Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προάγγελος στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, η επικοινωνία Trump με Putin - Σε ετοιμότητα έθεσε τον στρατό ο Maduro

Προάγγελος στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, η επικοινωνία Trump με Putin - Σε ετοιμότητα έθεσε τον στρατό ο Maduro
Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε ως «έσχατο μέσο» την επέμβαση, αλλά δεν την απέκλεισε - Σε ετοιμότητα ο στρατός της Βενεζουέλας
(upd4) Κρίσιμες είναι οι εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα γύρω από τη Βενεζουέλα και οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές ενώ ο Nicolas Maduro κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ.
Ο Maduro κάλεσε τους στρατιωτικούς να «είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την πατρίδα με τα όπλα στο χέρι αν μια ημέρα η βορειοαμερικανική αυτοκρατορία αποτολμήσει να αγγίξει αυτή τη γη, αυτό το ιερό έδαφος».
O Maduro που μιλούσε σε στρατιώτες στην επιθεώρηση μιας βάσης στην πολιτεία Κοχέδες (βορειοδυτικά), κατηγορεί τον Guaido  και την Ουάσινγκτον ότι εξυφαίνουν «πραξικόπημα» για την ανατροπή του.
«Ενότητα, συνοχή, πειθαρχία, υπακοή, μέγιστη υποταγή και πίστη στο Σύνταγμα, στην πατρίδα, στην επανάσταση και στον νόμιμο ανώτατο διοικητή», ζήτησε ακόμη ο Βενεζουελάνος πρόεδρος από τους στρατιώτες.
Στη Ρωσία μεταβαίνει την Κυριακή (5/5) ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Horge Arreaza όπου θα συναντηθεί με τον ισχυρό άνδρα της ρωσικής διπλωματίας Sergei Lavrov.
Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών «η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί πριν από τις κατ ιδίαν συνομιλίες που θα έχει ο Ρώσος ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό ομόλογο του Pompeo την ερχόμενη εβδομάδα στη Φινλανδία.
Η Ρωσία, σθεναρός σύμμαχος της κυβέρνησης Maduro έχει επικρίνει έντονα τις ΗΠΑ για την πολιτική που εφαρμόζουν στη Βενεζουέλα κατηγορώντας τους ότι εντείνουν το κλίμα πόλωσης που οδηγεί σε εμφύλιο πόλεμο.

Το μήνυμα Pompeo στον λαό της Βενεζουέλας

Τη δέσμευση των ΗΠΑ, πως θα σταθούν στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας για ελευθερία και δημοκρατία, εξέφρασε σε μήνυμά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Mike Pompeo.
«Το μήνυμά μου προς τον λαό της Βενεζουέλας είναι σαφές: οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται σταθερά μαζί σας στην προσπάθειά σας για ελευθερία και δημοκρατία», σημείωσε ο Pompeo και πρόσθεσε:
«Η γενναιότητα και οι φωνές σας θα βάλουν τη Βενεζουέλα στο δρόμο προς την ελευθερία και την ευημερία και θα συνεργαστούμε μαζί σας σε κάθε βήμα».

Η επικοινωνία Trump - Putin

Υπενθυμίζεται, πως η κατάσταση στη Βενεζουέλα βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump και ο Ρώσος ομόλογός του, Vladimir Putin.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Λευκό Οίκο οι δύο ηγέτες διατήρησαν τις εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις τους για τις εξελίξεις, με τον Αμερικανό πρόεδρο να υποστηρίζει ότι «οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας».
Από την πλευρά του ο V. Putin φέρεται να υπογράμμισε ότι «η παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας και οι προσπάθειες αλλαγής της κυβέρνησης δια της βίας υπονομεύουν την πολιτική επίλυση της κρίσης».
Υπενθυμίζεται ότι ο Trump έχει εμφανιστεί αποφασισμένος ακόμη και για στρατιωτική επέμβαση στις ΗΠΑ και μάλιστα εντός της επόμενης εβδομάδας.
Παρά το γεγονός ότι ο στρατός παραμένει, τουλάχιστον, προς το παρόν, πιστός στον Maduro, οι οπαδοί του Juan Guaido δεν εγκαταλείπουν τους δρόμους των μεγάλων πόλεων, ενώ η Βενεζουέλα έχει μετατραπεί σε πεδίο ισχυρής «κόντρας» -λεκτικής μέχρι στιγμής- μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.
Ο αμερικανικός στρατός προετοιμάζει επιλογές «προσαρμοσμένες» στις εξελίξεις στο πεδίο στη Βενεζουέλα, δήλωσε σήμερα (3/5) ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ P. Shanahan, που υποδέχθηκε στο Πεντάγωνο στελέχη του επιτελείου εθνικής ασφαλείας του προέδρου D. Trump.
«Έχουμε μια πλήρη σειρά επιλογών προσαρμοσμένων σε διάφορες συνθήκες» επισήμανε ο Shanahan, που μίλησε σε δημοσιογράφους.
Ο Αμερικανός υπουργός, ο οποίος ακύρωσε την τελευταία στιγμή το ταξίδι του στην Ευρώπη εξαιτίας της κατάστασης στη Βενεζουέλας, ανέφερε ότι συναντήθηκε σήμερα το πρωί στο Πεντάγωνο με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας M. Pompeo, τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας στον Λευκό Οίκο J. Bolton και τον ναύαρχο K. Faller, που διευθύνει την αμερικανική διοίκηση για τη Νότια Αμερική (Southcom).
«Εφόσον οι συνθήκες αλλάξουν (στο πεδίο), θα προβούμε σε τροποποιήσεις και προσαρμογές» εξήγησε, αρνούμενος, ωστόσο, να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που εξετάζονται.
Ο Sanahan υπενθύμισε τις δηλώσεις του προέδρου Trump, σύμφωνα με τον οποίο «όλες οι επιλογές» βρίσκονται στο τραπέζι.
«Όλες σημαίνει όλες.
Θέλω να αποφύγω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες σχετικά με όσα θα μπορούσαμε ή όχι να κάνουμε, όμως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα σχέδιά μας έχουν βάθος».
Είναι χαρακτηριστικό πως ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Juan Guaido κάλεσε σε ειρηνικές διαδηλώσεις για αύριο Σάββατο 4/5.
«Σάββατο 4: εθνική ειρηνική κινητοποίηση μπροστά στις κυριότερες στρατιωτικές μονάδες με αίτημα να ταχθούν υπέρ της τήρησης του Συντάγματος», ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο Guaido.
Την ίδια στιγμή ο Trump σε δηλώσεις του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επέμβασης των ΗΠΑ, αν και παραδέχθηκε ότι αυτό θα είναι το «έσχατο μέτρο», το οποίο θα χρησιμοποιηθεί εάν αποτύχουν όλα τα άλλα.

Trump: Είμαστε έτοιμοι για δράση και μάλιστα άμεσα

Το σενάριο για παρέμβαση των ΗΠΑ στις εξελίξεις της Βενεζουέλας επανέφερε με δηλώσεις του στο αμερικανικό δίκτυο Fox Business, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump ο οποίος μεταξύ άλλων έκανε λόγο για λήψη ακόμα και «έσχατου μέτρου».
«Υπάρχουν πολλές επιλογές ανοιχτές.
Μερικές από αυτές (τις επιλογές) δεν μού αρέσει καν να τις αναφέρω, γιατί είναι αρκετά σκληρές.
«Είναι ένα απίστευτο χάλι (…)
Το μέρος είναι τόσο άσχημα και τόσο επικίνδυνο (…) οπότε κάτι θα πρέπει να γίνει.
Πολλά πράγματα θα γίνονται την επόμενη εβδομάδα - και συντομότερα από αυτό.
Θα δούμε τι θα συμβεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Trump.
Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε να συνεχίσει την υποστήριξη στον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και μεταβατικό πρόεδρο Juan Guaido, λέγοντας μάλιστα ότι «κάνουμε ό, τι μπορούμε να κάνουμε, εκτός από, ξέρετε, το ‘’έσχατο" (σ.σ ultimate) και ότι «υπάρχουν άνθρωποι που θα ήθελαν να κάνουμε το ‘’έσχατο’’», ενώ αναφερόμενος στο Nicolas Maduro εξέφρασε την πεποίθηση ότι «παρά τη σκληρότητα με την οποία συμπεριφέρεται, χάνει πολύ τον έλεγχο».
Αναφερόμενος στον Juan Guaido, τον χαρακτήρισε γενναίο, ενώ περιγράφοντας την κατάσταση στη Βενεζουέλα την αποκάλεσε «τρομερή», εξηγώντας πως άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα , καθώς δεν υπάρχει φαγητό, ούτε νερό.

Ρωσία: Καταστροφική η επιρροή των ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας μίλησε για «καταστροφική επιρροή» των ΗΠΑ στην Βενεζουέλα κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Αμερικανό ομόλογό του M. Pompeo, που έγινε με αμερικανική πρωτοβουλία.
Ο S. Lavrov δήλωσε ότι «η ανάμειξη της Ουάσινγκτον στις υποθέσεις της Βενεζουέλας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και ότι «αυτή η καταστροφική επιρροή δεν έχει καμία σχέση με την δημοκρατία», σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Από την πλευρά του ο M. Pompeo είπε στον Lavrov ότι η Μόσχα «αποσταθεροποιεί» την Βενεζουέλα και ζήτησε από την Ρωσία να σταματήσει να υποστηρίζει τον N. Maduro.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε στον ρώσο ομόλογό του ότι «η επέμβαση της Ρωσίας και της Κούβας είναι αποσταθεροποιητική για την Βενεζουέλα και για τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και πάνω από 230 τραυματίες

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με στοιχεία τόσο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων της Βενεζουέλας, αλλά και της Διεθνούς Αμνηστίας, αυξάνεται τόσο ο αριθμός των νεκρών όσο και των τραυματιών.
Σύμφωνα με την την ΜΚΟ «Venezuelan Observatory of Social Conflict» νεκροί είναι η 27χρονη Jurubith Rausseo, ο 14χρονος Yoifre Hernandez Vasquez, 14, αλλά και ο 16χρονος Yosner Graterol, ενώ ένας ακόμη άνδρας -τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει γνωστά- έχασε τη ζωή του στην πόλη Αράγκουα..
Η οργάνωση έκανε επίσης λόγο για καταστολή των διαδηλώσεων σε 14 από τις 23 Πολιτείες της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένων και "επιθέσεων εναντίον της ελευθερίας του Τύπου", καθώς δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες.
Από την πλευρά της η Διεθνής Αμνηστία επικαλείται τα παραπάνω στοιχεία και προσθέτει ότι υπάρχουν σαφείς πληροφορίες ότι από τις 30 Απριλίου 2019 έως και σήμερα έχουν συλληφθεί το λιγότερο 205 πολίτες, φυσικά αντίθετοι στο καθεστώς Maduro.

Παραμένει ισχυρός ο N. Maduro

Με καθυστέρηση αρκετών ωρών ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro έκανε διάγγελμα για την απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα του, δηλώνοντας σε κάθε τόνο ότι αυτή απέτυχε, την ώρα που οι πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τη χρονική στιγμή που επέλεξε ο Guaido να επιχειρήσει την ανατροπή Maduro, χωρίς να έχει την υποστήριξη του στρατού, όπως αποδεικνύεται.  
Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ εκτοξεύουν απειλές για στρατιωτική επέμβαση, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo.
Μιλώντας στη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση το βράδυ της Τρίτης (πρωί της Τετάρτης ώρα Ελλάδας), ο πρόεδρος Maduro πληροφόρησε ότι οι στρατιωτικοί που αποστάτησαν και τάχθηκαν υπέρ του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Juan Guaido, απέτυχαν, ενώ προανήγγειλε ποινικές διώξεις σε βάρος τους.
«Η απόπειρα αυτή δεν θα μείνει ατιμώρητη.
Όρισα τρεις εισαγγελείς που άρχισαν να ανακρίνουν όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται», είπε ο Maduro.
«Οι ποινικές διώξεις θα ασκηθούν για σοβαρότατα κακουργήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος του Συντάγματος, του κράτους του δικαίου, του δικαιώματος στην δημόσια ειρήνη», συνέχισε.
«Όλες οι στρατιωτικές βάσεις τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού, παρέμειναν πιστές στην επανάσταση, στον ανώτατο διοικητή τους και στο Σύνταγμα», ανέφερε.
Το διάγγελμα διήρκησε λιγότερο από μία ώρα, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος αυτού ο Maduro συνεχάρη τις ένοπλες δυνάμεις διότι κατάφεραν να «αποτύχει η μικρή ομάδα που επιδίωκε να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια».
Στη δική του εκδοχή, πέντε στρατιώτες και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες σε συμπλοκές με διαδηλωτές που υποστηρίζουν τον Guaido, όμως οι στασιαστές στρατιωτικοί είχαν σκοπό να προκαλέσουν μια «τραγωδία» με «50, 100 ακόμα και 200 νεκρούς».
Τέλος, ο Maduro "απάντησε" και στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μike Pompeo, σύμφωνα με τον οποίο ο ίδιος ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει το Καράκας για να καταφύγει στην Κούβα.
«Ο Μike Pompeo είπε ότι ο Maduro είχε ένα αεροπλάνο έτοιμο να τον πάει στην Κούβα και οι Ρώσοι του απαγόρευσαν να φύγει από τη χώρα.
Κύριε Pompeo, σας ικετεύω, πόση έλλειψη σοβαρότητας πια», είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας...

Juan Guaido, ο άνθρωπος που απειλεί τον πρόεδρο Maduro

Ένας τολμηρός νεαρός πολιτικός, επικεφαλής της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Βουλής της Βενεζουέλας έγινε ο μεγαλύτερος δημόσιος εχθρός όταν αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας παρακάμπτοντας τον πρόεδρο Maduro.
Ο Guaido δεν ξεκίνησε με στόχο να υποσκελίσει τον Maduro, τον σοσιαλιστή πρόεδρο, ο οποίος ασκεί την εξουσία σε μια περίοδο αυξανόμενης πολιτικής και οικονομικής κρίσης στη χώρα.
Αλλά ο 35χρονος πρόεδρος της Βουλής βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της αντιπολίτευσης όταν παλαιότεροι ηγέτες απομακρύνθηκαν από το προσκήνιο, κάποιοι επειδή τους απαγορεύτηκε η ενασχόληση με την πολιτική, κάποιοι επειδή συνελήφθησαν και άλλοι επειδή οδηγήθηκαν στην εξορία.
Όταν έγινε πρόεδρος της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Βουλής αυτόν τον μήνα, ο Guaido δήλωσε ότι διαθέτει το συνταγματικό δικαίωμα να αναλάβει την προεδρία μέχρι να διενεργηθούν εκλογές.
Η αντιπολίτευση είχε κερδίσει στις βουλευτικές εκλογές το 2015, αλλά το 2017 ο Maduro σύστησε ένα ξεχωριστό σώμα, την Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας, η οποία και ανέλαβε νομοθετικές εξουσίες.
Ο L. Lopez ο πιο δημοφιλής ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, θεωρείται ο "αρχιτέκτονας" πίσω από την άνοδο του Guaido.
Ο Lopez βρίσκεται σε κατ΄οίκον περιορισμό και θεωρείται από τους υποστηρικτές του πολιτικός κρατούμενος.
Ως φοιτητής ο Guaido ηγήθηκε των διαδηλώσεων εναντίον του Ούγκο Τσάβες, ο οποίος επέλεξε για διάδοχό του τον Maduro.
Ο αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος, ο οποίος είναι μηχανικός στον τομέα της βιομηχανίας, δεν έδειξε να φοβάται να αναμετρηθεί με τον σοσιαλιστή ηγέτη, ο οποίος επιδίωξε μια δεύτερη θητεία στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, τις οποίες μποϊκοτάρισε η αντιπολίτευση και δεν αναγνώρισαν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και περίπου 12 χώρες της Λατινικής Αμερικής.




 Ένα παιδαρέλι που παίζει με την πολιτική

Ο νεότερος πρόεδρος Βουλής στην ιστορία της χώρας, ο Guaido δεν θεωρείται δεινός ρήτορας. Ίσως γι αυτό ο Maduro να τον χαρακτηρίζει «παιδαρέλι που παίζει με την πολιτική».
Φέρεται όμως να έχει ταλέντο στo χτίσιμο συμμαχιών, κάτι το οποίο η διχασμένη και αποδιοργανωμένη αντιπολίτευση της χώρας του έχει μεγάλη ανάγκη.
«Μια από τις κυριότερες αρετές του είναι να συγκεντρώνει ομάδες.
Αντιλαμβάνεται τις διαφορετικές θέσεις και κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να τους συσπειρώσει», δήλωσε στο AFP ένας 32χρονος βουλευτής ο Α. Mehia.
Στη σύντομη θητεία του ως πρόεδρος της Βουλής ο Guaido έπεισε την πλειοψηφούσα αντιπολίτευση να κηρύξει επισήμως τον Maduro «σφετεριστή» και την επανεκλογή του «απάτη» υποσχόμενος αμνηστία για όλους τους στρατιωτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους που θα αποκηρύξουν τον πρόεδρο.
Σταδιακά πάντως απέκτησε αυτοπεποίθηση και πλέον μιλάει με μεγαλύτερη άνεση σε δημόσιες συγκεντρώσεις.
Αυτό για το οποίο ωστόσο δεν έχει βρει λύση είναι η αδυναμία του απέναντι σε μια κυβέρνηση η οποία εξακολουθεί να έχει τη στήριξη του στρατού και του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Μολαταύτα έχει επιχειρήσει να προσεγγίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις επιδιώκοντας τη στήριξη που θα χρειαστεί για να αναλάβει την εξουσία οριστικά.
«Είμαι επιζών, δεν είμαι θύμα», λέει, ανακαλώντας πώς επέζησε μιας από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα την εποχή που ήταν ακόμη έφηβος: η τραγωδία στο Vargas τον Δεκέμβριο του 1999 όταν οι κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις άφησαν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς.
Την εποχή εκείνη ζούσε με την μητέρα του και τα πέντε αδέλφια του στην παραθαλάσσια πολιτεία του Vargas.
"Ξέρω τι σημαίνει πείνα", λέει.
Η ένταξή του στην πολιτική έγινε μαζί με την γενιά εκείνη των φοιτητών που πραγματοποιούσαν μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του Chavez το 2007.
Το κίνημα εκείνο επέφερε την μοναδική εκλογική ήττα στον Chavez σε ένα δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
«Ο Guaido είναι ένα νέο πρόσωπο, οι μετριοπαθείς τον θεωρούν ένα κοινώς αποδεκτό πρόσωπο, ενώ χαίρει και σεβασμού από κάποια ριζοσπαστικά στοιχεία επειδή συμμετείχε στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του Chavez», όπως εξηγεί στο AFP ο Okabos, ένας αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων IHS Markit που εδρεύει στο Λονδίνο.
Ο Guaido υπήρξε ιδρυτικό μέλος του κόμματος Λαϊκή Βούληση (VP) το 2009 και έχει γίνει το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπό του.
Ο προηγούμενος ηγέτης του ήταν ο Lopez και ο διάδοχός του ο οποίος φερόταν ότι ήταν ο F. Guevarra, κατέφυγε στην πρεσβεία της Χιλής επειδή κατηγορήθηκε για υποκίνηση βίαιων διαδηλώσεων το 2017.

Ζην επικινδύνως

Ο Guaido, ο οποίος συμμετείχε σε εκείνες τις διαδηλώσεις, εξελέγη βουλευτής για τη γενέτειρά του, το Βάργκας, το 2015.
Προκάλεσε διαμαρτυρίες κατηγορώντας την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA για διαφθορά, αλλά παρέμεινε σχετικώς άγνωστος μέχρι πρόσφατα.
«Για να είμαι ειλικρινής δεν ήξερα ποιος είναι.
Ελπίζω να μην αποδειχθεί κάλπικος", είπε ο 24χρονος Hernadez σε μια πρόσφατη συγκέντρωση υπέρ του Guaido.
Ο Mehia, ο οποίος είναι συνάδελφός του στη Βουλή, λέει ότι ο Guaido παίζει «ένα δύσκολο παιχνίδι»: Η Βενεζουέλα έχει «συνηθίσει στην αυταρχική διακυβέρνηση που περιστρέφεται γύρω από την εξουσία ενός προσώπου και αυτό είναι ένα μεγάλο βάρος για τον Huan.
Η αλλαγή δεν εξαρτάται μόνο από τον ίδιο, αλλά από όλους".
Ο Guaido είχε συλληφθεί και κρατήθηκε για λιγότερο από μια ώρα από μυστικούς πράκτορες στις 13 Ιανουαρίου.
Η κυβέρνηση απέδωσε αργότερα το περιστατικό σε μεμονωμένους πράκτορες που λειτούργησαν αυτόνομα συλλαμβάνοντας 12 άτομα.
Αλλά ο νεαρός Huan έχει πολλούς λόγους να προσέχει.
Η I. Varela, η υπουργός Σωφρονιστικών Καταστημάτων, έχει δηλώσει: «Του έχω ήδη ετοιμάσει το κελί του».

Strategic Culture: Η «κόκκινη γραμμή» της Ρωσία για τη Βενεζουέλα

Σε μια συνάντηση υψηλού, η Ρωσία επανέλαβε μια σοβαρή προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ ότι η Μόσχα δεν θα ανεχτεί αμερικανική στρατιωτική παρέμβαση για να ανατρέψει την κυβέρνηση της Βενεζουέλας με την οποία είναι σύμμαχος.
Εν τω μεταξύ, στην Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος Trump ανέφερε και πάλι ότι η στρατιωτική επιλογή ήταν ακόμα στο τραπέζι, στη συνέντευξη Τύπου του με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του, Jair Bolsonaro.
Η συνάντηση στην ιταλική πρωτεύουσα μεταξύ του «ειδικού απεσταλμένου» των ΗΠΑ σχετικά με τις υποθέσεις της Βενεζουέλας Elliot Abrams και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Sergei Ryabkov είχε επείγοντα χαρακτήρα.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τη συνάντηση  μόνο τρεις ημέρες νωρίτερα.
Οι δύο αξιωματούχοι δήλωσαν, επίσης, ότι διεξήγαγαν τις συζητήσεις διάρκειας δύο ωρών σε ξενοδοχείο της Ρώμης.
Όπως αναφέρει το think tank Strategic Culture Foundation ο Abrams δεν είναι συνηθισμένος διπλωμάτης.
Είναι ειδικός σε αλλαγές καθεστώτος με… ποινικό μητρώο για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών επιχειρήσεων, και συγκεκριμένα την περίφημη υπόθεση Ιράν - Κόντρας για αποσταθεροποίηση της Νικαράγουα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980.
Ο διορισμός του από τον Πρόεδρο Trump στις υποθέσεις της Βενεζουέλας, υπογραμμίζει τη σοβαρή πρόθεση στην Ουάσιγκτον για αλλαγή καθεστώτος στο Καράκας.
Ο συνομιλητής της Μόσχας, Sergei Ryabkov, είναι γνωστός ότι δεν «μασάει» τα λόγια του, αφού προηγουμένως κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι επιδιώκει παγκόσμια στρατιωτική κυριαρχία.
Η συνάντηση στη Ρώμη αυτή την εβδομάδα περιγράφηκε ως «ειλικρινής» και «σοβαρή» - η οποία σύμφωνα με το Strategic Culture Foundation είναι διπλωματικός κώδικας για μια απίστευτη ανταλλαγή απόψεων.
Το χρονοδιάγραμμα έρχεται σε μια στιγμή υψηλού πονταρίσματος, αφού η Βενεζουέλα «βυθίστηκε» στο χάος την περασμένη εβδομάδα από τις συνεχείς πτώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, για τις οποίες πολλοί αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Κρεμλίνου, τις θεωρούν σαμποτάζ που προκλήθηκε από κυβερνοεπιθέσεις των ΗΠΑ.
Η διακοπή του ηλεκτρικού δικτύου ακολούθησε μια αποτυχημένη προσπάθεια της Ουάσινγκτον να προβεί σε πρόκληση με τον στρατό της Βενεζουέλας για παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας τον περασμένο μήνα από τη γειτονική Κολομβία.
Το γεγονός ότι οι προσπάθειες της Ουάσινγκτον για την ανατροπή του εκλεγμένου Προέδρου N. Maduro έχουν μέχρι τώρα αποτύχει, μπορεί να υποδηλώνει ότι οι Αμερικανοί εντείνουν την εκστρατεία αποσταθεροποίησης της Βενεζουέλας, με στόχο την εγκατάσταση του υποστηρικτή της αντιπολίτευσης Juan Guaido.
Ο ίδιος δήλωσε τον εαυτό του ως «ενεργό πρόεδρο» τον Ιανουάριο του 2019.
Δεδομένου ότι η πτώση του ηλεκτρικού δικτύου στη Βενεζουέλα απέτυχε να προκαλέσει μια εξέγερση από τον άμαχο πληθυσμό ή τον στρατό εναντίον του Maduro, η επόμενη επιλογή που δελεάζει την Ουάσινγκτον θα μπορούσε να είναι η στρατιωτική.
Η Ουάσιγκτον πρόσφατα ανακάλεσε τελευταίους αμερικανούς διπλωμάτες της από τη νοτιοαμερικανική χώρα.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, σχολίασε την αποχώρησή τους, λέγοντας ότι το αμερικανικό προσωπικό στο έδαφος «περιόριζε» το πεδίο δράσης της Ουάσινγκτον.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η American Airlines κατάργησε όλες τις υπηρεσίες της στη Βενεζουέλα την περασμένη εβδομάδα.
 Και πάλι, υποδεικνύοντας ότι οι ΗΠΑ σκέφτονταν μια στρατιωτική παρέμβαση, είτε άμεσα με τα στρατεύματά της είτε κρυφά με την ενεργοποίηση  τοπικών πληρεξουσίων.
Οι τελευταίοι βέβαια εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Abrams.
Μετά τη συνάντηση της Ρώμης, ο Ryabkov δήλωσε ότι «υποθέτουμε ότι η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει σοβαρά τις προτεραιότητές μας, την προσέγγισή μας και τις προειδοποιήσεις μας».
Μία από τις προειδοποιήσεις που δόθηκαν από τον Ryabkov είναι ότι αποτελεί κόκκινη γραμμή από τη Ρωσία μια αμερικανική στρατιωτική παρέμβαση στη Βενεζουέλα.
Από την πλευρά του, ο Abrams ανέφερε πως «δεν υπήρξε ταύτιση απόψεων, αλλά νομίζω ότι οι συνομιλίες ήταν θετικές, υπό την έννοια ότι και οι δύο πλευρές πλέον έχουν μια καλύτερη κατανόηση των απόψεων του άλλου», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Η αλαζονεία των Αμερικανών είναι συγκλονιστική.
Ο Abrams φαίνεται, σύμφωνα με την αναφορά των ΗΠΑ, να έχει πετάξει στη Ρώμη με την προσδοκία να επεξεργαστεί με τον Ryabkov μια «μετάβαση» ή «συμβιβασμό» για το ποιος παίρνει τον «τίτλο του προέδρου» της Βενεζουέλας.

Αυτό σημαίνει χωρίς αμφιβολία όταν είπε μετά τη συνάντηση «δεν υπήρξε ταύτιση απόψεων», αλλά μάλλον απέκτησε «καλύτερη κατανόηση» της θέσης της Ρωσίας.
Το παιχνίδι της Ουάσινγκτον είναι μια επανάληψη της Συρίας.
Κατά τη διάρκεια του οκταετούς πολέμου στη χώρα αυτή, οι ΗΠΑ πρότειναν συνεχώς την απαίτηση μιας «πολιτικής μετάβασης» που στο τέλος θα έβλεπε τον Πρόεδρο Assad.
Αντιθέτως, η αχαλίνωτη θέση της Ρωσίας στη Συρία ήταν πάντοτε ότι δεν εξαρτάται από καμία εξωτερική εξουσία να αποφασίζει την πολιτική της Συρίας.
Είναι ένα κυρίαρχο ζήτημα του συριακού λαού να καθορίζει ανεξάρτητα.
Σχεδόν τρία χρόνια μετά την επέμβαση της Ρωσίας στρατιωτικά στη Συρία για τη διάσωση της αραβικής χώρας από έναν συγκαλυμμένο πόλεμο για αλλαγή καθεστώτος που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, η αμερικανική πλευρά έχει παραιτηθεί προφανώς από τις πρώην αυταρχικές απαιτήσεις της για «πολιτική μετάβαση».
Ομοίως, η Ουάσινγκτον, με την ατρόμητη αλαζονεία της, παίρνει ένα άλλο μάθημα από τη Ρωσία - αυτή τη φορά στη δική της υποτιθέμενη «πίσω αυλή» της Λατινικής Αμερικής.
 Η Μόσχα επανέλαβε αμέτρητες φορές ότι ο νόμιμος πρόεδρος της Βενεζουέλας είναι ο N. Maduro, τον οποίο ο λαός ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές - μολονότι μποϊκοτάρει από την εναρμονισμένη αντιπολίτευση των ΗΠΑ.
Το πλαίσιο της Ουάσιγκτον προσπαθεί να δημιουργήσει την επιλογή μεταξύ του επιθυμητού «προσωρινού προέδρου» και του προέδρου Maduro.
Δεν είναι καν άξιος να συζητηθεί γιατί αποτελεί σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας της Βενεζουέλας.
Και σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον φτάσει σε μια κρίση και προσπαθεί να στραφεί η στρατιωτική επιλογή, η Μόσχα αυτή την εβδομάδα είπε στους συντηρητές της αλλαγής καθεστώτος Abrams ότι αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή.
Εάν η Ουάσινγκτον έχει κάποια αίσθηση λογικής αριστερά, θα γνωρίζει από τη φιάσκο της Συρίας ότι η Ρωσία έχει καλύψει την πλάτη της Βενεζουέλας.
Σεβαστείτε το διεθνές δίκαιο και την εθνική κυριαρχία της Βενεζουέλας. Αυτό είναι το εξαιρετικά λογικό τελεσίγραφο της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον.
Τώρα, οι απελπισμένοι Αμερικανοί θα μπορούσαν να προσπαθήσουν ακόμα περισσότερο για σαμποτάζ, κυβερνοχώρο ή οικονομικό.
Αλλά οι επιλογές τους είναι περιορισμένες, σε αντίθεση με όσα σκέφτεται το Trump.
Πώς οι αριθμοί των αμερικάνικων ιμπεριαλιστών γονατιστών είναι αριθμημένοι.
Υπήρξε μια εποχή που θα μπορούσε να εξαντληθεί σε όλη τη Λατινική Αμερική.
Όχι άλλο, προφανώς.
Χάρη εν μέρει στην παγκόσμια στάση και στρατιωτική εξουσία της Ρωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης