Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of New York Mellon και Nomura εκτιμούν ότι η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη 4 χρόνια για να επιστρέψει στην κανονικότητα και να θεραπεύσει πληγές

Bank of New York Mellon και Nomura εκτιμούν ότι η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη 4 χρόνια για να επιστρέψει στην κανονικότητα και να θεραπεύσει πληγές
Nomura: Η Ελλάδα χρειάζεται ΑΕΠ στα 220 δισ. χρέος κάτω από 300 δισ και πάνω από 200 δισ. δάνεια ιδιωτών για να θεραπεύσει τις παλιές πληγές
Η αμερικανική τράπεζα Bank of New York Mellon και η ιαπωνική Nomura εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη επιστρέψει στην κανονικότητα.
Αν και αναγνωρίζουν ότι έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος μετά την έξοδο της Ελλάδος από τα μνημόνια, με επίκεντρο τις αναβαθμίσεις, την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές ομολόγων και την επιστροφή στην ανάπτυξη, ωστόσο η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στην αρχή της διαδικασίας για να επιστρέψει στην κανονικότητα.
Σχεδόν 8 – 9 χρόνια κρίσης όπου η οικονομία και οι πολίτες υπέστησαν απανωτά σοκ δεν μπορούν να αναπληρωθούν μια με χρονιά ανάκαμψης του ΑΕΠ.
Κατά την Bank of New York Mellon – στέλεχος της οποίας μίλησε στο bankingnews – η Ελλάδα θα χρειαστεί σχεδόν μια νέα 4ετία για να μπορέσει να επανέλθει σε αξιόλογο βαθμό στην κανονικότητα.
Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του Οκτωβρίου 2019…στο τέλος της 4ετίας δηλαδή το 2023 θα μπορεί η Ελλάδα, η οικονομία και οι τράπεζες να αναφέρουν ότι επανήλθαν στην κανονικότητα.
Ας ληφθεί υπόψη ότι από το χρέος της Ελλάδος στα 359 δισεκ. ευρώ τα 250 δισεκ. αντιστοιχούν σε δάνεια που έχουν δοθεί από Μηχανισμούς Στήριξης, διακρατικά δάνεια ή ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.
Θα πρέπει λοιπόν το δημόσιο χρέος να μετατραπεί σε ιδιωτικό, οι τράπεζες θα πρέπει να φθάσουν στον μέσο όρο της ευρωζώνης στα NPEs και να αρχίσουν να χρηματοδοτούν την οικονομία.
Κατά την Bank of New York Mellon μπορεί να ειπωθεί ότι τελειώσει το έργο των εταιριών διαχείρισης και funds που αναλαμβάνουν τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα δηλαδή σε 7-8 χρόνια από σήμερα η Ελλάδα θα έχει επουλώσει πλήρως τις πληγές που προκάλεσε η πρωτοφανής κρίση χρέους.

Nomura: Η Ελλάδα χρειάζεται ΑΕΠ στα 220 δισ. χρέος κάτω από 300 δισ και πάνω από 200 δισ. δάνεια ιδιωτών για να θεραπεύσει τις παλιές πληγές

Η Ελλάδα χρειάζεται για να θεραπεύσει τις παλαιές πληγές της, το ΑΕΠ θα πρέπει να αυξάνεται με ρυθμό πάνω από 3% και να προσεγγίσει τα 220 δισεκ. ευρώ, το χρέος να μειωθεί κάτω από 300 δισεκ. για να σταλεί μήνυμα «βιωσιμότητας» στις αγορές και οι ελληνικές τράπεζες να αρχίζουν να χορηγούν πάλι δάνεια στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά αναφέρει στέλεχος του ιαπωνικού επενδυτικού ομίλου Nomura που μίλησε στο bankingnews.
Με βάση το ίδιο στέλεχος θα πρέπει

-Το ΑΕΠ να φθάσει στα 220 δισεκ. ευρώ για να μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι έχει καλυφθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος των παλαιών απωλειών.
Η ΝΔ και ο αρχηγός της ορθώς εστιάζονται στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά ο στόχος είναι πολύ δύσκολος.
ΑΕΠ στα 220 δισεκ. σημαίνει ότι θα αυξηθεί ο εθνικός πλούτος σχεδόν 38-40 δισεκ. δηλαδή θα έχει σημειωθεί σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ 20% θα έχει καλυφθεί το 75% της απώλειας του ΑΕΠ μεταξύ 2010 με 2017.
Συνήθως όταν καλύπτεται απώλεια 75% η δυναμική θα είναι ξεκάθαρα προς όφελος της χώρας.

-Με βάση το ΔΝΤ αλλά ατύπως και τις Βρυξέλλες το ελληνικό χρέος στα 359 δισεκ. δεν είναι βιώσιμο.
Η DSA η έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ αναφέρει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο έως το 2032 επειδή ουσιαστικά η Ελλάδα δεν πληρώνει το χρέος.
Μετά το 2032 το χρέος είναι μη βιώσιμο.
Χρειάζεται το ελληνικό χρέος να υποχωρήσει κάτω από 300 δισεκ. ώστε να περάσει ένα μήνυμα βιωσιμότητας στις διεθνείς αγορές.
Βέβαια με βάση την δομή, την εξάρτηση και τα τοκοχρεολύσια ο στόχος μείωσης του χρέους κάτω από 300 δισεκ. δεν είναι εφικτός άμεσα.
Όμως με ΑΕΠ 220 δισεκ. και χρέος 290 δισεκ. η σχέση χρέους προς ΑΕΠ θα μειωνόταν στο 130%.... το ελληνικό χρέος θα ήταν ξεκάθαρα βιώσιμο κάτω από οποιαδήποτε δυσμενές σενάριο.

-ΑΕΠ, χρέος είναι βασικά μακροοικονομικά μεγέθη… αλλά η πραγματική οικονομία χρειάζεται πιστωτική επέκταση.
Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι και τραπεζικό, τα NPEs ανέρχονται στα 81 δισεκ. ενώ η ποιότητα των τραπεζικών κεφαλαίων και λόγω αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης είναι υπερβολικά υποβαθμισμένα.
Τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα έχουν μειωθεί στα 169 δισεκ. χρειάζονται δάνεια πάνω από 200 δισεκ. δηλαδή ρευστότητα 30 δισεκ. στην πραγματική οικονομία μεγαλύτερη από την τρέχουσα μαζί με δημόσιες επενδύσεις ώστε να πυροδοτηθεί το αναπτυξιακό growth που έχει ανάγκη η Ελλάδα.

Εάν μπορούσαν να συμβούν όλα αυτά τότε η Ελλάδα θα ήταν ξεκάθαρα investment grade δηλαδή θα είχε αναβαθμιστεί σε ΒΒΒ ή ΒΒΒ+ θα θεωρείτο μια χώρα που από την κόλαση βρέθηκε στον παράδεισο.
Για να γίνουν όλα αυτά απαιτούνται αναπτυξιακές πολιτικές, στήριξη οι τράπεζες και ανοχή από τις Βρυξέλλες και βεβαίως σταθερή εμπιστοσύνη από τους διεθνείς επενδυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης