Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακά κέρδη αλλά και νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500 και Nasdaq - Το «βλέμμα» σε αποτελέσματα και Fed

tags :
Οριακά κέρδη αλλά και νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500 και Nasdaq - Το «βλέμμα» σε αποτελέσματα και Fed
Τα «βλέμματα» των επενδυτών παραμένουν στραμμένα στα εταιρικά αποτελέσματα
Με οριακά κέρδη έκλεισαν σήμερα (29/4/2019) οι δείκτες της Wall Street, με τους S&P 500 και Nasdaq να ανέρχονται, ωστόσο, σε νέα ιστορικά υψηλά.


Οι επενδυτές προετοιμάζονται για άλλη μια… πολυάσχολη εβδομάδα εταιρικών αποτελεσμάτων και οικονομικών στοιχείων, τηρώντας, παράλληλα, στάση αναμονής εν όψει των αποφάσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,04% κι έκλεισε στις 26.554,39 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,11% στις 2.943,03 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με κέρδη 0,19%, στις 8.161,85 μονάδες.




Ο τραπεζικός κλάδος κατέγραψε ισχυρή άνοδο 1,2%, με τις Bank of New York Mellon, Citigroup και Goldman Sachs να καταγράφουν κέρδη γύρω στο 2%.
Η μετοχή της Restaurant Brands κατέγραψε απώλειες 1,4%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη κατώτερα των προσδοκιών, ενώ η μετοχή της Spotify Technology έκλεισε με οριακή άνοδο 0,2%, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία ανακοίνωσε ζημίες μεγαλύτερες των προβλεπόμενων.
Μέχρι στιγμής, 231 εταιρείες του δείκτη S&P 500 έχουν ανακοινώσει τριμηνιαία αποτελέσματα.
Από αυτές, το 77,5% έχουν αναφέρει κέρδη καλύτερα των προσδοκιών, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.
Τα εταιρικά κέρδη καταγράφουν μέχρι στιγμής αύξηση περίπου 1%, πολύ καλύτερα των προβλέψεων για μείωση 4,2%.
Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα περίπου 150 εταιρείες του δείκτη S&P 500, συμπεριλαμβανομένων των Apple, General Electric και Qualcomm.
Τα ισχυρά αποτελέσματα ώθησαν τους S&P 500 και Nasdaq σε ιστορικά υψηλά την περασμένη εβδομάδα, με τους δύο δείκτες να καταγράφουν σημαντική εβδομαδιαία άνοδο.
Στο επίκεντρο βρίσκονται, επίσης, οι εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, δήλωσε σήμερα, εν όψει της νέας επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στο Πεκίνο, ότι οι εμπορικές συνομιλίες βρίσκονται στα τελευταία τους στάδια, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι απομένει ακόμα δουλειά.
Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ επεσήμανε ακόμη ότι οι συνομιλίες έχουν φτάσει πλέον σε τέτοιο σημείο που είτε θα υπάρξει συμφωνία, είτε οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν χωρίς να συμφωνήσουν κάτι οι δύο πλευρές.
Εν τω μεταξύ, το επενδυτικό κλίμα ευνόησαν ορισμένα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την οικονομία των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ κατέγραψαν τον Μάρτιο τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάστημα μεγαλύτερο των 9,5 ετών, με τις πληθωριστικές πιέσεις να παραμένουν, ωστόσο, υποτονικές.
Συγκεκριμένα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,9% τον Μάρτιο, καθώς τα νοικοκυριά αύξησαν τις αγορές οχημάτων και ξόδεψαν περισσότερα σε υπηρεσίες υγείας.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης τιμών καταναλωτικής δαπάνης (PCE), που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας και που παρακολουθεί στενά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), σημείωσε αύξηση 0,1% τον Μάρτιο όσο και τον Φεβρουάριο, ενώ σε ετήσια βάση επιβραδύνθηκε στο 1,6% -το μικρότερο ποσοστό αύξησης από τον Ιανουάριο του 2018- από 1,7% τον Φεβρουάριο.
Τα υποτονικά στοιχεία για τον πληθωρισμό έρχονται να ενισχύσουν τις προσδοκίες ότι η Fed θα απέχει προς το παρόν από περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.
Η Fed πρόκειται να συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα, με τους επενδυτές να αναμένεται να παρακολουθήσουν με προσοχή τις ανακοινώσεις της, προκειμένου να αναζητήσουν ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, αλλά και για την αμερικανική οικονομία.
Μάλιστα, η συνεδρίαση της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας έρχεται μόλις μερικές ημέρες μετά την ανακοίνωση του ΑΕΠ της χώρας για το πρώτο τρίμηνο του 2019, με την άνοδο να αποδεικνύεται μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Συγκεκριμένα, το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,2% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του έτους, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 2,3%.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Dow Jones:


Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του S&P 500:


Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Nasdaq:


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης