Άμυνα – Διπλωματία

Συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Λωρίδα της Γάζας - Στηρίζει τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ ο Trump

Συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Λωρίδα της Γάζας - Στηρίζει τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ ο Trump
Τέσσερις νεκροί από τις 600 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ - Βομβαρδισμοί στη Γάζα με 19 νεκρούς Παλαιστίνιους
(upd3) Για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας με το Ισραήλ κατόπιν διαμεσολάβησης της Αιγύπτου κάνουν λόγο Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ύστερα από την κλιμάκωση των εχθροπραξιών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι σε ισχύ από τις 04:30 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, το οποίο υποστηρίζει ότι τη συμφωνία αυτή επιβεβαιώνουν δύο κορυφαίοι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι καθώς και ένας τηλεοπτικός σταθμός που πρόσκειται στην Hamas.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο επίσημο σχόλιο από την πλευρά του Ισραήλ για το εάν πράγματι έχει επιτευχθεί τέτοια συμφωνία, αν και από τα ξημερώματα αναφέρεται πως ούτε οι σειρήνες στο νότιο Ισραήλ έχουν ηχήσει για τον κίνδυνο επίθεσης με ρουκέτες ούτε όμως έχουν υπάρξει βομβαρδισμοί από την ισραηλινή αεροπορία κατά παλαιστινιακών στόχων στη Λωρίδα της Γάζας.
Όπως ανακοίνωσε ο στρατός του Ισραήλ, περισσότερες από 600 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από την παλαιστινιακή πλευρά από την περασμένη Παρασκευή κατά πόλεων και οικισμών στο νότιο Ισραήλ.
Από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί έπληξαν 320 στόχους που σχετίζονται με τη δράση στρατιωτικών οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Trump: Υποστηρίζω 100% τα αντίποινα του Ισραήλ

Την πλήρη στήριξη του στο Ισραήλ για τις επιθέσεις κατά παλαστιανιακών στόχων στη Λωρίδα της Γάζας εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
«Για ακόμη μια φορά, το Ισραήλ αντιμετωπίζει ένα μπαράζ θανατηφόρων επιθέσεων με ρουκέτες από τις τρομοκρατικές οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ.
Υποστηρίζουμε 100% το Ισραήλ στην υπεράσπιση των πολιτών του...
Προς τους ανθρώπους στη Γάζα: αυτές οι τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον του Ισραήλ δεν θα σας φέρουν τίποτε άλλο παρά περισσότερη δυστυχία.
Τερματίστε τη βία και εργαστείτε για την ειρήνη -- μπορεί να επιτευχθεί!», ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο Trump.

Όπως μετάδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:

Στους 4 οι νεκροί από τις επιθέσεις με ρουκέτες
 

Στους τέσσερις ανέρχονται οι νεκροί στο Ισραήλ από τις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε χθες Κυριακή 5/5 η ισραηλινή αστυνομία.
Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας δεν έδωσε καμία άλλη πληροφορία για τα δύο τελευταία θύματα, ούτε διευκρίνισε αν ήταν Ισραηλινοί πολίτες.
Νωρίτερα, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε στην πόλη Ασντόντ από έκρηξη ρουκέτας.
Οι εχθροπραξίες κλιμακώθηκαν την Κυριακή (5/5/2019), δεύτερη ημέρα της έντασης των συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και των ενόπλων ισλαμιστικών οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ανηλεείς βομβαρδισμοί στη Γάζα

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέρχεται στα 23 αφού από το Σάββατο (4/5) έχουν σκοτωθεί 16 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι 12 την Κυριακή.
Τουλάχιστον οι έξι από αυτούς ήταν μαχητές, μέλη ένοπλων ομάδων, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Υγείας της Γάζας.
Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι νωρίς το βράδυ συνεχίζονταν οι εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του ισραηλινού εδάφους από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Βραδινό πλήγμα

Άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος, σκοτώθηκαν απόψε (5/5/2019), σε νέους βομβαρδισμούς των ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, η οποία ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα.
Την ώρα που οι φόβοι για κλιμάκωση της σύγκρουσης εντείνονται, το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν  από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής που στοχοθέτησαν τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας».
Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Στις φλόγες η Γάζα – Άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινό πλήγμα

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ συνεχίζουν ακατάπαυστα τα πλήγματα εναντίον της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu διέταξε να συνεχιστούν τα «μαζικά πλήγματα» και να σταλούν ενισχύσεις γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας.
Από το Σάββατο έχουν εκτοξευτεί από τη Γάζα προς το Ισραήλ περίπου 600 ρουκέτες, εκ των οποίων οι 510 έφτασαν στο ισραηλινό έδαφος και οι 35 έπληξαν αστικές περιοχές, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του ισραηλινού στρατού.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι έχει πλήξει περισσότερους από 250 στόχους της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ και ότι στοχοθέτησε κατά κύριο λόγο εργαστήρια κατασκευής ρουκετών, αποθήκες όπλων, βάσεις και μια σήραγγα που κατέληγε στο Ισραήλ.
Οι Ισραηλινοί και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι οι μαχητές της Χαμάς έχουν εκτοξεύσει περισσότερες από 400 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.
Οι Ισραηλινοί βρίσκονται σε ειδικά καταφύγια ενώ τα αμυντικά συστήματα του Τελ Αβίβ βρίσκονται σε 24ωρη λειτουργία. 



Netanyahu: Θα συνεχιστούν τα μαζικά πλήγματα στη Γάζα

Εν τω μεταξύ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu ζήτησε από τον στρατό της χώρας να συνεχίσει «τα μαζικά πλήγματα» εναντίον στόχων της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για τις ρουκέτες που εκτοξεύονται από τον παλαιστινιακό θύλακα, αλλά και να ενισχύσει την παρουσία του γύρω από αυτόν.
«Έδωσα εντολή στον στρατό να συνεχίσει τα μαζικά πλήγματα εναντίον των τρομοκρατών στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησα να ενισχυθούν οι δυνάμεις γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας με άρματα μάχης, πυροβολικό και δυνάμεις του πεζικού», τόνισε ο Netanyahu σε ανακοίνωσή του.


Ισραηλινή επίθεση στο κτίριο του πρακτορείου Anadolu

Το κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία του τουρκικού πρακτορείου Anadolu στη Λωρίδα της Γάζας βομβαρδίστηκε από αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας το Σάββατο (4/5/2019).
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του πρακτορείου στην Ιερουσαλήμ, τουλάχιστον πέντε ρουκέτες έπληξαν το κτίριο, αφού προηγουμένως οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν βάλει με προειδοποιητικά πυρά.
Δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Τούρκοι και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι καταδίκασαν με τον εντονότερο τρόπο την επίθεση αυτή.
Η παλαιστινιακή κυβέρνηση ανέφερε ότι το πλήγμα στα γραφεία του Anadolu ήταν «μια προσπάθεια να ξεφορτωθούν τους μάρτυρες, μια προετοιμασία για σφαγές στη Γάζα».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu χαρακτήρισε «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» τις επιθέσεις στη Γάζα υποστηρίζοντας ότι «εκείνοι που ενθαρρύνουν το Ισραήλ είναι εξίσου υπεύθυνοι».
«Ακόμη και αν είμαστε οι μόνοι στον κόσμο, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την Παλαιστίνη», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Ο διευθυντής επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας, Fahrettin Altun μέσω του Twitter, κάλεσε «όλες τις κυβερνήσεις που ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται την ελευθερία του Τύπου, συμπεριλαμβανομένης και της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τουρκία» να καταδικάσουν την ισραηλινή κυβέρνηση.
Επίσης, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Recep  Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin καταδίκασε την επίθεση αυτή «στόχος της οποίας είναι να συγκαλυφθούν τα νέα εγκλήματα» του Ισραήλ, όπως είπε.





 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης