Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Απειλεί ο Erdogan: Παραβιάζονται τα δικαιώματα μας σε Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειο - Ο στρατός θα σταματήσει τις πιέσεις

tags :
Απειλεί ο Erdogan: Παραβιάζονται τα δικαιώματα μας σε Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειο - Ο στρατός θα σταματήσει τις πιέσεις
Ο στρατός θα σταματήσει αυτές τις πιέσεις υποστήριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας
Σε νέες προκλητικές δηλώσεις και έμμεσες απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος υποστήριξε ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα της Τουρκίας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.
Σε ομιλία του σε φοιτητές της νεοσύστατης στρατιωτικής ακαδημίας, η οποία αντικατέστησε τη Σχολή Ευελπίδων μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016, ο Erdogan έκανε λόγο για «αυξανόμενες προσπάθειες παραβίασης των δικαιωμάτων της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο» ενώ προχώρησε και ένα βήμα πιο πέρα, τονίζοντας ότι ο στρατός θα είναι αυτός που θα σταματήσει αυτές τις πιέσεις.
«Εσείς θα σταματήσετε τις αυξανόμενες προσπάθειες παραβίασης των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Εσείς θα αντιμετωπίσετε, σαν ατσάλι, κάθε απειλή σε κάθε σπιθαμή των συνόρων μας, αλλά και πέρα από τα σύνορά μας
Ήσασταν εσείς και πάλι που σώσατε τους αδελφούς μας που υπέφεραν από την τυραννία των δολοφονικών συμμοριών στην Κύπρο» είπε ο Erdogan, συνεχίζοντας τη στρατηγική της έντασης με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Σημειώνεται πως χθες η Τουρκία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, M. Cavusoglu ανακοίνωσε πως το επόμενο διάστημα θα στείλει και δεύτερο γεωτρύπανο για γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο εντός της κυπριακής ΑΟΖ και παρά τις σφοδρές αντιδράσεις και προειδοποιήσεις που διατυπώνονται από τη διεθνή κοινότητα στην Άγκυρα να μην προχωρήσει σε γεώτρηση.
Παρόλο αυτά η Τουρκία εμφανίζεται αποφασισμένη να «τραβήξει το σχοινί», αν κρίνει κανείς από την τοποθέτηση του Cavusoglu ότι δεν έχει ισχύ η ΑΟΖ που κήρυξε η Κύπρος, την οποία κατηγόρησε ότι δεν θέλει να μοιραστεί τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή.
«Είναι καθήκον της Τουρκίας να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
Αυτή είναι η δική μας υποχρέωση και χωρίς κανένα δισταγμό θα συνεχίσουμε να κάνουμε κάθε βήμα σε αυτό το θέμα.
Και όπου θέλουμε εντός της υφαλοκρηπίδας μας εμείς και σεισμικές έρευνες θα κάνουμε, και εργασίες γεώτρησης θα κάνουμε» ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του Cavusoglu, αν και αποτελεί πάγια τακτική της Τουρκίας να μην αναγνωρίζει στην Κύπρο το δικαίωμα να προβεί σε διεθνείς συμφωνίες οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της με όμορα κράτη (Αίγυπτο, Ισραήλ) πριν τη λύση του Κυπριακού, διεκδικώντας παράλληλα μέρος της ΑΟΖ εκ μέρους του ψευδοκράτους.
Υπό αυτέ στις απειλές, Τσίπρας και Αναστασιάδης συναντώνται σήμερα λίγο πριν την έναρξη της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ προκειμένου να συντονίσουν τα βήματα τους στην ενημέρωση των Ευρωπαίων  ηγετών για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης