Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Τσίπρας και Αναστασιάδης ζήτησαν παρέμβαση ΕΕ για την Τουρκία - Juncker: Είμαι Κύπριος!

Σύνοδος Κορυφής: Τσίπρας και Αναστασιάδης ζήτησαν παρέμβαση ΕΕ για την Τουρκία - Juncker: Είμαι Κύπριος!
Ο Έλληνας πρωθυπουργός συμμετέχει στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που γίνεται στο Σίμπιου της Ρουμανίας
(upd2) Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προκλητικότητα της Τουρκίας ζητούν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
O Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα στην Τουρκία να μην παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, προσερχόμενος στην άτυπης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 9/5 στο Σιμπίου της Ρουμανίας, την ώρα που ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan εκτοξεύει απειλές κατά Ελλάδας και Κύπρου.
«Η προκλητικότητα της Τουρκίας αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά και όχι μόνο την Κύπρο.
Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να παραβιάζεται», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει ενιαία θέση όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο στην περιοχή της.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου, κυρώσεις ή διπλωματία, ο κ. Τσίπρας απάντησε "πρώτα πρώτα η διπλωματία".
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker ερωτηθείς για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, απάντησε: «Σε αυτό το θέμα είμαι Κύπριος».

Τσίπρας: Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο - Πλήρης η στήριξη της ΕΕ στην Κύπρο

Για πλήρη στήριξη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κυπριακή Δημοκρατία αναφορικά με το θέμα της ΑΟΖ έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσας μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ένωσης στη Ρουμανία.
Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός «Σήμερα είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε για το μέλλον της Ευρώπης, για την στρατηγική ατζέντα της επόμενης πενταετίας και είχα την ευκαιρία να τονίσω, για άλλη μια φορά, ότι το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί παρά να περνά μέσα από περισσότερη κοινωνική συνοχή.
Μια πιο κοινωνική Ευρώπη και βεβαίως, μια Ευρώπη που θα είναι πιο ελκυστική προς τους πολίτες της, άρα με λιγότερη λιτότητα και μια Ευρώπη με περισσότερη ανάπτυξη.
Βεβαίως, είχα την ευκαιρία να επισημάνω, ότι η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να διαδραματίσει έναν ουσιαστικό ρόλο αν δεν φροντίσει, ταυτόχρονα, να αναβαθμίσει και την διεθνή της παρουσία, τον διεθνή γεωπολιτικό της ρόλο.
Όμως, ο διεθνής γεωπολιτικός ρόλος της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος αν, πρώτα απ’ όλα, δεν διασφαλίζει την τήρηση του διεθνούς δικαίου στο εσωτερικό της.
Την τήρηση του διεθνούς δικαίου στην περιοχή της, στα κράτη-μέλη της.
Είχαμε, λοιπόν, την ευκαιρία τόσο εγώ όσο και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να αναδείξουμε ως κεντρικό ζήτημα στη σημερινή Σύνοδο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Στήριξα απόλυτα τις θέσεις του Προέδρου της Κύπρου, ο οποίος ζήτησε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό ως ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και εγώ, βεβαίως, ανέδειξα το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ιδιαίτερο γεωπολιτικό, αλλά και ενεργειακό συμφέρον στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Ανέδειξα τις βασικές θέσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και βεβαίως, ζήτησα τόσο εγώ όσο και ο Κύπριος Πρόεδρος, στην επόμενη Σύνοδο, μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, να εξετάσουμε εμπεριστατωμένα, συγκεκριμένα και μεθοδικά τα απαραίτητα βήματα, τις απαραίτητες ενέργειες και τα απαραίτητα μέτρα που θα πρέπει να λάβουμε, αν αυτή η μονομερής προκλητική συμπεριφορά και η μονομερής παραβίαση του διεθνούς δικαίου συνεχιστεί.
Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι οφείλει να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου και όχι να συνεχίσει μονομερείς ενέργειες παραβίασης του διεθνούς δικαίου.
Να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου όπως όλες οι υπόλοιπες χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Θέλουμε μια Μεσόγειο ειρήνης και συνεργασίας και όχι μια Μεσόγειο παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου.
Και αυτό δεν είναι ελληνική και κυπριακή θέση.
Αυτό είναι ευρωπαϊκή θέση»

Αντίδραση της ΕΕ ζητά ο Ν. Αναστασιάδης

Αντίδραση της ΕΕ στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, ανάλογη του ειδικού βάρους της ΕΕ, ζήτησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά την προσέλευσή του στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής.
«Ελπίζουμε να γίνει κάτι το οποίο να καταξιώνει την Ευρώπη στα μάτια όλων των Ευρωπαίων και ιδιαίτερα στη βάση των αρχών της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και του σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών γενικότερα, πολύ περισσότερο των κρατών μελών», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Αναστασιάδης.
Συνεχίζοντας, είπε ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου «θα αναπτύξει τα όσα τελευταία συμβαίνουν δυστυχώς ως αποτέλεσμα της παραβίασης του διεθνούς δικαίου από πλευράς Τουρκίας» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα έχουμε την ισχυρή στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της ΕΕ».
Σε ερώτηση για το αν θα ζητήσει από τους ευρωπαίους ομολόγους του κυρώσεις κατά της Τουρκίας, απάντησε: «Αυτά θα τα δούμε στη συνέχεια».
Κατά την τοποθέτησή του στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε τη λήψη μέτρων εναντίον όσων εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι «ήρθε η ώρα για μια συλλογική αντίδραση σε αυτές τις προκλήσεις με ενέργειες πέραν από τα συνήθη μηνύματα που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά».
Είναι σαφές, είπε, ότι όλα τα αυστηρά μηνύματα της ΕΕ προς την Τουρκία έγιναν σε «ώτα μη ακουόντων» και πρόσθεσε ότι «ακόμα και η πρόσφατη δήλωση της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ, Μογκερίνι, αντιμετωπίστηκε με ειρωνεία από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας».
Εξήγησε τη θέση του λέγοντας ότι στόχος της αντίδρασης της ΕΕ πρέπει να είναι «ο τερματισμός των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας που πιθανότατα θα αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω μια ταραχώδη περιοχή και θα επιφέρουν περισσότερη αποκλιμάκωση».
Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τους ομολόγους του στο ΕΛΚ για τα όσα τελευταία συμβαίνουν στην περιοχή και επισήμανε ότι «οι ενέργειες αυτές αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο».
Είπε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται μακράν για την πιο σοβαρή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και είμαστε αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ουσιαστικά, αυτές οι απαράδεκτες ενέργειες ισοδυναμούν με μια νέα εισβολή στην Κύπρο από την Τουρκία μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974».
Τόνισε ακόμη ότι οι ισχυρισμοί της Τουρκίας ότι ενεργεί υπέρ των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων είναι παντελώς αβάσιμοι.

Επίθεση Τσίπρα στον Weber

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, εξαπέλυσε επίθεση στον Manfred Weber, καθώς τόνισε πως «χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο της Κομισιόν που θα εναντιωθεί στον νεοφιλελευθερισμό και στην επέλαση της ακροδεξιάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο, ο οποίος θα υποστηρίξει την ενότητα της ΕΕ.
Επομένως, χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο, ο οποίος θα υποστηρίξει τις θεμελιώδεις ιδέες της ΕΕ, δηλαδή την αλληλεγγύη, τη Δημοκρατία, την κοινωνική συνοχή.
Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που θα είναι απέναντι στο νεο-φιλελευθερισμό, απέναντι στη λιτότητα και απέναντι στην ξενοφοβική προσέγγιση της ακροδεξιάς.
Αυτός δεν είναι ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Manfred Weber, αυτή είναι η θέση μου».
Στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στις βασικές προτεραιότητες της Ελλάδας για την επόμενη 5ετία.
Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος θα έχει και συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη επίδειξης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι στην εν λόγω παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προς αυτήν την κατεύθυνση θα επικαλεστεί τα συμπεράσματα του Μαρτίου 2018 και τη σχετική δήλωση της αρμόδιας για τα εξωτερικά θέματα F. Mogherini.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι η ΕΕ θα αναβαθμίσει τον ρόλο της στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις μόνο αν μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της.
Επιπλέον και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις βασικές προτεραιότητες της χώρας μας για την επόμενη πενταετία, με έμφαση στην οικοδόμηση της κοινωνικής Ευρώπης και της προώθησης οικονομικών και κοινωνικών συγκλίσεων, στην ανάγκη διατήρησης μιας ισχυρής πολιτικής συνοχής της Ένωσης.
Ως προς το προσφυγικο, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να τονίσει την ανάγκη ευρωπαϊκής συλλογικής λύσης απέναντι στην ευρωπαϊκή πρόκληση του μεταναστευτικού/προσφυσικού ζητήματος, στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης.
Επιπρόσθετα εκτιμάται ότι θα σταθεί στην ανάγκη εμβάθυνσης της ευρωζώνης με θεσμούς που θα υπόκεινται σε δημοκρατική λογοδοσία και θα υποστηρίξει τις προτάσεις για ισχυρό πρΰπολογισμό της ευρωζώνης με σταθεροποιητική λειτουργία καθώς και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η οποία θα περιλαμβάνει έναν ευρωπαΐκό ταμείο καταθέσεων.

(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 9/5 06:00)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης