Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι Έλληνες θα τιμωρήσουν τον Τσίπρα στις ευρωεκλογές – Οι κεντρώοι ψηφοφόροι θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα

Οι Έλληνες θα τιμωρήσουν τον Τσίπρα στις ευρωεκλογές – Οι κεντρώοι ψηφοφόροι θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα
Το 71,2% των Ελλήνων δηλώνει μη ικανοποιημένο από την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης
Σε δύο πολύ σημαντικά συμπεράσματα ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου καταλήγει έρευνα του ιδρύματος Bertelsmann (διεξήχθη σε 12 ευρωπαϊκά κράτη, ανάμεσα τους και η Ελλάδα), την οποία δημοσιεύει η Deutsche Welle και η οποία παρουσιάζει κάποιες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παραμέτρους για το τι θα πρέπει να περιμένουμε το βράδυ της 26ης Μαΐου.
Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι στην πλειοψηφία τους οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι θα πάνε στην κάλπη με διάθεση κυρίως να τιμωρήσουν κάποιο κόμμα για την πολιτική του.
Ένα εξίσου ενδιαφέρον συμπέρασμα είναι ότι ο χώρος του πολιτικού κέντρου, και οι επιλογές που εν τέλει θα κάνουν οι κεντρώοι ψηφοφόροι, θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και το εκλογικό αποτέλεσμα.
Πρόκειται για δύο παραδοχές που ανάλογα με το ποια θα κυριαρχήσει θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό για το εάν θα έχουμε μια μεγάλη και ξεκάθαρη νίκη της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ή μια οριακή επικράτηση που θα αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς για τις βουλευτικές εκλογές.
Βάσει της έρευνας, οι Έλληνες σε αρκετά υψηλό ποσοστό (70,8%) σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους υποστηρίζουν ότι θα συμμετάσχουν και θα ψηφίσουν  στις ευρωεκλογές και θα ψηφίσουν.
Άρα οι φόβοι τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ για μεγάλη αποχή δεν φαίνεται – σύμφωνα με την εν λόγω μέτρηση – να επιβεβαιώνονται.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που θεωρητικά είναι πιο θετική για το ΣΥΡΙΖΑ μια και παρουσιάζει χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης και οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους του (από όσους τον ψήφισαν στις εκλογές του 2015) στρέφονται περισσότερο στην αποχή ή δηλώνουν αναποφάσιστοι.
Ωστόσο, η έρευνα του ιδρύματος Bertelsmann είναι ξεκάθαρη.
Βασικό κριτήριο της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων πολιτών είναι να τιμωρήσουν ένα συγκεκριμένο κόμμα, δηλαδή όπως λέει και το δημοσίευμα της DW, «ψηφίζουν το κόμμα «Β» όχι επειδή είναι οπαδοί του, αλλά επειδή αισθάνονται απογοητευμένοι από το κόμμα «Α».
Στην περίπτωση της Ελλάδας παρερμηνεία δεν υπάρχει.
Το 71,2% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από την πολιτική που ασκεί η ελληνική κυβέρνηση (καθόλου ικανοποιημένο δηλώνει το 36,7% και σχεδόν καθόλου ως κάπως ικανοποιημένο το 34,5% των Ελλήνων).
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι Έλληνες θα μεταβούν στην κάλπη με διάθεση να τιμωρήσουν την κυβέρνηση Τσίπρα.
Κάτι άλλωστε που αποτελεί βασικό «στοίχημα» της πολιτικής στρατηγικής της ΝΔ, η οποία ζητά από τους Έλληνες πολίτες σε αυτήν την πρώτη ύστερα από τα 4 χρόνια διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα εκλογική αναμέτρηση, να στείλουν ένα σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα το μήνυμα επιδοκιμασίας στο πολιτικό σχέδιο του Κ. Μητσοτάκη.

Ερωτηματικό η διαφορά

Και μπορεί και αυτή η έρευνα να δείχνει πως το πιθανότερο σενάριο είναι η επικράτηση της ΝΔ στις επικείμενες ευρωεκλογές, κάτι άλλωστε που σκιαγραφούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία όλες οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο το μεγάλο ερωτηματικό για το ποια θα είναι η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων (που θα καθορίσει και τις πολιτικές εξελίξεις) παραμένει αναπάντητο.
Και αυτό διότι αν και επτά στους δέκα Έλληνες δηλώνουν έτοιμοι να τιμωρήσουν την κυβέρνηση Τσίπρα, υπάρχει ένα στοιχείο που «θολώνει» την εικόνα.
Και δεν είναι μόνο το πακέτο των κοινωνικών μέτρων που ετοιμάζεται η κυβέρνηση να εξαγγείλει μετά το Πάσχα για την ελάφρυνση της μεσαίας τάξης.
Το στοιχείο αυτό είναι ότι το συμπαγέστερο κομμάτι των ψηφοφόρων στην Ελλάδα θεωρεί τον εαυτό του κεντρώο ψηφοφόρο, κάτι που σημαίνει ότι οι επιλογές που θα κάνουν εν τέλει οι κεντρώοι ψηφοφόροι είναι και αυτές που θα κρίνουν και το εκλογικό αποτέλεσμα.
Βάσει της έρευνας Bertelsmann, το 29,4% των Ελλήνων δηλώνει αριστερός ως κεντροαριστερός, το 30,1% κεντρώος, το 30,7% κεντροδεξιός ως δεξιός, ενώ το 9,8% προτιμά το «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ».
Δηλαδή σχεδόν 6 στους 10 αυτοπροσδιορίζονται από τον πολιτικό χώρο του κέντρου και προς τα αριστερά.
Και εδώ είναι ένα ακόμα κρίσιμο σημείο της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με τον πρώτο να κατηγορεί ευθέως τη δεύτερη ότι έχει εγκαταλείψει τον παραδοσιακό πολιτικό της χώρο και ότι έχει εξελιχθεί «σε ένα εκρηκτικό μείγμα νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς».
Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας με το «άνοιγμα» στην Κεντροαριστερά και τη δημιουργία της Προοδευτικής Συμμαχίας, εκεί ποντάρει.
Να κερδίσει τον κεντρώο – κεντροαριστερό ψηφοφόρο.
Ο οποίος μπορεί να πάει στις ευρωεκλογές με διάθεση τιμωρίας της κυβέρνησης για τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα της αλλά την κρίσιμη στιγμή που θα βρεθεί  μπροστά από την κάλπη των βουλευτικών εκλογών, θα ζυγίσει πολύ καλά που θα ρίξει την ψήφο του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης