Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Federal Reserve ενδέχεται να αγνοήσει τις εκκλήσεις Trump για μείωση των επιτοκίων

tags :
Reuters: Η Federal Reserve ενδέχεται να αγνοήσει τις εκκλήσεις Trump για μείωση των επιτοκίων
Ο Trump κάλεσε τη Fed να μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού και να ανανεώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, στηριζόμενη στην πίεση του προέδρου Donald Trump για μείωση των επιτοκίων, αναμένεται να αφήσει το κόστος δανεισμού αμετάβλητο, καθώς διατηρήση μία «υπομονετική» στάση νομισματικής πολιτικής εν μέσω ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης.
Ο Trump, ο οποίος έχει κατηγορήσει την αμερικανική κεντρική τράπεζα ότι υπονομεύει τις προσπάθειές του για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, είπε μέσω Twitter την Τρίτη ότι η Fed θα πρέπει να μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα και να ανανεώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το οποίο άντλησε τρισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία ως «απάντηση» στην οικονομική κρίση του 2007-2009 και την ύφεση.
Οι αξιωματούχοι της Fed βρίσκονταν στη μέση της διήμερης συνεδρίασής τους όταν ο Trump πραγματοποίησε αυτά τα σχόλια.
Η ανορθόδοξη συμβουλή είναι πιθανό να αγνοηθεί από την κεντρική τράπεζα, η οποία εκτιμά ότι ο τρέχων στόχος των επιτοκίων είναι σχεδόν εκεί που θα έπρεπε να είναι ώστε να διατηρήσει την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η οικονομία αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους, εκπλήσσοντας τους αξιωματούχους της Fed, οι οποίοι ανέμεναν ότι τα στοιχεία θα σηματοδοτήσουν επιβράδυνση.
Οι εργοδότες των ΗΠΑ πρόσθεσενα σχεδόν 200.000 θέσεις εργασίας τον Μάρτιο, στοιχεία που αποδεικνύουν τη διατήρηση της δύναμης στην αγορά εργασίας και που αποτελούν επίσης σημάδι ότι οι τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων της Fed το 2018 δεν είχαν περιορίσει την οικνομία.
Χωρίς σαφή λόγο να μειώσουν ή να αυξήσουν τα επιτόκια σε αυτό το σημείο, η εστίαση την Τετάρτη θα είναι το κατά πόσον η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής θα στείλει οποιοδήποτε νέο μήνυμα σχετικά με τα πιθανά σχέδιά της, ανέφερε ο αναλυτής της Cornerstone Macro, Roberto Perli.
«Σε αυτή τη συνάντηση πιθανώς να συζητηθούν τα κατώτατα όρια για τη μείωση των επιτοκίων», ανέφερε την Τρίτη σε σημείωμά του ο Roberto Perli, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «δεδομένης της ποικιλίας των απόψεων και της έλλειψης σαφούς ανάγκης για μία επικείμενη απόφαση, φαίνεται απίθανο ότι η Επιτροπή Νομισματική Πολιτικής θα συμφωνήσει σε κάτι συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή και ότι θα είναι σε θέση να στείλει ένα σαφές μήνυμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης