Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεννηματά: Κρίσιμες οι εκλογές στις 26 Μαΐου – Οι λαοί της Ευρώπης θα στείλουν μήνυμα αλλαγής

Γεννηματά: Κρίσιμες οι εκλογές στις 26 Μαΐου – Οι λαοί της Ευρώπης θα στείλουν μήνυμα αλλαγής
H πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φ. Γεννηματά, μίλησε στην Εκδήλωση Μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων
«Οι εκλογές στις 26 Μαΐου είναι κρίσιμες και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα.
Οι λαοί της Ευρώπης πιστεύω ότι θα στείλουν μήνυμα αλλαγής.
Να μπει τέλος στην πολιτικής της Ευρωπαϊκής δεξιάς που με τη διαρκή λιτότητα δίνει άλλοθι στην ακροδεξιά και διαλύει την Ευρώπη», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φ. Γεννηματά.
Μιλώντας στην Εκδήλωση Μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων η ίδια ανέφερε ότι «όσο η μνήμη είναι ζωντανή, δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες» και υπενθύμισε ότι η παράταξη έχει συμβάλλει σημαντικά στην διατήρηση της συλλογικής μνήμης, λέγοντας μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ, με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου πριν 25 χρόνια εισηγήθηκε και πέτυχε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και θεσμικά από την Βουλή των Ελλήνων.
 «Συνεχίζουμε αυτό τον αγώνα διεκδικώντας την Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου», συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι «είναι ώρα να συμφωνήσουμε στην ανάγκη άμεσων κινήσεων για να γίνει το περιεχόμενο αυτής της ημέρας συνείδηση σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες και όχι μόνο».
Η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι «ζητάμε:
-Το Υπουργείο Παιδείας, αντί να αναζητά απαντήσεις στις θεωρητικές ανησυχίες του εκάστοτε Υπουργού του, να αφιερώσει ανάλογο κεφάλαιο στα σχολικά βιβλία όλων των βαθμίδων με τεκμηριωμένη παρουσίαση της ιστορίας του Παρευξείνιου Ελληνισμού.
-Το Υπουργείο Εσωτερικών, να παροτρύνει τους φορείς των ΟΤΑ να προχωρήσουν σε διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων σε όλη την Ελλάδα, με την συμμετοχή εξειδικευμένων επιστημόνων και ιστορικών.
-Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα την ενέργεια του Γιώργου Καμίνη, που ως Δήμαρχος Αθηναίων, εισηγήθηκε να τοποθετηθεί μνημείο της Γενοκτονίας σε κεντρικό σημείο της Αθήνας. Εισήγηση που έγινε δεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας.
-Το Υπουργείο Πολιτισμού, να αναλάβει όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες για την προβολή των ιστορικών γεγονότων εκείνης της περιόδου και την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας των Ελλήνων του Πόντου και να φροντίσει ώστε τα κειμήλια της ιστορικής μνήμης της «Παναγίας Σουμελά» στον Πόντο, που φυλάσσονται από το αντίστοιχο Τουρκικό Υπουργείο σε αποθήκες, να τοποθετηθούν μέσα στο ίδιο το Ιερό Μνημείο που χρόνια τώρα λειτουργεί ως Μουσείο».
 «Είναι ώρα όμως να συμφωνήσουμε και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Ξεκινώντας από την Ενωμένη Ευρώπη», συνέχισε η κ. Γεννηματά και επεσήμανε ότι Κίνημα Αλλαγής είναι έτοιμο να αναλάβει όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες, ξεκινώντας από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και σχεδιάζοντας μια ολοκληρωμένη εκστρατεία στην Ευρωβουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 26ης Μαΐου.
Με την ευκαιρία της επετείου των 100 ετών από την έναρξη της Γενοκτονίας ανακοίνωσε τη σύσταση Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής με την συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και εκπροσώπων των Ποντιακών Οργανώσεων και την προώθηση αιτήματος προς τον Πρόεδρο της Βουλής για την δημιουργία ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

«Αδιαπραγμάτευτα τα εθνικά μας δικαιώματα»
 
«Ζούμε σε μια περίοδο που κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν έχει αξία να διδάσκεσαι από την ιστορία.
Ότι δεν έχει σημασία η γλώσσα, δεν έχει σημασία η εθνότητα.
Όπως για παράδειγμα στο θέμα των Σκοπίων όπου η συμφωνία κρατά ζωντανή τη ρίζα του αλυτρωτισμού», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.
Η ιστορία για μας έχει αξία και μάλιστα μεγάλη, σημείωσε και εξήγησε πως «αν δεν υπερασπιστούμε την αλήθεια στα Εθνικά μας θέματα, η κάθε συμφωνία αντί να κλείνει πληγές, θα ανοίγει νέες, επικίνδυνες».
Ανέφερε πως ζούμε σε μια περίοδο όπου η Τουρκία συνεχίζει και κλιμακώνει τις προκλήσεις εναντίων της Ελλάδας και της Κύπρου και πως με βάση τα διδάγματα της ιστορίας  «μόνο με ένα τρόπο θα πρέπει να απαντήσουμε για να υπερασπιστούμε τα Εθνικά μας δικαιώματα.
Όχι με μυστική διπλωματία, ούτε με εκπτώσεις από Υπουργούς στα δικαιώματά μας στις θαλάσσιες ζώνες, όχι με διφορούμενες δηλώσεις βουλευτών για το Καστελόριζο.
Αλλά σταθεροί στην θέση ότι τα Εθνικά μας δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα και δημιουργούμε το ενιαίο Εθνικό μέτωπο την εθνική γραμμή για την διασφάλισή τους».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης