Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Ελάχιστος ο αντίκτυπος των παροχών Macron στο έλλειμμα - «Αγκάθι» το δημόσιο χρέος

Fitch: Ελάχιστος ο αντίκτυπος των παροχών Macron στο έλλειμμα - «Αγκάθι» το δημόσιο χρέος
Έκθεση της Fitch Ratings για τη Γαλλία 
Οι παροχές που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Emmanuel Macron σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», δεν αναμένεται να έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στον προϋπολογισμό της Γαλλίας, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Παρόλα αυτά, υπογραμμίζεται, αντανακλά τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γαλλική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στη δημοσιονομική πολιτική.
Ο Πρόεδρος Macron ανακοίνωσε πρόσφατα περικοπές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ για τους πολίτες με χαμηλότερα εισοδήματα.
Άλλα μέτρα αφορούν τις συντάξεις, ενώ ανακοίνωσε προτάσεις για την αποκεντρωμένη εξουσία στις τοπικές αρχές και την εκλογική μεταρρύθμιση.
Το άμεσο δημοσιονομικό κόστος της περικοπής του φόρου εισοδήματος είναι μόλις 0,2% του ΑΕΠ και η κυβέρνηση σχεδιάζει να το αντισταθμίσει, κυρίως μέσω των εταιρικών φόρων.
Ομοίως, η αναπροσαρμογή στις συντάξεις θα συνοδεύεται από μέτρα για την ενθάρρυνση των εργαζομένων να παρατείνουν την επαγγελματική τους ζωή.
«Μετά την καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2018, που έστειλε το έλλειμμα στο χα,μηλό δεκαετίας ήτοι 2,5% του ΑΕΠ, η Γαλλία υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλιο προβλέψεις ότι το έλλειμμα θα ανέλθει σε 3,1% το 2019.
Η διεύρυνση οφείλεται εν μέρει στη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων ύψους 0,4% του ΑΕΠ, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά την έναρξη των διαμαρτυριών. (…)
Το πρόγραμμα σταθερότητας προβλέπει την απότομη μείωση του ελλείμματος στο 2% του ΑΕΠ το 2020.
Το υψηλό δημόσιο χρέος αποτελεί αδυναμία για τη Γαλλία.
Αναμένεται να φθάσει το 99% του ΑΕΠ φέτος, θα μειωθεί πολύ σταδιακά τα επόμενα τρία χρόνια», σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος, ο οποίος «βλέπει» την ανάπτυξη στο 1,4% το 2019-2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης