Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Καμπανάκι» για την παγκόσμια οικονομία το ράλι στο πετρέλαιο

«Καμπανάκι» για την παγκόσμια οικονομία το ράλι στο πετρέλαιο
Πόσο μπορεί να αντέξει η υφήλιος τιμή πετρελαίου στα 100 δολ.;
Η απόφαση των ΗΠΑ να μπλοκάρουν τις πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου και ουσιαστικά να αναγκάσουν και τους συμμάχους τους να πράξουν το ίδιο, αποτελεί έναν από τους λόγους για τους οποίους ο μαύρος χρυσός καταγράφει ράλι.
Το Brent ενισχύεται 33% από την αρχή του 2019 και παραμένει κοντά στο υψηλότερο επίπεδο έξι μηνών.
Αν και η άνοδο των τιμών είθισται να αποτελεί ένδειξη υγιούς παγκόσμιας ανάπτυξης, ταυτόχρονα μπορεί να αποδειχθεί ένα νέο σοκ το οποίο δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά η παγκόσμια οικονομία, κυρίως εάν η αύξηση της τιμής οφείλεται στις μειωμένες ποσότητες που διοχετεύονται στις αγορές.

Όπως αναφέρει εκτενής ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg αυτό που θα κρίνει το μέλλον είναι η διάρκεια αλλά και οι λόγοι της άνοδο του μαύρου χρυσού.
Το πρακτορείο απαντά σε ορισμένα βασικά ερωτήματα, αναφορικά με την ανοδική πορεία του μαύρου χρυσού.

1. Τι σημαίνει για την παγκόσμια οικονομία;

Ο αντίκτυπος θα ποικίλει. Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα βλάψει τα έσοδα και τις δαπάνες των νοικοκυριών και θα μπορούσε να επιταχύνει τον πληθωρισμό.
Ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, η Κίνα είναι ευάλωτη και πολλές χώρες στην Ευρώπη βασίζονται στις εισαγωγές.

2. Πώς θα μπορέσει η παγκόσμια οικονομία να διαχειριστεί τιμή πετρελαίου στα 100 δολ.;

Προκειμένου να υπάρξει «κτύπημα» στην ανάπτυξη, οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι ο μαύρος χρυσός θα πρέπει να παραμείνει άνω των 100 δολαρίων για αρκετά μεγάλο διάστημα.
Εξαρτάται επίσης από τη δύναμη ή την αδυναμία του δολαρίου, δεδομένου ότι το αργό πετρελαίου κοστίζει σε δολάρια.
Η ανάλυση από την Oxford Economics διαπίστωσε ότι το Brent στα 100 δολάρια ανά βαρέλι μέχρι το τέλος του 2019 σημαίνει ότι το επίπεδο του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος θα ήταν 0,6% χαμηλότερο από ό, τι προβλέπεται μέχρι το τέλος του 2020, με τον πληθωρισμό κατά μέσο όρο 0,7 εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερο.

3. Πόσο επηρεάζουν Ιράν και Trump την αγορά πετρελαίου;

Η διατήρηση της «κόντρας» Trump και Ιράν, θα συνεχίσει να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις αγορές.
Οι αβεβαιότητες σχετικά με τη διαθεσιμότητα έχουν ήδη οδηγήσει τις αγορές πετρελαίου.

4. Ποιοι κερδίζουν από τις υψηλές τιμές;

Οι αναδυόμενες οικονομίες κυριαρχούν στον κατάλογο των χωρών που παράγουν πετρέλαιο, γι 'αυτό και επηρεάζονται περισσότερο από τις ανεπτυγμένες. Η αύξηση των εσόδων θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των προϋπολογισμών και των ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, επιτρέποντας στις κυβερνήσεις να αυξήσουν τις δαπάνες που θα ωθήσουν τις επενδύσεις.
Οι νικητές περιλαμβάνουν τη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία, τη Νορβηγία, τη Νιγηρία και τον Ισημερινό σύμφωνα με ανάλυση της Nomura.

5. Ποιοι χάνουν από τις υψηλές τιμές;

Οι οικονομίες που στηρίζονται αποκλειστικά στις εισαγωγές πετρελαίου σαφώς θα επηρεαστούν αρνητικά ακόμη και σε δημοσιονομικό επίπεδο.
Ο κατάλογος των ηττημένων σύμφωνα με τη Nomura περιλαμβάνει την Τουρκία, την Ουκρανία και την Ινδία.

6. Τι θα σημάνει για την αμερικανική οικονομία;

Ενώ οι παραγωγοί πετρελαίου των ΗΠΑ προσπαθούν να επωφεληθούν από οποιαδήποτε αύξηση των πωλήσεων από πελάτες που απομακρύνονται από το Ιράν, η ευρύτερη οικονομία των ΗΠΑ δεν θα έχει οφέλη με ετικέτες τιμών πετρελαίου τόσο υψηλές όσο τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Θα οδηγούσε σε μείωση των καταναλωτικών δαπανών, δηλαδή του παράγοντα που στηρίζει την αμερικανική οικονομία.

7. Θα οδηγήσει σε αύξηση πληθωρισμού διεθνώς;

Επειδή τα ενεργειακά χαρακτηριστικά εμφανίζονται σε δείκτες τιμών καταναλωτή, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στηρίζονται στον δομικό πληθωρισμό, στον οποία δεν «περιλαμβάνεται» ούτε η τιμή πετρελαίου, ούτε αυτές τροφίμων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης