Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (VERSAL): Οι αναπτυξιακές συνθήκες της οικονομίας θα φέρουν αποδόσεις στο ΧΑ ακόμη και με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Κων. Φέγγος (VERSAL): Οι αναπτυξιακές συνθήκες της οικονομίας θα φέρουν αποδόσεις στο ΧΑ ακόμη και με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ
Άρθρο του Κωνσταντίνου Φέγγου, προέδρου της VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
Την περασμένη βδομάδα έγραφα πως μια από τις ερωτήσεις που αν μαντέψεις την απάντηση βγάζεις λεφτά, είναι “Tι Μάιο θα έχουμε φέτος;”
Το χρηματιστήριο βιάστηκε να απαντήσει πως ο Μάιος θα είναι κακός.
Μέχρι το κλείσιμο της Πέμπτης, ο Γενικός Δείκτης έπεσε 5,5%, ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης έπεσε 9,4%.
Φυσικά την Παρασκευή είδαμε μια ανοδική αντίδραση, αλλά τα ποσοστά πτώσης είναι σημαντικά για τους ενασχολούμενους με το χρηματιστήριο.
Για να συνεχίσουμε τα κακά νέα (από τεχνική άποψη), τα τελευταία 10 χρόνια ότι τάση πάρει το Ελληνικό χρηματιστήριο στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, τη διατηρεί μέχρι το τέλος Μαΐου, ενώ το τέλος Ιουλίου μας βρίσκει με κυρίαρχη την τάση του πρώτου δεκαημέρου του Μαΐου.  
Υπάρχουν φυσικά αντιδράσεις και ανατροπές και το 2013 ήταν μια χρονιά που τα παραπάνω δεν ίσχυσαν καθόλου.
Πάντως με βάση τις παραπάνω παρατηρήσεις, αν η έντονη ανοδική αντίδραση της Παρασκευής δεν συνεχιστεί και τη Δευτέρα και αν δεν μας φέρει πάλι στα επίπεδα των 750 μονάδων σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, τότε πρέπει να περιμένουμε η πτωτική τάση να διατηρηθεί μέχρι το τέλος Μαϊου και τα πράγματα να μην βελτιωθούν πολύ για το καλοκαίρι.
Το ίδιο είχε συμβεί και πέρυσι και μετά βιώσαμε την κατάρρευση των τιμών το φθινόπωρο με επικέντρωση στο μήνα Νοέμβριο.
Φέτος φυσικά θα έχουν παρεμβληθεί οι εθνικές εκλογές και τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Πάντως οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί, γιατί η περυσινή χρονιά ήταν επώδυνη.
Σε διεθνές επίπεδο, μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος Αμερικής – Κίνας, ενώ και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν πάνε καλά.  
Φυσικά τα τελευταία χρόνια, κάθε χρόνο τέτοια εποχή κάποιοι αναλυτές προβλέπουν κατάρρευση των ξένων χρηματιστηρίων, λόγω της μακρόχρονής ανοδικής τους πορείας και διαψεύδονται (αν αγνοήσουμε τις ενδιάμεσες έντονες διορθώσεις).
Στην Ελλάδα είμαστε στις τελευταίες βδομάδες μιας εξαιρετικά πολωτικής προεκλογικής περιόδου, που δυστυχώς αναμένεται να συνεχιστεί και μετά τις πολλαπλές εκλογές του Μαϊου, ενόψει των εθνικών εκλογών, όποτε αυτές γίνουν.
Αυτό συνήθως κάνει τους πολιτικούς να αγνοούν το μακροπρόθεσμο συμφέρον της χώρας και κάνουν ή να υπόσχονται τα πάντα.
Κάθε φορά μετά από προεκλογικές περιόδους στην Ελλάδα, όποιος εκλεγεί μαζεύει τα συντρίμμια και φέτος βρισκόμαστε σε μια από τις πιο χρονικά μεγάλες προεκλογικές περιόδους της ιστορίας.
Οι επενδυτές πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, αλλά και να έχουν τα αυτιά και τα μάτια ανοικτά.  
Σε προεκλογικές περιόδους γίνονται «χάρες»  που επηρεάζουν τομείς τις οικονομίας.
Οπότε δεν αποκλείεται να δούμε κλάδους της οικονομίας καθώς και τις εισηγμένες που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους κλάδους να διαφοροποιούνται από τη γενική τάση.  
Ένα από τα πεδία προσοχής είναι οι κλάδοι που σχετίζονται με αποκρατικοποιήσεις ή πιθανόν με ακίνητα.
Παραμένω στην άποψη ότι τα καλά αποτελέσματα των εισηγμένων για το 2018, αλλά και το γύρισμα της οικονομίας σε πιο αναπτυξιακά μέτρα ακόμα και από την παρούσα κυβέρνηση, μπορεί να προσφέρει αποδόσεις σε όσους επιλέξουν το Ελληνικό χρηματιστήριο.
Όπως είπα και την περασμένη βδομάδα, κατά τη διάρκεια του Μαίου, καλό είναι να υπάρχει ρευστότητα στα χαρτοφυλάκια σε ποσοστό τουλάχιστον 30%.
 
Κωνσταντίνος  Φέγγος
Πρόεδρος VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης