Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Δεν αποτελεί έκπληξη το «ναυάγιο» στις συνομιλίες Deutsche Bank - Commerzbank

Scope: Δεν αποτελεί έκπληξη το «ναυάγιο» στις συνομιλίες Deutsche Bank - Commerzbank
Το σχόλιο της Scope για τις συνομιλίες Deutsche Bank και Commerzbank
Το «ναυάγιο» στις συνομιλίες για συγχώνευση μεταξύ Deutsche Bank και Commerzbank δεν αποτελεί έκπληξη αν ληφθούν υπόψη η πρόσφατη εναντίωση των συνδικαλιστών και τα αρνητικά μηνύματα των μετόχων, σχολιάζει σε έκθεσή της η Scope Ratings.
Όπως σημειώνεται, όσοι υποστήριζαν τη συγχώνευση -συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης- δεν αναμείχθηκαν ενεργά στις συνομιλίες, καθώς μία συγχώνευση θα οδηγούσε σε χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας.
Επίσης, ακανθώδες ήταν το ζήτημα της απαίτησης σημαντικής ποσότητας νέων κεφαλαίων για να πειστούν οι ρυθμιστικούς φορείς.
«Το βασικό ερώτημα τώρα είναι αν η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει με την πολιτική της τράπεζας-εθνικής πρωταθλήτριας ή παραχωρεί το έδαφος στους ξένους ανταγωνιστές που παίρνουν μεγαλύτερο ρόλο στην παροχή πίστωσης στη γερμανική οικονομία», σχολιάζει ο οίκος αξιολόγησης.
Η επιθυμία της Deutsche Bank -όπως αναφέρθηκε στην επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου κ. Christian Sewing- να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην εδραίωση του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, θα πρέπει να γίνει μέσω άλλης διαδρομής, υπογραμμίζεται.
«Η ανάλυση των συνομιλιών για συγχώνευση είναι, αν μη τι άλλο, επιβεβαίωση της υπάρχουσας στρατηγικής προσέγγισης της Commerzbank.
Τούτου λεχθέντος, η περίπτωση ενοποίησης της αγοράς παραμένει πολύ ισχυρή λόγω του ταχέως μεταβαλλόμενου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος», αναφέρει η Scope.
Οι UniCredit και ING έχουν καταστήσει σαφές ότι ενδιαφέρονται για μία συγχώνευση με την Commerzbank.
«Οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ της Commerzbank και της UniCredit, με επίκεντρο τη γερμανική θυγατρική HVB, είναι ελκυστική και θα δημιουργήσει σίγουρα μια κορυφαία τράπεζα λιανικής.
Αλλά οποιαδήποτε συμφωνία θα οδηγήσει σε παρόμοια αντίσταση από τα συνδικάτα και θα πρέπει να διαρθρωθεί κατά τρόπο που να αμβλύνει τις ανησυχίες των γερμανικών κυβερνητικών κύκλων σχετικά με τις σημαντικές συμμετοχές της UCG στο ιταλικό δημόσιο χρέος».
Για την Deutsche Bank, οι επιλογές της σε αυτόνομο πλαίσιο είναι στρατηγικά πιο απλές, αν και επώδυνες υπό την έννοια ότι η διαχείριση έχει λίγες πραγματικές επιλογές.
«Αυτό σημαίνει την επιτάχυνση της περικοπής του κόστους και της μείωσης του μεγέθους της υποκείμενης εταιρικής και επενδυτικής τράπεζας, η οποία εξακολουθεί να καταναλώνει ένα μεγάλο ποσοστό του κεφαλαίου του ομίλου, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης