Τελευταία Νέα
Οικονομία

Handelsblatt: Ο Τσίπρας δελεάζει τους Έλληνες ψηφοφόρους με φορολογικές ελαφρύνσεις

Handelsblatt: Ο Τσίπρας δελεάζει τους Έλληνες ψηφοφόρους με φορολογικές ελαφρύνσεις
Οι Ευρωεκλογές είναι μία σημαντική δοκιμασία για τον Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα
Στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου κρίνονται για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πολλά περισσότερα από 21 έδρες  στο Ευρωκοινοβούλιο, επισημαίνει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt για τις προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόκειται για μία μια σημαντική δοκιμασία ενόψει των εθνικών εκλογών που θα πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο το Φθινόπωρο του 2019.  
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, συνεχίζει το δημοσίευμα, βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στην Κρήτη και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε, πως επισκέφθηκε το νησί για να γεμίσει τις μπαταρίες του ενόψει «μίας δύσκολης μάχης».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν πρέπει μόνο να ανταπεξέλθει στις Ευρωεκλογές αλλά και στις τοπικές εκλογικές που διεξάγονται την ίδια μέρα (26/5).
Αλλά στο κυβερνόν κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ  υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις του κεντροδεξιού κόμματος της ΝΔ και ο κ. Τσίπρας δεν επέστρεψε από την Κρήτη στο Μέγαρο  Μαξίμου με άδεια χέρια.   
Αφού πίεσε τους Έλληνες τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τώρα χαλαρώνει τη φορολογική ένταση.
Την επόμενη εβδομάδα, τα σχετικά νομοσχέδια πρόκειται να έλθουν στο ελληνικό Κοινοβούλιο και να ψηφιστούν με τη μορφή του κατεπείγοντος πριν από τις Ευρωεκλογές.
Το τελικό πακέτο των παροχών δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αλλά θα έχει περίπου ως εξής:  
Ο συντελεστής ΦΠΑ θα μπορούσε να μειωθεί από 24% σε 23% ή 22% ενώ στα τρόφιμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 13%.
Προβλέπονται επίσης εκπτώσεις στον φόρο πετρελαιοειδών και τον ιδιαίτερα αντιδημοφιλή στην Ελλάδα, ΕΝΦΙΑ.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός θέλει να ακυρώσει τη μείωση του αφορολόγητου, που έχει ήδη αποφασιστεί για να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2020.
Με τις φορολογικές ελαφρύνσεις ο κ. Τσίπρας θέλει να προσελκύσει ψηφοφόρους αλλά και να ανακόψει τη δυναμική του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος που υποσχέθηκε φορολογικές περικοπές.
Έτσι θέλει να ενισχύσει την οικονομία και να καταστήσει την Ελλάδα πιο ελκυστική για τους επενδυτές.
Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί τώρα να κλέψει την παράσταση.

Ευρηματικότητα στους φόρους

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η γερμανική εφημερίδα ο κ. Τσίπρας και ο υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επέδειξαν εκπληκτική εφευρετικότητα στην επιβολή νέων  φόρων και τελών:
ειδικοί φόροι επί της συνδρομητικής τηλεόρασης, των ταμπλετών και των smartphones, των πρόσθετων χρεώσεων σε σταθερές τηλεφωνικές κλήσεις, τέλη διαδικτύου και καφέ και ακόμη και ειδικός φόρος τέσσερα ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Τέχνασμα το πλεόνασμα

Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι, έχει τα οικονομικά περιθώρια για φορολογικές περικοπές, καθώς η χώρα παρουσίασε πλεόνασμα 4,4% του ΑΕΠ ενώ η συμφωνία με τους δανειστές προέβλεπε 3,5%.
Η διαφορά ανέρχεται σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία είναι πλέον διαθέσιμα για τον κ. Τσίπρα.
Η δημοσιονομική κατάσταση θα απασχολήσει πάντως τους εκπροσώπους των πιστωτών που αναμένονται τη Δευτέρα (6/5) στην Αθήνα.
Πρόκειται για την τρίτη αξιολόγηση από την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο 2018.
Οι εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων – ESM, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τ Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) –ωστόσο εκφράζουν αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητα της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Εκτιμούν ότι, το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών συγκράτησε τις δημόσιες επενδύσεις και έτσι διατήρησε στα ταμεία 513 εκατομμύρια ευρώ.
Επιπλέον, το κράτος οφείλει τους προμηθευτές, τους παρόχους υπηρεσιών και τους φορολογούμενους περίπου 2,1 δισ. ευρώ σε μη καταβληθείσες πληρωμές και επιστροφές φόρων που οφείλονται.
Ως εκ τούτου, πολλοί οικονομολόγοι βλέπουν στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ένα τέχνασμα και ένα «φρένο» ανάπτυξης.
Παρά τις φορολογικές ελαφρύνσεις και τις παροχές, πάντως, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει δύσκολη εκλογική μάχη μπροστά της, αφού μόλις το 24% των Ελλήνων ψηφοφόρων την αξιολογεί θετικά, καταλήγει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.  



 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης