Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Trump «τράβηξε τη σκανδάλη»: Αρχίζει η διαδικασία αύξησης των δασμών σε κινεζικές εισαγωγές, αξίας 300 δισ. δολαρίων

Ο Trump «τράβηξε τη σκανδάλη»: Αρχίζει η διαδικασία αύξησης των δασμών σε κινεζικές εισαγωγές, αξίας 300 δισ. δολαρίων
Η κίνηση αυτή ακολουθεί την αύξηση των δασμών της Παρασκευής (10/5) στις κινεζικές εισαγωγές από 10% σε 25%
Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump έδωσε το «πράσινο φως» για τη διαδικασία αύξησης των δασμών και για όλες τις υπόλοιπες εισαγωγές από την Κίνα, αξίας περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 
Η κίνηση αυτή ακολουθεί την αύξηση των δασμών της Παρασκευής (10/5) στις κινεζικές εισαγωγές από 10% σε 25%.
«Νωρίτερα σήμερα, υπό την  ηγεσία του προέδρου, οι ΗΠΑ αύξησαν το επίπεδο των δασμών από 10% σε 25% σε κινεζικές εισαγωγές αξίας περίπου 200 δισ. δολαρίων.
Ο πρόεδρος μας έδωσε εντολή για την εκκίνηση της διαδικασίας αύξησης των δασμών για ουσιαστικά όλες τις υπόλοιπες εισαγωγές από την Κίνα, οι οποίες εκτιμώνται σε περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Ο επικεφαλής για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις, Robert Lighthizer έκανε γνωστό, πως η δασμολογική απόφαση των ΗΠΑ θα δημοσιευθεί σύντομα στο ομοσπονδιακό μητρώο ενώ περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές τη Δευτέρα (13/5).
Την ίδια ώρα και σύμφωνα με το Bloomberg οι εμπορικές  συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας φαίνεται να έχουν σταματήσει, εξαιτίας της απαίτησης του Πεκίνου για άρση των αυξημένων δασμών και των στόχων  που έχουν οριστεί για τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, που η κινεζική πλευρά θεωρεί μη ρεαλιστικές.


 
Trump: Για να αποφύγετε τους δασμούς, παρασκευάστε τα προϊόντα σας στις ΗΠΑ

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγει κάποια χώρα τους δασμούς είναι να παρασκευάσει τα προϊόντα της στις ΗΠΑ, σημειώνει ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump.
«Ο πιο εύκολος τρόπος για να αποφύγεις τους δασμούς;
Παρασκευάστε τα αγαθά και τα προϊόντα σας στις παλιές καλές ΗΠΑ, είναι πολύ απλό», έγραψε ο Trump στο Twitter.

Oxford Economics: Οι νέοι δασμοί Trump θα κοστίσουν στις ΗΠΑ 800 δολάρια ανά νοικοκυριό

Περί τα 800 δολάρια θα κοστίσει σε κάθε νοικοκυριό στις ΗΠΑ μέχρι το 2020 ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα όπως εκτιμά η Oxford Economics.
Όπως σημειώνει, οι δασμοί 25% σε εισαγωγές από την Κίνα σε προϊόντα και αγαθά αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το επόμενο έτος μεταφράζεται σε ισοδύναμη απώλεια 490 δολαρίων ανά νοικοκυριό.
Σημειώνει ότι, οι δασμοί για όλες τις εισαγωγές από την Κίνα θα κοστίσει στην οικονομία, περίπου 100 δισεκατομμύρια έως το 2020, πράγμα που σημαίνει απώλεια ύψους  800 δολαρίων ανά νοικοκυριό στις ΗΠΑ.
«Ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και η πιθανότητα μιας συμφωνίας παραμένει σημαντική, μια περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων θα έχει επιζήμιες συνέπειες τόσο για τους πρωταγωνιστές όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο», ανέφερε ο Gregory Daco, επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics.



Σε περίοδο οικονομικής εξασθένησης των ΗΠΑ οι δασμοί

Οι δασμοί, που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ σε βάρος της Κίνας, έρχονται  σε μία ακατάλληλη περίοδο για την αμερικανική οικονομία, γράφει ο εξειδικευμένος ιστότοπος,Knowledge Leaders Capital Blog.
Το 2018, όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς σε πλυντήρια και ηλιακούς συλλέκτες (Ιανουάριος 18) σε χάλυβα και αλουμίνιο (Μάρτιος 18) και άλλα κινεζικά προϊόντα  (Ιούλιος 18), η αμερικανική οικονομία έδειχνε ισχυρή ενώ οι φορολογικές ελαφρύνσεις Trump της έδιναν περαιτέρω ώθηση.
Αυτή τη φορά, η οικονομική ανάπτυξη δείχνει να εξασθενεί και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πρόσθετες προκλήσεις από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και τη γενικότερη δημοσιονομική κατάσταση.
Οι τάσεις στις κατασκευές, οι δείκτες απασχόλησης και μικρών επιχειρήσεων επιβεβαιώνουν ότι, στους προηγούμενους γύρους επιβολής δασμών, η αμερικανική οικονομία ήταν ισχυρότερη σε σχέση με σήμερα.
 



Ύσταση προσπάθεια για διάσωση των συνομιλιών

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή (10/5) «ανάσα» στις αγορές προσέφερε ο Trump, ο οποίος με δύο αναρτήσεις του στο Twitter ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Κίνα θα συνεχιστούν, ενώ άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο να υπάρξει άρση ορισμένων δασμών.
Λίγες ώρες νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, S. Mnuchin υποστήριξε ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου ήταν «εποικοδομητικές» αλλά ολοκληρώθηκαν για τις 10/5.




Το χρονικό των διαπραγματεύσεων

Ολοένα και πιο δύσκολη καθίσταται η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για τη μεταξύ τους εμπορική αντιπαράθεση, καθώς σε ισχύ τέθηκαν (στις 07:01 ώρα Ελλάδας σήμερα Παρασκευή 10/5) οι νέοι αυξημένοι δασμοί των ΗΠΑ της τάξης του 25% (από 10%) σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, το οποίο αφού εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση αυτή των ΗΠΑ, προανήγγειλε ότι θα ανταποδώσει χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.
Στις συνομιλίες αναφέρθηκε μέσω Twitter o πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, ο οποίος δεν φαίνεται να … βιάζεται  για την ολοκλήρωση των εμπορικών διαπραγματεύσεων με την Κίνα, καθώς όπως τονίζει τα χρήματα από την αύξηση των δασμών πηγαίνουν απευθείας στα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
«Οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα συνεχίζονται και δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης, καθώς η Κίνα καταβάλλει δασμούς 25% για προίόντα αξίας 250 δισ δολ.
Αυτές οι τεράστιες πληρωμές καταλήγουν απευθείας στα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ», έγραψε στο Twitter o Αμερικανός πρόεδρος.
Μάλιστα ο Trump έγραψε ότι οι ΗΠΑ χάνουν 500 δισ. δολ. ετησίως από τις «τρελές» εμπορικές συμφωνία με την Κίνα και αυτό θα σταματήσει.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ «οι δασμοί θα αποφέρουν πολύ περισσότερο πλούτο στη χώρα από μια φαινομενική συμφωνία με τον παραδοσιακό τρόπο, πολύ ευκολότερα και ταχύτερα.
Οι αγρότες μας θα τα πάνε καλύτερα, ενώ μπορούμε να βοηθήσουμε και τα έθνη που αντιμετωπίζουν πρόβλημα φτώχειας».
Τονίζει επίσης ότι οι δασμοί θα ισχυροποιήσουν τις ΗΠΑ.
«Καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε», αναφέρει με το γνωστό του ύφος ο Αμερικανός πρόεδρος.


Όλα αυτά καταγράφονται την την ώρα που οι δύο πλευρές πρόκειται για δεύτερη ημέρα σήμερα να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους στην Ουάσινγκτον σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία που θα βάλει τέλος στην εδώ και 10 μήνες εμπορική αντιπαράθεση τους που έχει κοστίσει δεκάδες δις δολάρια όχι μόνο στις οικονομίες τους αλλά στην παγκόσμια οικονομία.
Και το ερώτημα που τίθεται πλέον, είναι αν μετά από αυτές τις εξελίξεις, οι δύο πλευρές βάζουν στο τραπέζι τα τελευταία διαπραγματευτικά τους "όπλα" για να κερδίσουν ότι μπορούν από μια επικείμενη εμπορική συμφωνία ή αν απλά η εμπορική συμφωνία κατέρρευσε, πριν καν επιτευχθεί.
Τα μηνύματα πάντως δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Η διακυβέρνηση του Trump δεν προχώρησε σε καμία κίνηση για να μην υλοποιηθεί η προαναγγελθείσα αύξηση των δασμών, με αποτέλεσμα να τεθούν σε ισχύ οι αυξημένοι δασμοί της τάξης του 25% σε εισαγόμενα κινέζικα προϊόντα αξίας, 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αφορούν διάφορα καταναλωτικά προϊόντα από κινητά και υπολογιστές μέχρι είδη ιματισμού και παιχνίδια.
Μάλιστα ο Trump υποστήριξε ότι στρέφεται πλέον σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 325 δισεκ. δολαρίων που ως τώρα έχουν μείνει αλώβητα από τον εμπορικό πόλεμο, διαμηνύοντας ότι και σε αυτά θα επιβληθούν δασμοί της τάξης του 25%.
Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα αρνητικό και βεβαρημένο κλίμα οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών συναντώνται ξανά σήμερα 10 Μαίου 2019 στην Ουάσινγκτον για να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους, με την έκβαση των διαπραγματεύσων να παραμένει εντελώς αβέβαιη..
Ωστόσο ο Αντιπρόεδρος της Κίνας Liu He, ο οποίος ηγείται της κινεζικής αντιπροσωπείας που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, ανέφερε ότι οι νέοι δασμοί δεν αποτελούν λύση και θα πρέπει να αρθεί το αδιέξοδο.
Αυτός ο  γύρος διαπραγματεύσεων παρουσιαζόταν μέχρι πριν από μερικές ημέρες ως ο τελευταίος πριν από τη σύνοδο του Trump και του Xi Jinping στoν οποία υποτίθεται πως θα επικύρωναν μια ιστορική διμερή συμφωνία με το εμπόριο.
Αλλά ο άνεμος άλλαξε και η αισιοδοξία έδωσε τη θέση της στην αβεβαιότητα.
Η κυβέρνηση Trump διατείνεται ότι το Πεκίνο υπαναχώρησε όσον αφορά βασικές δεσμεύσεις.
Με εμφανή εκνευρισμό, οι αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η αύξηση των τελωνειακών δασμών σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων, που είχε ανασταλεί στις αρχές του Ιανουαρίου, θα τεθεί σε ισχύ σήμερα Παρασκευή.
«Θα αυξήσουμε τους τελωνειακούς δασμούς που επιβάλλουμε στην Κίνα ωσότου να σταματήσει να κλέβει τους εργαζομένους μας», ανέφερε ο Trump σε μια συγκέντρωση στη Φλόριντα την Τετάρτη, συμπληρώνοντας: «Η εποχή της οικονομικής συνθηκολόγησης τερματίστηκε».
Αλλά το Πεκίνο δεν μοιάζει να έχει πρόθεση να υποχωρήσει ακόμη κι αν οι Αμερικανοί όντως αυξήσουν τους δασμούς από το 10% στο 25% αύριο εν μέσω των διαπραγματεύσεων.
Η Κίνα «δεν θα έχει καμία άλλη επιλογή παρά να λάβει τα απαραίτητα αντίμετρα», προειδοποίησε χθες εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.
Μολαταύτα, η Κίνα δεν ακύρωσε το ταξίδι των κινέζων διαπραγματευτών όπως ήθελαν πληροφορίες που είχαν δημοσιεύσει μέσα ενημέρωσης και επιβεβαίωσε πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Liu, που θεωρείται στενός συνεργάτης του προέδρου Xi Jinping, θα είναι επικεφαλής της ομάδας.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης