Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς ο Regling μπορεί να βρεθεί από το «παράθυρο» στην προεδρία της ΕΚΤ

Πώς ο Regling μπορεί να βρεθεί από το «παράθυρο» στην προεδρία της ΕΚΤ
Η συχνή αντίθεση του Weidmann στις πολιτικές της ιταλικής κυβέρνησης, δύναται να τον καταστήσει ακατάλληλο και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Η Γερμανία, που επιθυμεί διακαώς τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), θα πρέπει να καταστρώσει ένα εφεδρικό σχέδιο, καθώς ο βασικός της υποψήφιος, ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann, είναι πολύ πιθανό να μην καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες «προτιμήσεις».
Η συχνή αντίθεση του Weidmann στις πολιτικές της ιταλικής κυβέρνησης, δύναται να τον καταστήσει ακατάλληλο και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Έτσι, αν η καγκελάριος Angela Merkel αποφασίσει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αξίζει τη θέση αυτή, μπορεί να απαιτηθεί ένα εναλλακτικό όνομα ως plan - Β, παρατηρεί το Bloomberg. 
Στη λίστα θα μπορούσε να συμπεριληφθεί ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, η αναπληρώτρια του Weidmann, Claudia Buch και ενδεχομένως ένα όνομα έκπληξη.
«Είναι περίεργο κατά κάποιο τρόπο ότι, το μεγαλύτερο κράτος της Ευρωζώνης δεν έχει την προεδρία της ΕΚΤ» δήλωσε ο Stewart Robertson, οικονομολόγος της Aviva Investors.
Η υπηκοότητα δεν πρέπει να έχει σημασία, σύμφωνα με τον Benoit Coeure, Γάλλο υποψήφιο για την κορυφαία θέση, που είναι ήδη μέλος του διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
Αλλά αυτός και οι αντίπαλοί του γνωρίζουν ότι το «βραβείο» της διαχείρισης της κεντρικής τράπεζας, μαζί με θέσεις που προσφέρονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο, θα υπόκεινται σε μία ζύμωση που θα δίνει προτεραιότητα στη χώρα προέλευσης. 
Ο Weidmann, τώρα «βετεράνος» στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ και πρώην οικονομικός σύμβουλος της Merkel, είναι ο πιο προφανής υποψήφιος της Γερμανίας.
Αλλά μπορεί να χρειαστεί να αγωνιστεί για να περάσει τη δυσπιστία του Γάλλου υπουργού Οικονομικών  Bruno Le Maire, ο οποίος δήλωσε ότι η ΕΚΤ χρειάζεται κάποιον με «θάρρος» ανάλογο του Draghi.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ αντιμετώπισε την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη με πολιτικές, στις οποίες αντιτάχθηκε η Bundesbank.
Ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling, που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τις χώρες που δοκιμάστηκαν από την κρίση, πέρασε μεγάλο μέρος της δεκαετίας του 1990 στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.
Ο ρόλος του, που βοηθά στην προετοιμασία της οικονομικής και νομισματικής ένωσης τον καθιστά αναμφίβολα έναν από τους αρχιτέκτονες του ευρώ.
Ο Regling αναφέρθηκε ως πιθανός διάδοχος του τότε προέδρου της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet, πριν ο Draghi πάρει τελικά τη θέση του.
Η ικανότητά του να επιλύει διαμάχες και ο ρόλος του να αλληλεπιδρά με τις αγορές μπορεί να τον κάνει δεκτό από τους Γάλλους. Χωρίς να έχει εμπειρία στην κεντρική τράπεζα και κλείνοντας τα 69 του έτη μόλις αποχωρήσει ο Draghi, θα είναι ο γηραιότερος πρόεδρος της ΕΚΤ.
Ως αντιπρόεδρος της Bundesbank, η Claudia Buch συχνά συνοδεύει τον Weidmann στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ. Πριν από την ένταξή της στο θεσμικό όργανο το 2014, ήταν μέλος της ομάδας οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης.
Έχει επικρίνει τις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ, αλλά τα διαπιστευτήρια και το φύλο της θα μπορούσαν να είναι ελκυστικά για τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν αποφασίσουν να καλύψουν την έλλειψη γυναικών σε κορυφαίες θέσεις.
Ο Marcel Fratzscher, επικεφαλής του ισχυρού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του DIW στο Βερολίνο, διαθέτει μεγαλύτερη επιρροή περισσότερο εκτός Γερμανίας, παρά εντός.
Προηγουμένως εργάστηκε για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας στην ΕΚΤ. Το 2018 συνυπέγραψε ένα γαλλογερμανικό κείμενο ακαδημαϊκής πολιτικής για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.
Έχει συχνά υπερασπιστεί τις πολιτικές της ΕΚΤ στη Γερμανία και μπορεί να θεωρηθεί ως πολύ «αριστερόστροφος» για το CDU της Merkel.
Ο πρόεδρος της ελβετικής τράπεζας UBS Group, Axel Weber, ήταν ο κορυφαίος υποψήφιος για τη θέση του Trichet όταν και παραιτήθηκε από την προεδρία της Bundesbank το 2011 ενώ και η Merkel πίεζε για την υποψηφιότητά του.
Ωστόσο η τότε μη διαδοχή του Trichet αλλά και η εγγύτητα των απόψεών του με τις αντίστοιχες του Weidmann, καθιστούν την υποψηφιότητά του λιγότερο πιθανή.
Ο Joerg Asmussen, πρώην μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ και τραπεζίτης στη Lazard, συνέβαλε στην επικοινωνιακή διαχείριση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη «δύσκολη» γερμανική κοινωνική γνώμη.
Αν και μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) έχει κερδίσει τον σεβασμό βασικών συνεργατών της Merkel.
Ο Asmussen εγκατέλειψε την ΕΚΤ μετά από μόλις δύο χρόνια και στη συνέχεια άφησε την πολιτική μετά από μία θητεία ως αναπληρωτής υπουργός Εργασίας.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης