Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το success story ΣΥΡΙΖΑ και η διολίσθηση στο Ψεύδος

tags :
Το success story ΣΥΡΙΖΑ και η διολίσθηση στο Ψεύδος
Είναι τα μέτρα αυτά που ανακοινώθηκαν αναπτυξιακά; Η απάντηση είναι: Όχι
Μόνο ως θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός της επιστροφής του ενός ελαχίστου από το υπερπλεόνασμα στα υποζύγια, που επί 9 και πλέον συναπτά έτη πλήρωναν το «μάρμαρο» της κατάρρευσης της οικονομίας στη χώρα, με τα γνωστά επακόλουθα.
Δεν πρόκειται για καμία επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού, ο οποίος παρουσιάζοντας το «φοροαναπτυξιακό» πακέτο, όπως το ονόμασαν, προέβη σε μια ακόμα ψευδή, αλλά καθόλα εσκεμμένη «διολίσθηση», η οποία έχει την αρχή της στη συνέντευξη που είχε δώσει στις 13 Απριλίου 2019 στους Financial Times.
Είπε εκεί, επανέλαβε χθες  –αλλά οι αριθμοί και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τον διαψεύδουν-  ότι παρέλαβε το 2015 «άδεια ταμεία», υποστηρίζοντας ότι οι προηγούμενοι ανέμεναν μια «αριστερή παρένθεση». Και προφανώς «δεν είχαν αφήσει τίποτα όρθιο».
Καλό είναι να θυμηθούμε εν τάχει τι συνέβη τότε:
-    Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν υπέγραφε το mail Χαρδούβελη 3,1 δις ευρώ, επειδή είχαν εκτροχιαστεί κάποια από τα μέτρα και έρχονταν και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που οδήγ(ΟΥ)ησε σε πρόωρες εκλογές.
-    Από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι την επαναπροκήρυξη των εκλογών τον Σεπτέμβρη του έτους, λόγω του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και της  «καθαρής εντολής» που ζητούσε ο κ. Τσίπρας προκειμένου να διαπραγματευτεί με τους θεσμούς είχαν προηγηθεί….:
-    Το mail Χαρδούβελη είχε γίνει 5,5 δις ευρώ. Οι Ευρωπαίοι τραβούσαν την διαπραγμάτευση, προκειμένου να γονατίσουν τον πρωθυπουργό (γεγονός που έχει παραδεχθεί και ο ίδιος), ο οποίος αρνούνταν τα επιπλέον μέτρα του σημειώματος. Με τον Βαρουφάκη υπουργό Οικονομικών, να κάνει «παίγνια» τύπου Καζίνο στις διαπραγματεύσεις και την παρέα Αλαβάνου να σχεδιάζει την «κατάληψη» του νομισματοκοπείου.
-    Επί ένα 9μηνο όμως πληρώνονταν και οι μισθοί και οι συντάξεις από τα δημόσια ταμεία. Ακόμα και όταν σημειώθηκε το Capital Control, το οποίο έβαζε φρένο στο «στέγνωμα» των τραπεζικών ταμείων.
-    Μεσούσης του θέρους του 2015 με επείγων έγγραφο το υπουργείο Οικονομικών ζητούσε να κατατεθούν απ΄όλους τους φορείς του Δημοσίου και τους ΟΤΑ, τα όποια αποθεματικά είχαν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τότε ήταν βέβαιο οτι πλησίαζε το τέλος.
-    Είχαν ξύσει τον πάτο του βαρελιού και είτε θα έκαναν τη γενναία έξοδο (Grexit), είτε θα υπέγραφαν ο,τι χαρτί τους πήγαιναν. Προτίμησαν το δεύτερο.
-    Ένα τρίτο, το πιο επαχθές, μνημόνιο το οποίο έβαλε για άλλα 4 χρόνια τη χώρα στο γύψο. Και στο ενδιάμεσο;
-    Στραγγάλισε την ιδιωτική οικονομία, τελείωσε τους μικρομεσαίους, που μόλις τώρα αρχίζουν να παίρνουν και πάλι βηματισμό.
Το ερώτημα είναι: Είναι τα μέτρα αυτά που ανακοινώθηκαν αναπτυξιακά; Η απάντηση είναι: Όχι. Είναι μέτρα που απαλύνουν τον πόνο της μεσαίας τάξης. Η υπερφορολόγηση όμως θα συνεχιστεί μέχρι το 2022. Και το ερώτημα το δικό μου είναι πότε θα είχαμε βγει απ όλα αυτά, αν οι κυβερνήσεις του παρελθόντος και σημερινή τηρούσαν τις συμφωνίες; Σαφέστατα πιο νωρίς και 3 και 4 και 5 χρόνια, όπως συνέβει με την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και λιγότερο με την Ισπανία.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης