Τελευταία Νέα
Πολιτική

FAZ: Αυξήθηκαν οι μεταναστευτικές ροές το 2018 - Επικρίνει την Ελλάδα η ΕΕ

FAZ: Αυξήθηκαν οι μεταναστευτικές ροές το 2018 - Επικρίνει την Ελλάδα η ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρίνει με δριμύτητα την ελληνική κυβέρνηση για την έλλειψη ετοιμότητας να αναλάβει ευθύνες
Στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών της Ρηνανίας Βεστφαλίας Χέρμπερτ Ρόιλ στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, επανέρχεται με μακροσκελές άρθρο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung του Μονάχουm, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας έχει διαθέσει επτά γερμανούς αστυνομικούς της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, οι οποίοι στο πλαίσιο της Frontex στηρίζουν τους έλληνες συναδέλφους τους στη φύλαξη των συνόρων. Σύμφωνα με την επιθυμία του γερμανού υπουργού, ο αριθμός θα πρέπει να διπλασιαστεί, παρά το ό,τι η αστυνομία του κρατιδίου του, χρειάζεται για τις δικές της ανάγκες όλα τα ικανά στελέχη της.

Επικρίσεις στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Το άρθρο περιλαμβάνει ενδιαφέροντα στοιχεία για την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Μεταξύ άλλων επικαλείται έκθεση της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα προς το γερμανικό υπουργείο των Εξωτερικών, στην οποία αναφέρεται ότι τρία χρόνια μετά την συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία «δεν σημειώθηκε η προσδοκώμενη πρόοδος».
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρίνει με δριμύτητα την ελληνική κυβέρνηση για την έλλειψη ετοιμότητας να αναλάβει ευθύνες, όπως επίσης και για το ότι λείπει ο συντονισμός ανάμεσα στα υπουργεία στην Αθήνα.
Το αργότερο το καλοκαίρι, όταν ο αριθμός των νεοαφιχθέντων προσφύγων αυξηθεί, θα πρέπει να υπολογίζει κανείς ότι θα δημιουργηθούν μεγάλες δυσκολίες στην υποδοχή τους».
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο στην ίδια έκθεση είναι η διαπίστωση ότι «από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας με την Τουρκία μόνο 1.600 πρόσφυγες απελάθηκαν στην Τουρκία, οι επαναπροωθήσεις το 2018 έφθασαν στο κατώτατο σημείο και δεν ξεπέρασαν τις 322.
Το 2019 δεν αναμένεται να επιτευχθεί σημαντική αύξηση του ποσοστού επαναπροωθήσεων» προειδοποιούν γερμανοί διπλωμάτες στο Βερολίνο.
Φέτος οι επαναπροωθήσεις έφτασαν τις 47 επειδή οι διαδικασίες σχετικά με το άσυλο διαρκούν πολύ, ακόμη και για αιτούντες με ελάχιστες πιθανότητες να αναγνωρισθούν ως πρόσφυγες, με αποτέλεσμα ορισμένοι να κάνουν την πρώτη συνέντευξη μετά από δύο χρόνια».

Αύξηση ροών το 2018

Και ο γερμανός σχολιαστής συνεχίζει: «Παρά το ότι η βαλκανική οδός επίσημα έχει κλείσει, ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται. Τα κυκλώματα διακινούν προς την Ελλάδα ανθρώπους κυρίως από το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Ιράκ για εξωφρενικά ποσά.
Κάποιοι πρόσφυγες επιχειρούν να διαφύγουν προς τη δυτική Ευρώπη με πλαστά διαβατήρια  ή με τη βοήθεια στη Γερμανία προσφύγων που έχουν καταφέρει να πάρουν άσυλο και πουλούν τα έγγραφά τους.
Χάρη στην εργασία των γερμανών αστυνομικών που έχουν τοποθετηθεί στα αεροδρόμια των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης και της Ρόδου έχει αντιμετωπιστεί ένα τμήμα της απάτης.
Το 2018, σε 6.500  περιπτώσεις παρεμποδίστηκε η μετακίνηση και με τον τρόπο αυτό η παράνομη έξοδος από τη χώρα.
Παρόλα αυτά η Ελλάδα παραμένει ένας από τους σημαντικότερους κόμβους παράτυπης μετανάστευσης.
Αν το 2017 περίπου 35.600 μετανάστες κατάφεραν να περάσουν τη Μεσόγειο προς την ηπειρωτική Ελλάδα, το 2018 ήταν 47.700. Όλοι αυτοί, αργά ή γρήγορα, θέλουν να ταξιδέψουν βορειότερα μέσω ξηράς».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης