Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με εμπορική «απομόνωση» απειλεί την Κίνα ο Trump - Αντίποινα από το Πεκίνο με αύξηση δασμών σε προϊόντα 60 δισ. δολ. - Από -2,3% έως -3,4% η Wall Street

Με εμπορική «απομόνωση» απειλεί την Κίνα ο Trump - Αντίποινα από το Πεκίνο με αύξηση δασμών σε προϊόντα 60 δισ. δολ. - Από -2,3% έως -3,4% η Wall Street
Ο Trump απαίτησε από την Κίνα να κλείσει μια διμερή συμφωνία για το εμπόριο με την κυβέρνησή του «τώρα»
(upd) Ραγδαία είναι η κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με το Πεκίνο να ανακοινώνει αντίμετρα μετά τις νέες απειλές του Αμερικανού προέδρου Donald Trump, με αποτέλεσμα να διευρύνεται η πτώση στις διεθνείς αγορές, με τον δείκτη - βαρόμετρο της Wall Street, S&P 500 να υποχωρεί -2,4%, ενώ βουτιά -3,4% σημείωσε ο τεχνολογικός Nasdaq.
Το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα (13/5/2019) ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας 60 δισ. δολ., «απαντώντας» στις κινήσεις της κυβέρνησης Trump.
Όπως μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, η κινεζική κυβέρνηση ανέφερε ότι οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2019 και θα κυμαίνονται από 5 ως 25%.
Όπως ανακοίνωσε η κινεζική κυβέρνηση, περίπου 2.493 προϊόντα θα επιβαρυνθούν με μια αύξηση των δασμών στο 25%.

Ευθείες απειλές από τον Trump

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκτόξευση ευθείες απειλές κατά της Κίνας.
«Λέω ανοικτά στον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping και σε όλους μου τους φίλους από την Κίνα ότι θα υποστεί βαρύ πλήγμα εάν δεν καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Και αυτό γιατί οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την Κίνα για άλλες χώρες, καθώς είναι πολύ ακριβό να αγοράσεις στην Κίνα.
Είχατε μια σπουδαία συμφωνία, η οποία σχεδόν ολοκληρώθηκε αλλά την τελευταία στιγμή κάνατε πίσω», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Δεν θα μείνει κανείς για να κάνετε δουλειές.
Πολύ άσχημο για την Κίνα, πολύ θετικό για τις ΗΠΑ.
Η Κίνα εκμεταλλεύτηκε τις ΗΠΑ για πολλά χρόνια (επειδή οι Αμερικανοί πρόεδροι δεν έκαναν τη δουλειά τους)», σχολίασε ο Trump αφήνοντας αιχμές κατά των προκατόχων του.
Όπως τονίζει ο Αμερικανός πρόεδρος,
«βρισκόμαστε εκεί ακριβώς που θέλουμε με την Κίνα.
Θυμηθείτε, έσπασαν τη συμφωνία μας, προσπάθησαν να επαναδιαπραγματευθούν.
Θα λαμβάνουμε δεκάδες δισ. δολάρια σε δασμούς από την Κίνα.
Όσοι αγοράζουν προϊόντα θα μπορούν να τα φτιάχνουν στις ΗΠΑ (ιδανικά) ή να τα αγοράζουν από χώρες, στις οποίες δεν έχουν επιβληθεί δασμοί».



 
Αδιέξοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις

Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο, εξέλιξη η οποία ασκεί πιέσεις στις διεθνείς αγορές, καθώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες για συμφωνία.
Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ για αλλαγές στην κινεζική νομοθεσία και η διακήρυξη της Κίνας ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε τροποποιήσεις οι οποίες βλάπτουν τα συμφέροντα της, δεν άφησαν περιθώριο για συμβιβασμό.
Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στη Σύνοδο των G20 στα τέλη Ιουνίου στην Ιαπωνία, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump και ο κινέζος ομόλογός του Xi Jinping είναι πιθανό να συναντηθούν και να συνομιλήσουν για θέματα που αφορούν το εμπόριο, δήλωσε την  Κυριακή (12/5/2019) ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow.
Μιλώντας στην εκπομπή «Fox News» ο Kudlow  είπε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Κίνα έχει υπαναχωρήσει από κάποιες από τις δεσμεύσεις της και ότι το ζητούμενο τώρα είναι να διασφαλιστεί ότι το Πεκίνο θα ψηφίσει νόμο για τις αλλαγές που έχει δεσμευτεί να κάνει, όπως αναφέρει το Reuters.
Ο Trump απαίτησε από την Κίνα να κλείσει μια διμερή συμφωνία για το εμπόριο με την κυβέρνησή του «τώρα», διαμηνύοντας στο Πεκίνο ότι θα βρεθεί αντιμέτωπο με «πολύ χειρότερη» κατάσταση εάν η διαπραγμάτευση συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας που προεξοφλεί ότι θα εξασφαλίσει στον Λευκό Οίκο.
Εν μέσω του εμπορικού πολέμου στον οποίο αναμετρώνται η Ουάσινγκτον με το Πεκίνο, κινεζικά προϊόντα αξίας 250 δισεκατομμυρίων και πλέον που εξάγονται στις ΗΠΑ υφίστανται τιμωρητικούς τελωνειακούς δασμούς, οι οποίοι αυξήθηκαν από το 10% στο 25%  την Παρασκευή (10/5) για προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων.
Την ίδια ημέρα ο Αμερικανός πρόεδρος διέταξε την κυβέρνησή του να κινήσει τη διαδικασία για την επιβολή βαρύτερων τελωνειακών δασμών στα εναπομείναντα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, αξίας περίπου 300 δισεκ. δολαρίων ακόμη.
Αν αποφασιστεί, η αύξηση των δασμών θα χρειαστεί πιθανόν αρκετούς μήνες για να τεθεί σε εφαρμογή, όμως η κίνηση επιτρέπει στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο να σφίξει κι άλλο τη θηλιά στην Κίνα, εν μέσω των δύσκολων διαπραγματεύσεων.

Κίνα: «Ανοιχτή η πόρτα μας» για συνομιλίες αλλά δεν υποχωρούμε σε θέματα αρχής

Η πόρτα της Κίνας για συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με την εμπορική διαμάχη είναι πάντα ανοιχτή, ανέφεραν την Κυριακή (12/5) τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ωστόσο, πρόσθεσαν  με νόημα, πως η Κίνα δεν θα υποχωρήσει σε σημαντικά θέματα αρχής.
«Δεν υπάρχει νικητής σε έναν εμπορικό πόλεμο και η Κίνα δεν θέλει να πολεμήσει, αλλά δεν φοβάται να το πράξει», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα έντυπα του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο Trump «τράβηξε τη σκανδάλη»

Υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump έδωσε το «πράσινο φως» για τη διαδικασία αύξησης των δασμών και για όλες τις υπόλοιπες εισαγωγές από την Κίνα, αξίας περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.  
Η κίνηση αυτή ακολουθεί την αύξηση των δασμών της Παρασκευής (10/5) στις κινεζικές εισαγωγές από 10% σε 25%.
«Νωρίτερα σήμερα, υπό την  ηγεσία του προέδρου, οι ΗΠΑ αύξησαν το επίπεδο των δασμών από 10% σε 25% σε κινεζικές εισαγωγές αξίας περίπου 200 δισ. δολαρίων.
Ο πρόεδρος μας έδωσε εντολή για την εκκίνηση της διαδικασίας αύξησης των δασμών για ουσιαστικά όλες τις υπόλοιπες εισαγωγές από την Κίνα, οι οποίες εκτιμώνται σε περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Ο επικεφαλής για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις, Robert Lighthizer έκανε γνωστό, πως η δασμολογική απόφαση των ΗΠΑ θα δημοσιευθεί σύντομα στο ομοσπονδιακό μητρώο ενώ περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές τη Δευτέρα (13/5).



 Trump: Για να αποφύγετε τους δασμούς, παρασκευάστε τα προϊόντα σας στις ΗΠΑ

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγει κάποια χώρα τους δασμούς είναι να παρασκευάσει τα προϊόντα της στις ΗΠΑ, σημειώνει ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump.
«Ο πιο εύκολος τρόπος για να αποφύγεις τους δασμούς;
Παρασκευάστε τα αγαθά και τα προϊόντα σας στις παλιές καλές ΗΠΑ, είναι πολύ απλό», έγραψε ο Trump στο Twitter.

Oxford Economics: Οι νέοι δασμοί Trump θα κοστίσουν στις ΗΠΑ 800 δολάρια ανά νοικοκυριό

Περί τα 800 δολάρια θα κοστίσει σε κάθε νοικοκυριό στις ΗΠΑ μέχρι το 2020 ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα όπως εκτιμά η Oxford Economics.
Όπως σημειώνει, οι δασμοί 25% σε εισαγωγές από την Κίνα σε προϊόντα και αγαθά αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το επόμενο έτος μεταφράζεται σε ισοδύναμη απώλεια 490 δολαρίων ανά νοικοκυριό.
Σημειώνει ότι, οι δασμοί για όλες τις εισαγωγές από την Κίνα θα κοστίσει στην οικονομία, περίπου 100 δισεκατομμύρια έως το 2020, πράγμα που σημαίνει απώλεια ύψους  800 δολαρίων ανά νοικοκυριό στις ΗΠΑ.
«Ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και η πιθανότητα μιας συμφωνίας παραμένει σημαντική, μια περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων θα έχει επιζήμιες συνέπειες τόσο για τους πρωταγωνιστές όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο», ανέφερε ο Gregory Daco, επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης