Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Ισχυρές πιέσεις στα ομόλογα, λόγω ανησυχιών για την οικονομία και πολιτικής κρίσης - Στο 2,68% η απόδοση του 10ετούς

Ιταλία: Ισχυρές πιέσεις στα ομόλογα, λόγω ανησυχιών για την οικονομία και πολιτικής κρίσης - Στο 2,68% η απόδοση του 10ετούς
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας θα «εκτιναχθεί» στο 3,5% το 2020
Ισχυρές πιέσεις δέχονται σήμερα (8/5/2019) τα κρατικά ομόλογα της Ιταλίας, εν μέσω ανησυχιών για την οικονομία της χώρας, αλλά και της νέας πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στη χώρα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες τις εαρινές προβλέψεις της για την ιταλική οικονομία, σύμφωνα με τις οποίες αναμένεται «εκτίναξη» του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας στο 3,5% το 2020, έναντι της προηγούμενης εκτίμησής της για έλλειμμα 3,1%.
Εάν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία, θα είναι η πρώτη φορά που η Ιταλία παραβιάζει το όριο του 3% από το 2011.
Τα στοιχεία προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της ιταλικής κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte να χαρακτηρίζει ψευδή τα στοιχεία και προκατειλημμένη τη στάση των Ευρωπαίων έναντι της Ιταλίας.
Όσον αφορά την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας, αναμένεται ισχνή, με ρυθμό μόλις +0,1% το 2019, από +0,2% που ήταν η εκτίμηση του Φεβρουαρίου.
Το 2020 αναμένεται μικρή ανάκαμψη του ΑΕΠ στο +0,7%, η οποία ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν αρκεί για να πάρει μπρος η ιταλική οικονομία.
Για το δημόσιο χρέος, το οποίο αποτελεί και το μεγάλο «αγκάθι» για την Ιταλία, η Κομισιόν εκτιμά ότι θα αυξηθεί στο 133% του ΑΕΠ το 2019 και στο 135% το 2020.
Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η κυβέρνησης της Ιταλίας, δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν τις συνέπειες από την αύξηση των δαπανών.
Το έλλειμμα του 2019 βρέθηκε στο επίκεντρο της διαμάχης ΕΕ - Ιταλίας, ωστόσο μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία.
Την ίδια ώρα, τεταμένο είναι και πάλι το πολιτικό κλίμα στη χώρα, μετά τη σημερινή απόφαση του Conte να καρατομήσει τον Armando Siri από τη θέση του υφυπουργού Μεταφορών, σε μια εξέλιξη που αναμένεται να προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς στη συγκυβέρνηση.
Μάλιστα πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα δύο κόμματα βρίσκονται κοντά σε «διαζύγιο» και δεν αποκλείεται η Ιταλία να οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες.
Ο Siri, κορυφαίο στέλεχος της Lega και σύμβουλος του Matteo Salvini ελέγχεται για διαφθορά.
O Armando Siri φέρεται να δωροδοκήθηκε με 30.000 ευρώ για να ευνοήσει μια εταιρεία του τομέα της αιολικής ενέργειας, σύμφωνα με το ιταλικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων ANSA.
Ο ίδιος έχει απορρίψει κατηγορηματικά τις κατηγορίες σε βάρος του.
Ωστόσο το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) επέμεινε ότι ο Siri οφείλει να παραιτηθεί, εξαιτίας της σοβαρότητας των κατηγοριών σε βάρος του.
Περί τις 13:30, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας σημειώνει άνοδο σχεδόν 10 μονάδων βάσης, στο 2,68%.


Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 5 μ.β. στο 3,50%, ενώ του 2ετούς σημειώνει άνοδο 10 μ.β. στο 0,59%.
Από την άλλη, πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των πιο ασφαλών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας να υποχωρεί κατά 2 μ.β. στο 0,06%, με το μεταξύ τους spread να «εκτινάσσεται» στις 274,3 μ.β., ενώ του αντίστοιχου ομολόγου της Γαλλίας σημειώνει οριακή πτώση στο 0,32%.
Την ίδια ώρα, περαιτέρω πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα ασκεί η μειωμένη όρεξη για ανάληψη ρίσκου, εν μέσω των ανησυχιών για τη νέα κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Οι πρόσφατες απειλές του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, για αύξηση των δασμών σε κινεζικά προϊόντα, προκαλούν έντονη ανησυχία στους επενδυτές για το μέλλον των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομικών του κόσμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης