνοδο των G20 στα τέλη Ιουνίου στην Ιαπωνία, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, και ο Κινέζος ομόλογός του, Xi Jinping, είναι πιθανό να συναντηθούν και να συνομιλήσουν για θέματα που αφορούν το εμπόριο, όπως δήλωσε την Κυριακή (12/5) ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης