Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guaido: Καλοδεχούμενη η στρατιωτική δράση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα

Guaido: Καλοδεχούμενη η στρατιωτική δράση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα
Οι προσπάθειες για ανατροπή του Maduro και ελεύθερες εκλογές χρειάζονται περισσότερη στρατιωτική στήριξη, τόνισε ο Guaido
Δεν αποκλείει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ στη Βενεζουέλα ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Juan Guaido, ενώ σε μήνυμά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Mike Pompeo κάνει λόγο για την ώρα της αλλαγής.
Σε συνέντευξή του στη Washington Post, o Guaido, σημείωσε, πως η επιλογή του αμερικανικού στρατού να συνεργαστεί με τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας για την ανατροπή του Maduro, παραμένει στο τραπέζι.
Πρόσθεσε δε, πως μία τέτοια «προσφορά» εκ μέρους της Ουάσινγκτον θα χρειαστεί την έγκριση του Κοινοβουλίου στο οποίο ηγείται.
Ο Guaido, ο οποίος είναι πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και έχει αναγνωριστεί ως ο νόμιμος ηγέτης της Βενεζουέλας από τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump  και περίπου  άλλα 50 κράτη, παραδέχθηκε, πως περίμενες περισσότερες αποστασίες από τις τάξεις του στρατού της χώρας κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος τις προηγούμενες μέρες.
Οι προσπάθειες για ανατροπή του Maduro και ελεύθερες εκλογές εξακολουθούν να χρειάζονται περισσότερη στρατιωτική στήριξη, σημείωσε. 
Αντί για μονομερή παρέμβαση των ΗΠΑ, ο Guaido τόνισε ότι μια τέτοια στρατιωτική επιχείρηση θα πρέπει να συνοδεύεται από τις δυνάμεις της Βενεζουέλας, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.
Είπε επίσης ότι καλωσορίζει τις συζητήσεις των ΗΠΑ σχετικά με στρατιωτικές επιλογές ενώ ο ίδιος εξετάζει όλες τις δυνατότητες, που υπάρχουν.


Maduro Σε κατάσταση ετοιμότητας ο στρατός της Βενεζουέλας

Από την  πλευρά του ο Nicolas Maduro κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ.
Ο Maduro κάλεσε τους στρατιωτικούς να «είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την πατρίδα με τα όπλα στο χέρι αν μια ημέρα η βορειοαμερικανική αυτοκρατορία αποτολμήσει να αγγίξει αυτή τη γη, αυτό το ιερό έδαφος».
O Maduro που μιλούσε σε στρατιώτες στην επιθεώρηση μιας βάσης στην πολιτεία Κοχέδες (βορειοδυτικά), κατηγορεί τον Guaido  και την Ουάσινγκτον ότι εξυφαίνουν «πραξικόπημα» για την ανατροπή του.
«Ενότητα, συνοχή, πειθαρχία, υπακοή, μέγιστη υποταγή και πίστη στο Σύνταγμα, στην πατρίδα, στην επανάσταση και στον νόμιμο ανώτατο διοικητή», ζήτησε ακόμη ο Βενεζουελάνος πρόεδρος από τους στρατιώτες.


Παραμένει ισχυρός ο N. Maduro

Με καθυστέρηση αρκετών ωρών ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro έκανε διάγγελμα για την απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα του, δηλώνοντας σε κάθε τόνο ότι αυτή απέτυχε, την ώρα που οι πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τη χρονική στιγμή που επέλεξε ο Guaido να επιχειρήσει την ανατροπή Maduro, χωρίς να έχει την υποστήριξη του στρατού, όπως αποδεικνύεται.  
Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ εκτοξεύουν απειλές για στρατιωτική επέμβαση, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo.
Μιλώντας στη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση το βράδυ της Τρίτης (πρωί της Τετάρτης ώρα Ελλάδας), ο πρόεδρος Maduro πληροφόρησε ότι οι στρατιωτικοί που αποστάτησαν και τάχθηκαν υπέρ του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Juan Guaido, απέτυχαν, ενώ προανήγγειλε ποινικές διώξεις σε βάρος τους.
«Η απόπειρα αυτή δεν θα μείνει ατιμώρητη.
Όρισα τρεις εισαγγελείς που άρχισαν να ανακρίνουν όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται», είπε ο Maduro.
«Οι ποινικές διώξεις θα ασκηθούν για σοβαρότατα κακουργήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος του Συντάγματος, του κράτους του δικαίου, του δικαιώματος στην δημόσια ειρήνη», συνέχισε.
«Όλες οι στρατιωτικές βάσεις τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού, παρέμειναν πιστές στην επανάσταση, στον ανώτατο διοικητή τους και στο Σύνταγμα», ανέφερε.
Το διάγγελμα διήρκησε λιγότερο από μία ώρα, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος αυτού ο Maduro συνεχάρη τις ένοπλες δυνάμεις διότι κατάφεραν να «αποτύχει η μικρή ομάδα που επιδίωκε να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια».
Στη δική του εκδοχή, πέντε στρατιώτες και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες σε συμπλοκές με διαδηλωτές που υποστηρίζουν τον Guaido, όμως οι στασιαστές στρατιωτικοί είχαν σκοπό να προκαλέσουν μια «τραγωδία» με «50, 100 ακόμα και 200 νεκρούς».
Τέλος, ο Maduro "απάντησε" και στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μike Pompeo, σύμφωνα με τον οποίο ο ίδιος ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει το Καράκας για να καταφύγει στην Κούβα.
«Ο Μike Pompeo είπε ότι ο Maduro είχε ένα αεροπλάνο έτοιμο να τον πάει στην Κούβα και οι Ρώσοι του απαγόρευσαν να φύγει από τη χώρα.
Κύριε Pompeo, σας ικετεύω, πόση έλλειψη σοβαρότητας πια», είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας...

Το μήνυμα Pompeo στον λαό της Βενεζουέλας

Τη δέσμευση των ΗΠΑ, πως θα σταθούν στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας για ελευθερία και δημοκρατία, εξέφρασε σε μήνυμά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Mike Pompeo.
«Το μήνυμά μου προς τον λαό της Βενεζουέλας είναι σαφές: οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται σταθερά μαζί σας στην προσπάθειά σας για ελευθερία και δημοκρατία», σημείωσε ο Pompeo και πρόσθεσε:
«Η γενναιότητα και οι φωνές σας θα βάλουν τη Βενεζουέλα στο δρόμο προς την ελευθερία και την ευημερία και θα συνεργαστούμε μαζί σας σε κάθε βήμα».
 

Η επικοινωνία Trump - Putin

Υπενθυμίζεται, πως η κατάσταση στη Βενεζουέλα βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump και ο Ρώσος ομόλογός του, Vladimir Putin.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Λευκό Οίκο οι δύο ηγέτες διατήρησαν τις εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις τους για τις εξελίξεις, με τον Αμερικανό πρόεδρο να υποστηρίζει ότι «οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας».
Από την πλευρά του ο V. Putin φέρεται να υπογράμμισε ότι «η παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας και οι προσπάθειες αλλαγής της κυβέρνησης δια της βίας υπονομεύουν την πολιτική επίλυση της κρίσης».
Υπενθυμίζεται ότι ο Trump έχει εμφανιστεί αποφασισμένος ακόμη και για στρατιωτική επέμβαση στις ΗΠΑ και μάλιστα εντός της επόμενης εβδομάδας.
Παρά το γεγονός ότι ο στρατός παραμένει, τουλάχιστον, προς το παρόν, πιστός στον Maduro, οι οπαδοί του Juan Guaido δεν εγκαταλείπουν τους δρόμους των μεγάλων πόλεων, ενώ η Βενεζουέλα έχει μετατραπεί σε πεδίο ισχυρής «κόντρας» -λεκτικής μέχρι στιγμής- μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.
Ο αμερικανικός στρατός προετοιμάζει επιλογές «προσαρμοσμένες» στις εξελίξεις στο πεδίο στη Βενεζουέλα, δήλωσε σήμερα (3/5) ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ P. Shanahan, που υποδέχθηκε στο Πεντάγωνο στελέχη του επιτελείου εθνικής ασφαλείας του προέδρου D. Trump.
«Έχουμε μια πλήρη σειρά επιλογών προσαρμοσμένων σε διάφορες συνθήκες» επισήμανε ο Shanahan, που μίλησε σε δημοσιογράφους.
Ο Αμερικανός υπουργός, ο οποίος ακύρωσε την τελευταία στιγμή το ταξίδι του στην Ευρώπη εξαιτίας της κατάστασης στη Βενεζουέλας, ανέφερε ότι συναντήθηκε σήμερα το πρωί στο Πεντάγωνο με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας M. Pompeo, τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας στον Λευκό Οίκο J. Bolton και τον ναύαρχο K. Faller, που διευθύνει την αμερικανική διοίκηση για τη Νότια Αμερική (Southcom).
«Εφόσον οι συνθήκες αλλάξουν (στο πεδίο), θα προβούμε σε τροποποιήσεις και προσαρμογές» εξήγησε, αρνούμενος, ωστόσο, να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που εξετάζονται.
Ο Sanahan υπενθύμισε τις δηλώσεις του προέδρου Trump, σύμφωνα με τον οποίο «όλες οι επιλογές» βρίσκονται στο τραπέζι.
«Όλες σημαίνει όλες.
Θέλω να αποφύγω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες σχετικά με όσα θα μπορούσαμε ή όχι να κάνουμε, όμως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα σχέδιά μας έχουν βάθος».
Είναι χαρακτηριστικό πως ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Juan Guaido κάλεσε σε ειρηνικές διαδηλώσεις για αύριο Σάββατο 4/5.
«Σάββατο 4: εθνική ειρηνική κινητοποίηση μπροστά στις κυριότερες στρατιωτικές μονάδες με αίτημα να ταχθούν υπέρ της τήρησης του Συντάγματος», ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο Guaido.
Την ίδια στιγμή ο Trump σε δηλώσεις του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επέμβασης των ΗΠΑ, αν και παραδέχθηκε ότι αυτό θα είναι το «έσχατο μέτρο», το οποίο θα χρησιμοποιηθεί εάν αποτύχουν όλα τα άλλα.
 

Trump: Είμαστε έτοιμοι για δράση και μάλιστα άμεσα

Το σενάριο για παρέμβαση των ΗΠΑ στις εξελίξεις της Βενεζουέλας επανέφερε με δηλώσεις του στο αμερικανικό δίκτυο Fox Business, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump ο οποίος μεταξύ άλλων έκανε λόγο για λήψη ακόμα και «έσχατου μέτρου».
«Υπάρχουν πολλές επιλογές ανοιχτές.
Μερικές από αυτές (τις επιλογές) δεν μού αρέσει καν να τις αναφέρω, γιατί είναι αρκετά σκληρές.
«Είναι ένα απίστευτο χάλι (…)
Το μέρος είναι τόσο άσχημα και τόσο επικίνδυνο (…) οπότε κάτι θα πρέπει να γίνει.
Πολλά πράγματα θα γίνονται την επόμενη εβδομάδα - και συντομότερα από αυτό.
Θα δούμε τι θα συμβεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Trump.
Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε να συνεχίσει την υποστήριξη στον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και μεταβατικό πρόεδρο Juan Guaido, λέγοντας μάλιστα ότι «κάνουμε ό, τι μπορούμε να κάνουμε, εκτός από, ξέρετε, το ‘’έσχατο" (σ.σ ultimate) και ότι «υπάρχουν άνθρωποι που θα ήθελαν να κάνουμε το ‘’έσχατο’’», ενώ αναφερόμενος στο Nicolas Maduro εξέφρασε την πεποίθηση ότι «παρά τη σκληρότητα με την οποία συμπεριφέρεται, χάνει πολύ τον έλεγχο».
Αναφερόμενος στον Juan Guaido, τον χαρακτήρισε γενναίο, ενώ περιγράφοντας την κατάσταση στη Βενεζουέλα την αποκάλεσε «τρομερή», εξηγώντας πως άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα , καθώς δεν υπάρχει φαγητό, ούτε νερό.

Ρωσία: Καταστροφική η επιρροή των ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας μίλησε για «καταστροφική επιρροή» των ΗΠΑ στην Βενεζουέλα κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Αμερικανό ομόλογό του M. Pompeo, που έγινε με αμερικανική πρωτοβουλία.
Ο S. Lavrov δήλωσε ότι «η ανάμειξη της Ουάσινγκτον στις υποθέσεις της Βενεζουέλας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και ότι «αυτή η καταστροφική επιρροή δεν έχει καμία σχέση με την δημοκρατία», σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Από την πλευρά του ο M. Pompeo είπε στον Lavrov ότι η Μόσχα «αποσταθεροποιεί» την Βενεζουέλα και ζήτησε από την Ρωσία να σταματήσει να υποστηρίζει τον N. Maduro.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε στον ρώσο ομόλογό του ότι «η επέμβαση της Ρωσίας και της Κούβας είναι αποσταθεροποιητική για την Βενεζουέλα και για τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης