Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ευρήματα φωτιά από PwC στην Creta Farms φέρνουν πιο κοντά την κατάρρευση... και τη λύση από την Chipita

tags :
Ευρήματα φωτιά από PwC στην Creta Farms φέρνουν πιο κοντά την κατάρρευση... και τη λύση από την Chipita
Τι δείχνει ο έλεγχος της PwC στις καταγγελίες Κ. Δομαζάκη για τα 11,6 εκ ευρώ, η αποπομπή του, το ντόμινο παραποίησης οικονομικών στοιχείων και οι δυσκολίες στη λύση
H αντιπαράθεση μεταξύ των αδελφών Δομαζάκη μετά την αποπομπή του Κωνσταντίνου Δομαζάκη από τη θέση του Αντιπροέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Creta Farms αλλά και τα ευρήματα της PwC που έχει αναλάβει να διαλευκάνει τις αιτιάσεις του Κωνσταντίνου Δομαζάκη προς τον ορκωτό ελεγκτή της Creta ότι ο ίδιος είχε χρηματοδοτήσει την εταιρία με κεφάλαια ύψος 11,6 εκατ. ευρώ κατά τα έτη 2005 -2006, δημιουργούν εκρηκτικό κοκτέιλ στην κρητική εταιρία.
Μια εταιρία που κινδυνεύει άμεσα πλέον να βρεθεί σε καθεστώς χρεοκοπίας παρά το γεγονός ότι έχει ρυθμίσει σχετικά πρόσφατα το δανεισμό της μετά και από πολιτικές παρεμβάσεις που είχαν γίνει σε τραπεζικά ιδρύματα.

Η αποπομπή Κωνσταντίνου Δομαζάκη από τις θέσεις που κατείχε έγινε δεκτή με σφοδρή αντίδραση από τον ίδιο αλλά προβλέπεται ρητά από τη νομοθεσία η ανασύνθεση ΔΣ.
Πλέον στην Creta Farms υπάρχει ένας μόνο Διευθύνων Σύμβουλος και την θέση του Αντιπροέδρου που κατείχε ο κ. Κ. Δομαζάκης κατέλαβε πλέον ο κ. Πέτρος Παπαδάκης.
Ωστόσο το γεγονός δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα στο Χρηματιστήριο.
Αυτό ίσως είναι το έλασσον καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η PwC που ανέλαβε να ελέγξει τις καταγγελίες Κ. Δομαζάκη φαίνεται να καταλήγει στο γεγονός ότι ναι μεν έγιναν καταθέσεις επιταγών από τον κ. Κωνσταντίνο Δομαζάκη τη διετία 2005-2006 αλλά η κίνηση έγινε προκειμένου να καλυφθούν αναλήψεις χρημάτων που είχαν γίνει νωρίτερα από τον ίδιο.
Μάλιστα κοινωνοί των ευρημάτων φέρονται να έχουν γίνει και τα μέλη του ΔΣ της εταιρίας γεγονός που πιθανότατα προκάλεσε την αποπομπή του καταγγέλλοντος.
Το μείζον ζήτημα που προκύπτει ωστόσο εφ όσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες είναι ότι υπάρχει σαφής παραποίηση των οικονομικών στοιχείων της εταιρίας αλλά και πρακτικές που συνιστούν ποινικά και αστικά κολάσιμες πράξεις για όλους όσους έχουν εμπλακεί στη συγκεκριμένη υπόθεση.
Παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η υπόθεση Creta Farms να εξελιχθεί σε μίνι Folli Follie ενώ οι τράπεζες ανησυχούν ιδιαίτερα για τις εξελίξεις φοβούμενες πως ενώ η εταιρία έχει ουσιαστικό παραγωγικό αντικείμενο κινδυνεύει να οδηγηθεί σε κατάρρευση λόγω των «κατορθωμάτων» των βασικών μετόχων.
Σε αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται φαίνεται να φαντάζει ως λύση η εξαγορά των δανείων της εταιρίας από τον όμιλο Chipita ο οποίος έχει δεδομένο ενδιαφέρον για την εταιρία επιθυμώντας να καταστεί υπερδύναμη στα αλλαντικά δεδομένου ότι η Νίκας έχει περιέλθει υπό τον έλεγχο συμφερόντων Θεοδωρόπουλου.
Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί εύκολο εγχείρημα καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες έχουν ως ενέχυρο μόλις το 19% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.
Την ίδια στιγμή με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των εποπτικών αρχών με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να έχει περιοριστεί προς το παρόν στην αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρίας αναμένοντας το πόρισμα του ελέγχου της PwC.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης