Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Βουτιά» σε νέο ιστορικό χαμηλό για το pesos Αργεντινής, στα 46,5 ανά δολάριο ΗΠΑ

«Βουτιά» σε νέο ιστορικό χαμηλό για το pesos Αργεντινής, στα 46,5 ανά δολάριο ΗΠΑ
«Βουτιά» σε νέο ιστορικό χαμηλό για το πέσο Αργεντινής
Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε στις 25 Απριλίου 2019 το pesos Αργεντινής, ήτοι 46,48 ανά δολάριο Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς επενδυτές και αναλυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για την οικονομία της χώρας της Λατινικής Αμρτικής, ενώ παράλληλα ο δείκτης δολαρίου (ICE US Dollar Index) έχει εκτοξευθεί σε υψηλό 2 ετών -άνω των 98 μονάδων.
Η φτώχεια στην Αργεντινή αυξάνεται σε επίπεδα-ρεκόρ, παρά το γεγονός ότι η χώρα δανείστηκε τεράστιο ποσό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το περασμένο έτος.
Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Καθολικό Πανεπιστήμιο της χώρας το 31,8% των κατοίκων διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας, ποσοστό που είναι και το μεγαλύτερο από το 2010 και μετά όταν το εν λόγω πανεπιστήμιο διεξάγει σχετικές έρευνες.
Η φτώχεια των Αργεντίνων δεν έχει να κάνει μόνο με το επίπεδο του εισοδήματος αλλά και την έλλειψη βασικών διατροφικών ειδών, την μη πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας, στην έλλειψη πόρων για την παιδεία κτλ.
Κατά το 2018, οι φτωχοί στην επικράτεια της Αργεντινής είναι κατά 1,9 εκατομμύρια περισσότεροι σε σχέση με το αντίστοιχο νούμερο του 2017, ενώ ως ποσοστό η φτώχεια το 2017 κυμάνθηκε στο 26,6%.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον το προεκλογικό αφήγημα του προέδρου Mauricio Macri, ο οποίος θα διεκδικήσει νέα προεδρική θητεία στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 26 Οκτωβρίου 2019.

Image

Σημαντικοί δημοσιονομικοί κίνδυνοι για την Αργεντινή – Ύφεση και το 2019

Η Fitch προβλέπει ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,7% το 2019, μετά από εκτιμώμενη συρρίκνωση 2,5% το 2018.
Επίσης, εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα ανέλθει σε περίπου 90% του ΑΕΠ στο τέλος του 2018, κάτω από το 95% στο τέλος του τρίτου τριμήνου, λόγω της ανάκαμψης πέσο.
Όμως, παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του ΔΝΤ, ήτοι 78%.
Το χρέος ως λόγος προς το ΑΕΠ θα αρχίσει να μειώνεται το 2019.
«Η κυβέρνηση στοχεύει σε περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση πέρα από το 2019 στο πλαίσιο του προγράμματος του ΔΝΤ, αλλά η στρατηγική είναι ασαφής και θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών του Οκτωβρίου.
Το ΔΝΤ έχει επισημάνει τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης ως κρίσιμη για τη μεσοπρόθεσμη εξυγίανση, αλλά η πολιτική βιωσιμότητά του είναι ασαφής και οι εξοικονομήσεις στο εγγύς μέλλον είναι συνήθως μικρές», σχολιάζεται.

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης