Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Πράσινο φως στον αυτοεξόριστο Καταλανό Puigdemont να μετέχει στις Ευρωεκλογές από το Ανώτατο Δικαστήριο

Ισπανία: Πράσινο φως στον αυτοεξόριστο Καταλανό Puigdemont να μετέχει στις Ευρωεκλογές από το Ανώτατο Δικαστήριο
Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ανατρέπει προηγούμενη απόφαση της Εκλογικής Επιτροπής που του απαγόρευε να θέσει υποψηφιότητα 
Τη συμμετοχή του στις Ευρωεκλογές του Μαΐου εξασφάλισε ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Carles Puigdemont, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας να επιτρέψει την υποψηφιότητα του.
Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ανατρέπει προηγούμενη απόφαση της Εκλογικής Επιτροπής που απαγόρευε στον αυτοεξόριστο πρώην πρόεδρο της Καταλονίας να θέση υποψηφιότητα μετά από πιέσεις του Λαϊκού Κόμματος και του Φιλελεύθερου Ciudadanos που αντιτίθεται στην αυτονομία της καταλονίας.
Ο Puigdemont κατέφυγε στο Βέλγιο μετά την αποτυχημένη απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας, το 2017.
Στις 29 Απριλίου η Εκλογική Επιτροπή απέρριψε την υποψηφιότητά του ως επικεφαλής της λίστας Lliures per Europa ("Ελεύθεροι για την Ευρώπη", στα Καταλανικά), στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.
Ο Καταλανός αυτονομιστής πολιτικός άσκησε έφεση, κάνοντας λόγο για "σκάνδαλο" και νέα απόδειξη ότι η Ισπανία δεν είναι δημοκρατική χώρα.
Στην ομόφωνη απόφασή του, μετά την έκτακτη συνεδρίασή του σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι ο Puigdemont δεν έχει χάσει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, όπως και οι άλλοι αυτονομιστές υποψήφιοι, επίσης αυτοεξόριστοι, οι Tony Komin και Clara Ponsati.
Και οι τρεις θα πρέπει πάντως να περιμένουν την οριστική απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου της Μαδρίτης, στο οποίο παρέπεμψε την υπόθεση το Ανώτατο Δικαστήριο, κρίνοντας ότι δεν είναι αρμόδιο να αποφανθεί τελεσίδικα.
Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, το δικαίωμα του εκλέγεσθαι είναι "θεμελιώδες δικαίωμα" αναγνωρισμένο από το Σύνταγμα και ισχύει για όλους τους Ισπανούς πολίτες. Το γεγονός ότι κάποιος είναι φυγόδικος, όπως συμβαίνει με τους τρεις πολιτικούς, δεν συνιστά λόγο στέρησης αυτού του δικαιώματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης