Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κληρώνει για symbol Εθνικής 14 Μαΐου και 15 Μαΐου για Pillar και Cairo της Eurobank – Προσφορές για NPEs 10-11 δισ. ευρώ

Κληρώνει για symbol Εθνικής 14 Μαΐου και 15 Μαΐου για Pillar και Cairo της Eurobank – Προσφορές για NPEs 10-11 δισ. ευρώ
Στις 15 Μαΐου 2019 η Eurobank θα λάβει δεσμευτικές προσφορές για το πρόγραμμα Pillar που αφορά προβληματικά στεγαστικά δάνεια 2 δισεκ. ευρώ και μη δεσμευτικές προσφορές για το πρόγραμμα Cairo ύψους 7 δισεκ.
Προσφορές για 10-11 δισεκ. ευρώ προβληματικά δάνεια θα πάρουν από funds η Εθνική και η Eurobank.
Σύμφωνα με πληροφορίες στις 14 Μαΐου η Εθνική θα ανακοινώσει τον πλειοδότη για το πρόγραμμα προβληματικών επιχειρηματικών δανείων 1,6 δισεκ. ευρώ.
Στις 15 Μαΐου 2019 η Eurobank θα λάβει δεσμευτικές προσφορές για το πρόγραμμα Pillar που αφορά προβληματικά στεγαστικά δάνεια 2 δισεκ. ευρώ και μη δεσμευτικές προσφορές για το πρόγραμμα Cairo ύψους 7 δισεκ. προβληματικών δανείων.
Πρόκειται για NPEs περίπου 10,5 με 11 δισεκ. ευρώ.

Μεταξύ Fortress και Eliot η μάχη για το Symbol της Εθνικής τράπεζας για 240-260 εκατ

Μεταξύ Fortress και Elliot θα δοθεί η μάχη για το Symbol 1,6 δισ NPEs της Εθνικής τράπεζας που αφορά προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις ακίνητα.
Το πραγματικό καθαρό ποσό των NPEs που πωλούνται είναι 980 εκατ ευρώ και τα υπόλοιπα 620 εκατ αφορούν τόκους υπερημερίας.
Με βάση ενδείξεις στόχος είναι να συγκεντρωθούν 240 με 260 εκατ ευρώ από την πώληση του προβληματικού χαρτοφυλακίου.
Στην αρχική φάση είχαν συμμετάσχει τα αμερικανικά funds Centerbridge, το Ellington, το Elliott και η Fortress, ωστόσο στην τελική φάση της υποβολής των τελικών προσφορών στις 8 Απριλίου δύο είναι οι επικρατέστεροι πλειοδότες το Elliot και το Fortress.
To Elliott Management Group έχει υπό διαχείριση κεφάλαια 35 δισ, η Fortress 42 δισ. και η Centerbridge 14 δισ.
Η Centerbridge συνεργάζεται με την Cepal της Alpha bank ενώ η Fortress επιχειρεί να συμμετάσχει σε όλα τα πιθανά project πώλησης ή διαχείρισης NPEs όπως Eurobank, Πειραιώς κ.α.
Το πρόγραμμα πώλησης προβληματικών ανοιγμάτων μικρών εταιριών (Symbol) της Εθνικής τράπεζας περιλαμβάνει 13.000 δάνεια, περίπου 4.180 μικρών εταιριών ενώ οι εξασφαλίσεις αγγίζουν τα 8.200 ακίνητα.
Η Εθνική τράπεζα αναμένεται να πάρει τιμήματα που θα κινηθούν μεταξύ 260 και 300 εκατ ευρώ που αντιστοιχεί στο 30% της ονομαστικής αξίας πλην των τόκων υπερημερίας.

Προσφορές για Pillar και Cairo της Eurobank 15 Μαΐου

Δεσμευτικές προσφορές για το πρόγραμμα προβληματικών στεγαστικών δανείων 2 δισεκ. ευρώ ονομαζόμενο Pillar θα λάβει η Eurobank στις 15 Μαΐου.
Την ίδια μέρα θα λάβει μη δεσμευτικές προσφορές και για το πρόγραμμα Cairo που αφορά τιτλοποίηση 7 δισεκ. προβληματικών δανείων με τους ενδιαφερόμενους Fortress – Dobank, Pimco, Elliot με επενδυτικό σχήμα Β2Capital και άλλα….
Η Eurobank θα ολοκληρώσει εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει ανακοινώσει το πλάνο εμπροσθοβαρούς μείωσης των NPEs και πριν το τέλος του 2019 θα έχει ολοκληρώσει deal 25 δισεκ. αποκτώντας πλεονέκτημα στα κρίσιμα stress tests του Ιουλίου 2020.
Όπως έχει τονιστεί η Eurobank μέσω ενός μεικτού σχήματος που περιλαμβάνει απορρόφηση της Grivalia, πώληση 2 δισεκ. στεγαστικών προβληματικών δανείων (pillar), τιτλοποίησης 7 δισεκ. NPEs (Cairo) και πώλησης της εταιρίας διαχείρισης FPS θα συγκεντρώσει 1,6 με 1,7 δισεκ. τα οποία θα έχουν θετική επίδραση στα κεφάλαια 1,3 δισεκ. ευρώ περίπου.
Από την Grivalia θα ενισχύσει τα κεφάλαια της κατά 900 εκατ ευρώ περίπου.
Από το σχήμα pillar, Cairo και πώληση FPS θα συγκεντρωθούν 650 με 700 εκατ τα οποία θα έχουν θετική επίδραση στα κεφάλαια 300 εκατ ευρώ.
Από το Pillar θα πάρει 130 εκατ ευρώ.
Από το Cairo θα πάρει 250 εκατ ευρώ
Από την πώληση της FPS περίπου 300 εκατ ευρώ.
Να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι όπως Fortress, Pimco, Elliot, Β2Capital κ.α. θα υποβάλλουν προσφορές μέσα με τέλη Ιουλίου 2019.
Άρα η Eurobank θα ενισχύσει τα κεφάλαια της κατά 1,2 δισεκ. ευρώ και από 4,8 δισεκ. θα εμφανίζει 6 δισεκ. ευρώ.
Ταυτόχρονα με όλο αυτό τον σχεδιασμό που θα καταλήξει σε ένα deal 25 δισεκ. καθώς αυτό θα είναι το ύψος των NPEs που θα διαχειρίζεται η FPS εκτιμάται ότι θα δαπανηθούν 1,2 δισεκ. ευρώ οπότε η Eurobank θα επιστρέψει στην ίδια κεφαλαιακή αφετηρία τα 4,8 δισεκ. αλλά θα έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό εξυγιανθεί.
Η εξέλιξη αυτή δίνει πλεονέκτημα στην Eurobank στα νέα επερχόμενα stress tests του Ιουλίου 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης