Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις Trump προς την Κίνα να υπογράψει σύντομα τη συμφωνία για το εμπόριο - Το 2020 θα είναι χειρότερα

Πιέσεις Trump προς την Κίνα να υπογράψει σύντομα τη συμφωνία για το εμπόριο - Το 2020 θα είναι χειρότερα
Το Πεκίνο απαντά πως δεν προτίθεται να κάνει πίσω μπροστά στις απειλές του Λευκού Οίκου λέγοντας οτι η Κίνα δεν θα παραδοθεί λόγω της πίεσης 
Πιέσεις προς την Κίνα ώστε να υπογραφεί άμεσα τη διμερή συμφωνία για το εμπόριο ασκεί ο o Αμερικανός πρόεδρος Trump, προειδοποιώντας το Πεκίνο ότι θα βρεθεί αντιμέτωπο με «πολύ χειρότερη» κατάσταση εάν η διαπραγμάτευση συνεχιστεί στη διάρκεια της δεύτερης θητείας που ο ίδιος προεξοφλεί ότι θα εξασφαλίσει στον Λευκό Οίκο.
Την Παρασκευή (10/5) ο Trump έδωσε εντολή στον αντιπρόσωπο των ΗΠΑ για το εμπόριο να αρχίσει τη διαδικασία επιβολής υψηλότερων τελωνειακών δασμών σε όλα τα εναπομείναντα προϊόντα που εισάγει η χώρα του από την Κίνα, αξίας περίπου 300 δισεκ. δολ.
«Θεωρώ πως η Κίνα αισθάνθηκε ότι ηττήθηκε τόσο άσχημα στην πρόσφατη διαπραγμάτευση, που μπορεί κάλλιστα να περιμένει ως τις επόμενες εκλογές, το 2020, για να δει μήπως μπορεί να φανεί τυχερή και να κερδίσει κάποιος Δημοκρατικός - περίπτωση στην οποία θα συνεχίσει να κλέβει από τις ΗΠΑ πάνω από 500 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο twitter.
«Το μόνο πρόβλημα είναι πως ξέρει ότι θα κερδίσω (έχω τους καλύτερους αριθμούς για την οικονομία και την απασχόληση στην ιστορία των ΗΠΑ, και πολλά περισσότερα) κι η συμφωνία θα γίνει πολύ χειρότερη γι' αυτήν αν πρέπει να τη διαπραγματευθούμε στη δεύτερη θητεία μου. Θα ήταν σοφό από μέρους της να ενεργήσει τώρα, αλλά (στο μεταξύ) λατρεύω να εισπράττω μεγάλους δασμούς», πρόσθεσε.
Σε προηγούμενο tweet του, ο Trump προέτρεψε τις αμερικανικές βιομηχανίες και εταιρείες να παράγουν οι ίδιες στις ΗΠΑ προϊόντα που θέλουν αντί να εισάγουν κινεζικά, για να αποφύγουν τον κίνδυνο να επηρεαστούν από τους δασμούς. «Ποιος είναι ένας πανεύκολος τρόπος να αποφύγετε τους τελωνειακούς δασμούς; Κατασκευάστε τα αγαθά σας και τα προϊόντα σας στην παλιά καλή Αμερική. Είναι πολύ απλό» υποστήριξε..
Τα μέτρα της αμερικανικής κυβέρνησης θεωρητικά σκοπεύουν να αποθαρρυνθούν οι εισαγωγές από τον ασιατικό γίγαντα, καθιστώντας τα κινεζικά προϊόντα ακριβότερα αλλά, στην πράξη, πλήττουν και αμερικανικές εταιρείες και τους Αμερικανούς καταναλωτές. Την καταβολή των δασμών επωμίζονται στα τελωνεία οι αμερικανικές εταιρείες που εισάγουν κινεζικά προϊόντα, όχι οι κινεζικές εξαγωγικές εταιρείες, κι εν μέρει το κόστος μετακυλίεται στους Αμερικανούς καταναλωτές. Η οργάνωση Trade Partnership υπολόγισε ότι η αύξηση των τελωνειακών δασμών που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή θα ακριβύνει τις ετήσιες αγορές μιας τετραμελούς αμερικανικής οικογένειας κατά 767 δολάρια.
Το Πεκίνο απαντά πως δεν προτίθεται να κάνει πίσω μπροστά στις απειλές του Λευκού Οίκου. «Η Κίνα δεν θα παραδοθεί λόγω της πίεσης» διαμήνυσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου.
Ο τελευταίος γύρος των σινοαμερικανικών διαπραγματεύσεων για το εμπόριο, που διεξήχθη την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον, δεν οδήγησε σε συμφωνία. Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης από την Ουάσιγκτον, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στο Πεκίνο. Η ημερομηνία δεν έχει οριστεί ακόμη. Ο ίδιος σημείωσε πως η Κίνα δεν μπορεί να προχωρήσει σε υποχωρήσεις σε «ζητήματα αρχών» δηλώνοντας συγκρατημένα αισιόδοξος για τις μελλοντικές συνομιλίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης