Οι αριθμοί βελτιώνονται, το Ταμείο αυξάνεται αλλά… ο Τσίπρας δεν τραβάει εκλογικά – Οι 6 οικονομικές αιτίες που κατεδαφίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι αριθμοί βελτιώνονται, το Ταμείο αυξάνεται αλλά… ο Τσίπρας δεν τραβάει εκλογικά – Οι 6 οικονομικές αιτίες που κατεδαφίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ
Γιατί όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι οικονομικοί δείκτες της οικονομίας βελτιώνονται δεν καρπούται κανένα πολιτικό όφελος και προεξοφλείται η μεγάλη ήττα;
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως έχει αναλυθεί μπορεί να αφήνει Ταμείο 30 δισεκ. ευρώ ή κατά μια διασταλτική έννοια 50 δισεκ. ευρώ, οπότε η επόμενη κυβέρνηση θα έχει ρευστότητα για να διαχειριστεί τις ανάγκες του εθνικού προϋπολογισμού αλλά σε πραγματικούς όρους η οικονομία αιμορραγεί.
Ίσως αυτή είναι η πραγματική αιτία που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τραβάει πολιτικά και εκλογικά και σε όλες τις δημοσκοπήσεις προεξοφλείται ήττα και για τις δημοτικές – περιφερειακές, στις ευρωεκλογές και τον Οκτώβριο στις εθνικές εκλογές.
Η δημιουργία Ταμείου 30 δισεκ. που περιλαμβάνει repos και κεφάλαια που έχουν συγκεντρωθεί από εκδόσεις ομολόγων αποτελούν προφανώς θετική εξέλιξη καθώς η ύπαρξη κεφαλαιακού αποθέματος λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας.
Το κεφαλαιακό απόθεμα μπορεί να φθάσει τα 50 δισεκ. εάν συμπεριληφθούν και τα κεφάλαια που έχουν δοθεί με ρόλο κεφαλαιακού μαξιλαριού αλλά επειδή αποτελούν μέρος του χρέους, το πραγματικό ταμείο είναι 30 δισεκ. και με αυστηρούς όρους 10-12 δισεκ. ευρώ.

Γιατί δεν τραβάει εκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ;

Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια, ΗΠΑ και Γερμανία διάκεινται πιο θετικά προς την Ελλάδα, το δημόσιο δανείζεται από τις διεθνείς αγορές μέσω ομολόγων που υπερκαλύπτονται.
Τα πρωτογενή πλεονάσματα φθάνουν έως το 4,29% του ΑΕΠ ή 7,6 δισεκ. ευρώ, το ΑΕΠ έστω και ασθενικά αυξάνεται με ρυθμό 1,9% με 2% γενικώς ορισμένοι αριθμοδείκτες της οικονομίας βελτιώνονται.
Γιατί όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι οικονομικοί δείκτες της οικονομίας βελτιώνονται δεν καρπούται κανένα πολιτικό όφελος και προεξοφλείται η μεγάλη ήττα;
Η απάντηση σχετίζεται με την πραγματική οικονομία.
Στην ανάλυση αυτή δεν θα επικεντρωθούμε στα εθνικά ζητήματα όπως το Μακεδονικό ή το προσφυγικό που επίσης έχουν επιδράσει στον μέσο ψηφοφόρο αλλά μόνο στα οικονομικά.  

1)Η οικονομία για ένα μέσο πολίτη είναι να μπορεί να αποταμιεύει, να αυξάνονται οι καταθέσεις, να μπορεί να δανείζεται για την ατομική ή μικρή επιχείρηση του, να μην χρωστάει στα ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.
Σε αυτούς τους τομείς επικρατεί ακόμη χάος.

2)Οι καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων βρίσκονται στα 132 δισεκ. και είναι στάσιμες μεταξύ 132 με 134 δισεκ. ευρώ.
Από τα χαμηλά του Απριλίου 2017 στα 118,9 δισεκ. πρόκειται για μια αύξηση 13 δισεκ. ευρώ.
Η αύξηση αυτή δεν επαρκεί, αποδεικνύει ότι η κοινωνία δεν είναι ικανή να παράγει πλούτο και να τον αποταμιεύει.

3)Στα δάνεια που επίσης δείχνει την ρευστότητα κυκλοφορεί στο σύστημα δεν υπάρχει τίποτε άλλο από συρρίκνωση.
Τα δάνεια τον Ιούνιο του 2010 ήταν 260 δισεκ. ευρώ στην κορύφωση τους και έχουν υποχωρήσει στα 169,4 δισεκ. συνεχώς συρρικνώνεται η πιστωτική επέκταση.
Τα 169 δισεκ. δάνεια του Φεβρουαρίου 2019 αντιστοιχούν στον Αύγουστο του 2006 καθώς τα δάνεια τότε ήταν 169 δισεκ.
Η ελληνική οικονομία με όρους πίστωσης είναι 13 χρόνια πίσω.

4)Με όρους χρέους έχει εκτιναχθεί στα 359 δισεκ. ευρώ. όσο ήταν και στην αρχή της ελληνικής οικονομικής κρίσης.
Η σχέση χρέους κεντρικής διοίκησης προς το ΑΕΠ της Ελλάδος φθάνει στο εξωφρενικό ποσοστό 195% αγγίζοντας τα 359 δισεκ. ευρώ.
Στατικά αξιολογώντας το χρέος ναι η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί το κεφαλαιακό μαξιλάρι που πήρε από τον ESM, τα έντοκα και τα repos και με ρευστότητα καλύπτει ανάγκες του προϋπολογισμού.
Τα έντοκα γραμμάτια στην Ελλάδα είναι ύψους 15,2 δισεκ. ευρώ
Τα repos οι συμφωνίες επαναγοράς είναι ύψους 24,5 δισεκ. ευρώ
Η ρευστότητα που έχει δημιουργήσει το ελληνικό δημόσιο με τα κεφάλαια του ESM και τις εκδόσεις ομολόγων είναι ύψους 30 δισεκ.
Τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται σε κυκλοφορία είναι περίπου 40 δισεκ. ευρώ.
Τα ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ ανέρχονται σε 8,26 δισεκ. ευρώ και 2,7 δισεκ. διακρατούν οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες (ANFA)
Τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι 7,7 δισεκ. ευρώ.
Τα δάνεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF ανέρχονται σε 130,9 δισεκ. ευρώ
Τα δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ανέρχονται σε 59,9 δισεκ. ευρώ
Τα δάνεια του ΔΝΤ ανέρχονται σε 9,4 δισεκ. ευρώ
Να σημειωθεί ότι τα repos και τα δάνεια που έχουν χρησιμοποιηθεί ως κεφαλαιακό μαξιλάρι δημιουργούν ένα απόθεμα ρευστότητας 50 δισεκ.
Το κεφαλαιακό μαξιλάρι δεν χρησιμοποιείται, αλλά λειτουργεί ως μηχανισμός ασφαλείας.
Τα repos οι συμφωνίες επαναγοράς χρησιμοποιούνται ως μια ανακυκλούμενη πίστωση όπως και τα έντοκα γραμμάτια.
Επί της ουσίας το ελληνικό χρέος αυτό που ονομάζουμε – στην κυριολεξία χρέος – είναι 310 δισεκ. ευρώ και τα υπόλοιπα 50 δισεκ. είναι το απόθεμα ρευστότητας.

5)Τράπεζες και ενέργεια αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας και οι δύο έχουν σοβαρό πρόβλημα.
Οι μεν τράπεζες είναι κεφαλαιακά αδύναμες και καλούνται να αντιμετωπίσουν 81 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα.
Ο δε κλάδος ενέργειας με επίκεντρο την ΔΕΗ πνέει τα λοίσθια καθώς η ΔΕΗ αποτελεί ωρολογιακή βόμβα.
Το χρέος της ΔΕΗ ανέρχεται σε 3,7 δισεκ. και οι εκτιμήσεις των τραπεζιτών είναι ότι στο μέλλον θα μπορούσε να σπάσει σε καλή και κακή εταιρία.

6)Οι έλληνες πολίτες και επιχειρήσεις χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία 35 δισεκ.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών στο κράτος φθάνει τα 104 δισεκ. και αντιστοιχούν στο 57% του ΑΕΠ επίπεδα ρεκόρ που αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος.

Καθίσταται κατανοητό ότι οι αριθμοδείκτες βελτιώνονται αλλά η πραγματική οικονομία, η μεσαία αστική τάξη βρίσκονται σε καθεστώς αποσάθρωσης.
Έτσι εξηγείται γιατί οι αγορές επιβραβεύουν την Ελλάδα, οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν την Ελλάδα και την πιστοληπτική της ικανότητα αλλά όλα αυτά δεν έχουν καμία επίδραση στον ψηφοφόρο.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS