Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε νομοσχέδιο για ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο

Reuters:  Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε νομοσχέδιο για ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο
Το νομοσχέδιο προβλέπει διαγραφή των προσαυξήσεων στα οφειλόμενα ποσά και επεκτείνει τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών έως και 120 μηνιαίες δόσεις
Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε νομοσχέδιο, που προβλέπει την παροχή διευκολύνσεων σε εκατομμύρια πολίτες με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αναφέρει το Reuters σε δημοσίευμά του για τις ανακοινώσεις της Κυριακής (5/5) με τις 120 δόσεις. 
Το νομοσχέδιο προβλέπει διαγραφή των προσαυξήσεων στα οφειλόμενα ποσά και επεκτείνει τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών έως και 120 μηνιαίες δόσεις.
Η αριστερή κυβέρνηση της χώρας, που υπολείπεται της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης στις δημοσκοπήσεις πριν από τις εθνικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το Φθινόπωρο, επιδιώκει να επιδείξει κοινωνική ευαισθησία σε εκείνους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πληρωμή των συσσωρευμένων τους οφειλών, επισημαίνει το Reuters.
«Το νομοσχέδιό μας βοηθά εκείνους που αγωνίζονται να πληρώσουν αλλά δεν μπορούν.
Έχουμε περάσει από τη μεγαλύτερη κρίση που παρατηρείται σε μια καπιταλιστική χώρα και πολλοί δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι περίπου 4,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν καθυστερημένες οφειλές στη φορολογική διοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους Δήμους, συμπεριλαμβανομένων περίπου 80.000 δικαιούχων συντάξεων, που δεν μπορούν να λάβουν τις παροχές λόγω χρεών.
Το νομοσχέδιο, που έρχεται εβδομάδες πριν από τις Ευρωεκλογές θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα (6/5).
Προβλέπει μείωση 85% σε οφειλές, συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων, συν ελάχιστες μηνιαίες αποπληρωμές των 50 ευρώ, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα και άλλα κριτήρια.
Η Ελλάδα, η οποία εξήλθε από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης τον  Αύγουστο του 2018, υπερέβη τους δημοσιονομικούς στόχους, που συμφωνήθηκαν με τους διεθνείς πιστωτές της, επισημαίνει το Reuters.
Το 2018 η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 4,3% υπερβαίνοντας το στόχο του 3,5%.
Η Αθήνα έχει δεσμευτεί να παράγει πρωτογενή πλεόνασμα του προϋπολογισμού, εξαιρουμένης της εξυπηρέτησης του χρέους, κατά 3,5% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής μέχρι το 2022, υπενθυμίζει το Reuters.
Το μεγαλύτερο από το στοχοθετημένο πλεόνασμα δίνει στην κυβέρνηση το δημοσιονομικό περιθώριο να προχωρήσει κατά το 2019 – έτος εκλογών – σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές για μείωση των περικοπών επί του προϋπολογισμού τα επόμενα χρόνια.


 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης