Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπιες απώλειες στη Wall Street, καθώς ο Trump «δεν βιάζεται» για μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα

tags :
Ήπιες απώλειες στη Wall Street, καθώς ο Trump «δεν βιάζεται» για μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα
Ο Donald Trump τόνισε ότι δεν βιάζεται για την ολοκλήρωση των εμπορικών διαπραγματεύσεων με την Κίνα
Με ήπιες απώλειες άνοιξαν σήμερα (10/5/2019) οι δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να περιμένουν με επιφυλακτικότητα τις εξελίξεις στο εμπόριο, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, τόνισε ότι δεν βιάζεται για την ολοκλήρωση των εμπορικών διαπραγματεύσεων με την Κίνα.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,4% στις 25.723 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,4% στις 2.859 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,4% χαμηλότερα στις 7.876 μονάδες.


Οι αμερικανικοί δείκτες έχουν δεχτεί ισχυρές πιέσεις από την αρχή της εβδομάδας, με τον Dow και τον S&P να βρίσκονται σε τροχιά να καταγράψουν απώλειες 2,8% και τον Nasdaq να σημειώνει πτώση 3,4%.
Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι απώλειες, θα πρόκειται για τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση της Wall από το sell-off που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο.
«Οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα συνεχίζονται και δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης, καθώς η Κίνα καταβάλλει δασμούς 25% για προϊόντα αξίας 250 δισ. δολ.
Αυτές οι τεράστιες πληρωμές καταλήγουν απευθείας στα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ», έγραψε στο Twitter o Αμερικανός πρόεδρος.
Εν τω μεταξύ, σήμερα τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι αυξημένοι δασμοί των ΗΠΑ σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, το οποίο, αφού εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση αυτή των ΗΠΑ, προανήγγειλε ότι θα ανταποδώσει χωρίς, ωστόσο, να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.
Όλα αυτά καταγράφονται την ώρα που οι δύο πλευρές πρόκειται να συνεχίσουν για δεύτερη ημέρα τις διαπραγματεύσεις τους στην Ουάσινγκτον, σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία που θα βάλει τέλος στην εδώ και 10 μήνες εμπορική αντιπαράθεσή τους, που έχει κοστίσει δεκάδες δισ. δολάρια όχι μόνο στις οικονομίες τους, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.
Παρά την επιβολή των δασμών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε χθες ότι είναι ακόμα δυνατή η επίτευξη της εμπορικής συμφωνίας αυτή την εβδομάδα, ενώ ο ίδιος πρόσθεσε ότι έλαβε μία «όμορφη επιστολή» από τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, καθώς και ότι «κατά πάσα πιθανότητα» θα έχει τηλεφωνική συνομιλία μαζί του.
«Οι επενδυτές στηρίζονται στην ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα επιλέξουν την αποκλιμάκωση της έντασης», δηλώνει στο CNBC ο στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank ο Jim Reid.
Στα οικονομικά νέα, αύξηση μικρότερη της αναμενόμενης κατέγραψαν τον Απρίλιο του 2019 οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, αν και ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε υποτονικός, σε μια ένδειξη ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) θα μπορούσε να απέχει λίγο ακόμη από νέες αυξήσεις των επιτοκίων.
Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε κατά 0,3% τον περασμένο μήνα, έναντι αύξησης 0,4% του Μαρτίου, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 2%, σημειώνοντας επιτάχυνση σε σχέση με την αύξηση 1,9% του Μαρτίου.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση του δείκτη κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και κατά 2,1% σε ετήσια.
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ο δομικός CPI αυξήθηκε κατά 0,1% τον Απρίλιο, όσο και τον Μάρτιο και τον Φεβρουάριο, ενώ σε ετήσια βάση σημείωσε αύξηση 2,1%, έναντι αύξησης 2% του προηγούμενου μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης