Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Για πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν προετοιμάζεται το Ισραήλ - Στο «κόκκινο» η ένταση

Για πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν προετοιμάζεται το Ισραήλ - Στο «κόκκινο» η ένταση
«Η κατάσταση είναι στο κόκκινο στον Περσικό Κόλπο», είπε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας
Για ενδεχόμενες επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ, στην περίπτωση που κλιμακωθεί η ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, προειδοποιεί Ισραηλινός υπουργός.
«Η κατάσταση είναι στο κόκκινο στον Περσικό Κόλπο», είπε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Yuval Steinitz.
«Εάν υπάρξει κάποια κλιμάκωση μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ ή μεταξύ του Ιράν και των γειτόνων του, δεν αποκλείω ότι θα ενεργοποιήσουν τη Χεζμπολάχ και την Ισλαμική Τζιχάντ από τη Γάζα ή ακόμη ότι θα προσπαθήσουν να εκτοξεύσουν πυραύλους από το Ιράν εναντίον μας», δήλωσε ο Steinitz, μέλος του συμβουλίου ασφαλείας του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu.
Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει  όταν ρωτήθηκε για κάποιου είδους προετοιμασίες σχετικά με το ενδεχόμενο ιρανικής επίθεσης. 
Οι ΗΠΑ αύξησαν την οικονομική και στρατιωτική πίεση στο Ιράν, με τον πρόεδρο Donald Trump να πιέζει την Τεχεράνη για εγκατάλειψη του πυρηνικού της προγράμματος και να μην αποκλείει μία στρατιωτική επιλογή, όπως σημειώνει το Reuters.
Εν τω μεταξύ μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης απέναντι στις αμερικανικές κυρώσεις απεύθυνε στα πολιτικά κόμματα του Ιράν ο πρόεδρος της χώρας Hassan Rouhani λέγοντας ότι «οι σημερινές συνθήκες είναι κατά πολύ χειρότερες από τον πόλεμο του 1980 με το Ιράκ».
«Οι πιέσεις από τους εχθρούς μας είναι ένας πόλεμος χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της ισλαμικής επανάστασής μας (...) αλλά δεν απελπίζομαι, έχω μεγάλες ελπίδες για το μέλλον και πιστεύω ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, αν είμαστε ενωμένοι», είπε ο Rouhani .
Όπως αναφέρει το Reuters ο Αμερικανός πρόεδρος απαίτησε από τους ηγέτες του Ιράν να παρακάμψουν τον ιρανό πρόεδρο και αναλάβουν πρωτοβουλία να διαπραγματευθούν μαζί του από την αρχή για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύγκρουσης.
Η πίεση που ασκεί σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο η κυβέρνηση των ΗΠΑ εντείνεται.
Αυτόν τον μήνα, επέβαλε κυρώσεις στο σύνολο των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου, ενώ ενίσχυσε την στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή του Κόλπου, στη θάλασσα και στον αέρα.
Έστειλε επίσης στην περιοχή αποβατικές δυνάμεις και συστοιχίες Patriot.
«Σήμερα, δεν μπορεί να ειπωθεί εάν και κατά πόσον οι συνθήκες είναι καλύτερες ή χειρότερες από την περίοδο του πολέμου (1980-'88), όμως την περίοδο του πολέμου δεν είχαμε πρόβλημα με τις τράπεζές μας, τις πωλήσεις πετρελαίου, τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, υπήρχε μόνο πρόβλημα στις αγορές όπλων», ανέφερε ο Rouhani
Οι σκληροπυρηνικοί επικρίνουν την κυβέρνηση του Ιρανού προέδρου μετά την απόφαση Trump πέρυσι να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας και να επαναφέρει ξανά όλες τις κυρώσεις που είχαν αρθεί.
Ο πραγματιστής πρόεδρος εγκαταλείφθηκε επίσης από ορισμένους από τους μετριοπαθείς συμμάχους του.
Το Ιράν απάντησε στις νέες αμερικανικές κυρώσεις με υποβάθμιση της ανάπτυξης ισχυρών αεροναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης