Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νορβηγία: Στο 1% διατήρησε το επιτόκιο η κεντρική τράπεζα – Προαναγγέλλει αύξηση τον Ιούνιο 2019

Νορβηγία: Στο 1% διατήρησε το επιτόκιο η κεντρική τράπεζα – Προαναγγέλλει αύξηση τον Ιούνιο 2019
Νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου προαναγγέλλει κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας
Στο 1% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας, έπειτα από τη σημερινή (9/5) συνεδρίαση του δ.σ. της, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Η Norges γνωστοποίησε ότι πιθανότατα θα αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούνιο, τρεις μήνες μετά την τελευταία αύξηση, καθώς οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής παίρνουν αποστάσεις από την παγκόσμια τάση και δεσμεύονται σε μια πιο σφικτή πολιτική.
Η οικονομία του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου στη Δυτική Ευρώπη πλησιάζει την πλήρη παραγωγική ικανότητα, καθώς η αγορά εργασίας της περιορίζεται όλο και περισσότερο και ο πληθωρισμός διογκώνεται πάνω από τον στόχο που έχει θέσει η Norges Bank.
Ωστόσο, με τους κεντρικούς τραπεζίτες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ να ακολουθούν μια πολύ πιο επιφυλακτική προσέγγιση, η δέσμευση για υψηλότερα επιτόκια δεν έρχεται χωρίς τους συνακόλουθους κινδύνους όσον αφορά στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τις αγορές στις οποίες κατευθύνονται οι εξαγωγές της χώρας.
Η σημερινή απόφαση ακολουθεί την προηγούμενη αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο, όταν ο Oystein Olsen ανέφερε ότι άλλη αύξηση θα μπορούσε να γίνει μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η «τρέχουσα αξιολόγηση της προοπτικής και της ισορροπίας των κινδύνων από την τράπεζα δείχνει ότι το επιτόκιο θα αυξηθεί κατά πάσα πιθανότητα τον Ιούνιο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης