Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Το 2023 ο πληθυσμός της Κίνας θα φτάσει στο ανώτατο σημείο - Πως θα επηρεαστεί η οικονομία

CNBC: Το 2023 ο πληθυσμός της Κίνας θα φτάσει στο ανώτατο σημείο - Πως θα επηρεαστεί η οικονομία
Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας Complete Intelligence, ο πληθυσμός της Κίνας θα φτάσει στο υψηλότερο σημείο το 2023 και όχι το 2029 που ανέμενε η κυβέρνηση της χώρας
Έξι χρόνια νωρίτερα από το αναμενόμενο αναμένεται να «χτυπήσει ταβάνι» ο πληθυσμός της Κίνας.
Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας Complete Intelligence, ο πληθυσμός της Κίνας θα φτάσει στο υψηλότερο σημείο το 2023 και όχι το 2029 που ανέμενε η κυβέρνηση της χώρας.
«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο ρυθμός της ανάπτυξης επιβραδύνεται πολύ, πολύ γρήγορα» επισημαίνει ο Tony Nash, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας και συμπληρώνε «ο κόσμος περίμενε ότι ο πληθυσμός της Κίνας θα έφτανε στο peak σε μια δεκαετία αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει.
Αναμένεται άμεσα».
Σύμφωνα με τη μελέτη, η μείωση των γεννήσεων οφείλεται και στο γεγονός ότι είναι λιγότερες οι γυναίκες που είναι σε ηλικία αναπαραγωγής.
Ο αριθμός των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία στην Κίνα (δηλ. σε ηλικία 15 έως 49 ετών) προβλέπεται να μειωθεί από 346 εκατ. το 2018 σε 318 εκατ. το 2023.
Με λιγότερες γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης και λιγότερες γεννήσεις ανά 1.000 γυναίκες, ο συνολικός αριθμός νεογνών θα μειωθεί επίσης.
Η μελέτη προβλέπει ότι 13,3 εκατ. μωρά θα γεννηθούν το 2023, από 15,2 εκατ. πέρυσι.

Η επίδραση στην οικονομία

Η αναμενόμενη μείωση του πληθυσμού της Κίνας ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, οι βιομηχανίες των οποίων ο τζίρος αυξήθηκαν λόγω των περισσότερων γεννήσεων τα προηγούμενα χρόνια, αναμένεται να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα.
«Τα προϊόντα για βρέφη και παιδιά θα δεχθούν το πρώτο πλήγμα» δήλωσε ο Nash.
Οι εταιρείες λιανικού εμπορίου θα δώσουν μάχη για το μερίδιο αγοράς και όχι για τη γενικότερη ανάπτυξη της αγοράς.
Η ίδια μελέτη προβλέπει μια «σημαντική» επίδραση στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη προσχολική αγορά, όπως τα παιχνίδια και η παιδική μέριμνα.
Τόσο τα ιδιωτικά όσο και τα δημόσια σχολεία μπορεί επίσης να χρειαστεί να προσαρμοστούν στον μικρότερο αριθμό φοιτητών τα επόμενα χρόνια.
Ακόμα περισσότερο στο μέλλον, η κατανάλωση θα μπορούσε να περιοριστεί ως αύξηση των λόγων εξάρτησης στη χώρα, δήλωσε ο Nash.
Ο λόγος εξάρτησης αναφέρεται στον αριθμό εξαρτώμενων ατόμων σε σχέση με τον ενεργό πληθυσμό.
«Αυτός ο λόγος εξάρτησης μόνο επιδεινώνεται από το 2023 και μετά», δήλωσε ο Nash και συμπληρώνει «πόσο εισόδημα πρέπει να ξοδεύουν οι άνθρωποι, πόσο μπορούν πραγματικά να ρίξουν στην οικονομία όταν, ας πούμε, κάποιος φροντίζει τους γονείς του και τα παιδιά του;».
Σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο η Κίνα όσο και η υπόλοιπη Βόρεια Ασία πρέπει να επικεντρωθούν στην αυτοματοποίηση για να διατηρήσουν το προβάδισμα τους.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης