Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πώς η αλλαγή στάσης της Βόρειας Κορέας δρομολογεί εξελίξεις στην αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου

Πώς η αλλαγή στάσης της Βόρειας Κορέας δρομολογεί εξελίξεις στην αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου
Οι τελευταίες κινήσεις που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να αποτελούν ένα «μήνυμα» προς τις Ηνωμένες Πολιτείες
Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του Απριλίου ανάμεσα στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un και τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων.
Η σύνοδος των δύο χωρών έλαβε χώρα στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας, ενώ το ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών.
Παράλληλα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν μεταξύ άλλων και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να αναπτύξουν περαιτέρω τους διμερείς δεσμούς τους, τους οποίους μάλιστα ο Kim Jong Un χαρακτήρισε ως «στρατηγικούς και παραδοσιακά φιλικούς».
Από την πλευρά του, ο Vladimir Putin ανέφερε ότι «η Ρωσία είναι υπέρ της πλήρους αποπυρηνικοποίησης» της κορεατικής χερσονήσου, ενώ πρόσθεσε ότι μεταξύ άλλων συζητήθηκε η ανάγκη του να επιστρέψει «μία κατάσταση κατά την οποία το διεθνές δίκαιο, και όχι το δίκαιο της γροθιάς, αποφασίζει την τάξη των πραγμάτων στον κόσμο».
«Η Βόρεια Κορέα χρειάζεται εγγύηση για την ασφάλειά της, για τη διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας της», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος επαίνεσε τις προσπάθειες του Kim Jong Un να «εξομαλύνει τις σχέσεις Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ».
Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών, σε μία προσπάθεια να βρεθεί μία λύση στο ζήτημα της κορεατικής χερσονήσου, η Ρωσία και η Κίνα έκαναν λόγο για έναν σταδιακό περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας,  ενώ από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν άμεσο και πλήρη αφοπλισμό της Πιονγιάνγκ, προκειμένου να αρθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της από τη διεθνή κοινότητα.
Μάλιστα, η συνάντηση που είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump με τον Kim Jong Un στο Βιετνάμ τον περασμένο Φεβρουάριο ολοκληρώθηκε πρόωρα, καθώς οι δύο πλευρές εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις αναφορικά με την άρση των κυρώσεων.
Η Βόρεια Κορέα πρότεινε να προχωρήσει σε μερικό αφοπλισμό και η Διεθνή Κοινότητα να άρει από την πλευρά της ορισμένες από τις κυρώσεις, με τον Donald Trump ωστόσο να υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν υπάρξει πλήρης αφοπλισμός.
Μερικές μέρες μετά τη σύνοδο Βόρειας Κορέας και Ρωσίας, το Υπουργείο Εξωτερικών της πρώτης εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας έστειλε σαφές μήνυμα προς τις ΗΠΑ για το ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης, ενώ παράλληλα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις δηλώσεις που είχε πραγματοποιήσει λίγες ώρες νωρίτερα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Mike Pompeo.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, η αποπυρηνικοποίηση θα καταστεί δυνατή μόνο εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλάξουν τη στάση τους, τονίζοντας μάλιστα πως «εάν η Ουάσιγκτον δεν καταφέρει να αλλάξει τη στάση της, θα υπάρξουν συνέπειες».
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Mike Pompeo δήλωνε ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να εξετάσει και άλλες επιλογές για τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί το ζήτημα της Βόρειας Κορέας εάν δε σημειωθεί επιτυχία στις συνομιλίες των δύο χωρών.
Και ενώ η κατάσταση στις συνομιλίες ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας παρέμενε στάσιμη τις τελευταίες ημέρες, η Πιονγιάνγκ αποφάσισε να προχωρήσει σε δοκιμές πολλαπλών πυραύλων μικρού βεληνεκούς, μία κίνηση που αρκετοί αναλυτές ερμήνευσαν ως έμμεση πίεση προς την Ουάσιγκτον, προκειμένου να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας μάλιστα χαρακτήρισε την δοκιμή των πυραύλων ως μία «σιωπηλή διαμαρτυρία» απέναντι στις ΗΠΑ, στον απόηχο της «άκαρπης» συνόδου κορυφής στο Ανόι.
«Η Βόρεια Κορέα φαίνεται πως είναι δυσαρεστημένη που δε μπόρεσε να φθάσει σε συμφωνία στο Ανόι», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Moon Jae In μετά τη δεύτερη δοκιμή πυραύλων που πραγματοποίησε η Πιονγιάνγκ μέσα σε διάστημα λιγότερο της μίας εβδομάδας.
Η παραπάνω κίνηση της Βόρειας Κορέας, σε συνδυασμό με την πρόσφατη σύνοδο του Βλαδιβοστόκ, ενδέχεται όντως να αποτελούν μήνυμα προς την Ουάσιγκτον, ώστε οι δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και προσπαθήσουν να βρουν μία κοινά αποδεκτή λύση.
Και μάλιστα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνου να λαμβάνουν αυτό το μήνυμα, καθώς παρά το γεγονός ότι η εκτόξευση των βορειοκορεατικών πυραύλων ήταν η πρώτη που έγινε μετά από δεκαοκτώ μήνες, η αντίδραση της Ουάσιγκτον ήταν ιδιαίτερα συγκρατημένη.
Αρχικά, η Αμερικανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την πρόθεση της Ουάσιγκτον να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Πιονγιάνγκ, παρά τις δοκιμές των πυραύλων, τονίζοντας μάλιστα ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας έχουν παραμείνει ανοιχτοί μετά τη σύνοδο στο Ανόι.
«Επιθυμούμε να συνεχίσουμε τις εργασίες προς μία ειρηνική επίλυση για την επίτευξη της αποπυρηνικοποίησης στη Βόρεια Κορέα, με πλήρη επαλήθευση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Mike Pompeo.
Από την πλευρά του, ο Donald Trump ανέφερε αρχικά ότι «κανείς δεν είναι χαρούμενος» για αυτή την εξέλιξη, προσθέτοντας ότι «γνωρίζω ότι θέλουν να διαπραγματευτούν, μιλάνε για διαπραγμάτευση, αλλά δε νομίζω ότι είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν».
Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα ο Αμερικανός πρόεδρος άλλαξε εν μέρει την αρχική στάση δυσαρέσκειας που είχε, εκτιμώντας ότι η δοκιμή των πυραύλων «δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αθέτηση της εμπιστοσύνης».
Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι θα μπορούσε να το εκλάβει σαν αθέτηση εμπιστοσύνης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν σκοπεύει να κάνει κάτι τέτοιο, ενώ πρόσθεσε ότι «αυτά ήταν βλήματα μικρής εμβέλειας και πολύ συνηθισμένα πράγματα».
Παράλληλα, η Ουάσιγκτον εμφανίζεται διατεθειμένη να συνεχίσει τον διάλογο με τη Ρωσία σχετικά με την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, η οποία αποτελεί «κοινό στόχο» και για τις δύο χώρες, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορές αναφορικά με το πώς θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η αμερικανική πλευρά επιμένει να παραμείνουν σε ισχύ όλες οι κυρώσεις μέχρι να υπάρξει πλήρης αφοπλισμός της Βόρειας Κορέας, ενώ η ρωσική πλευρά τάσσεται υπέρ μίας περισσότερο σταδιακής προσέγγισης, ζητώντας χαλάρωση των κυρώσεων που έχει επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η επίσκεψη του Mike Pompeo στη Μόσχα θα μπορούσε να αποτελέσει μία σημαντική εξέλιξη για το ζήτημα της Βόρειας Κορέας, καθώς ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναμένεται να συναντηθεί τόσο με τον Ρώσο ομόλογό του, Sergey Lavrov, όσο και με τον Vladimir Putin, προκειμένου να συζητήσουν το σχετικό ζήτημα.
Παρά το γεγονός ότι οι συνομιλίες που θα έχει ο κ. Pompeo στη Μόσχα δεν αναμένεται να επιλύσουν άμεσα το αδιέξοδο των τελευταίων μηνών στην κορεατική χερσόνησο, σίγουρα θα αποτελέσουν «μοχλό» ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Πιονγιάνγκ και Ουάσιγκτον, η οποίες βρίσκονται εδώ και αρκετό διάστημα στον «πάγο».

Μενέλαος Μπέλλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης