Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ECIPE: Η ΕΕ δεν θα αλλάξει πορεία στο Brexit - Δείτε τι έγινε στην Ελλάδα

ECIPE: Η ΕΕ δεν θα αλλάξει πορεία στο Brexit - Δείτε τι έγινε στην Ελλάδα
Η διαμάχη στη Βρετανία για το Brexit συνεχίζεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ΕΕ θα «ανοίξει» ξανά τη συμφωνία
Την ελληνική κρίση και τη σκληρή στάση που τήρησε η ΕΕ φέρνει ως παράδειγμα για το Brexit o David Henig από το think tank ECIPE, υποστήριζοντας σε άρθρο του στο Guardian ότι συνέβη και με την Ελλάδα, οι Βρυξέλλες δεν θα αλλάξουν πορεία και δεν θα επαναδιαπραγματευτούν τη συμφωνία.
«Όπως και στην ελληνική κρίση χρέους, τώρα η ΕΕ θέλει να δει να εφαρμόζονται οι προτάσεις και να αντιμετωπίσει μετά τα προβλήματα» αναφέρει.
Ωστόσο, οι Βρετανοί αν και επιμένουν στο Brexit δεν εγκρίνουν τη συμφωνία που έχει συνάψει η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, με την ΕΕ.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Θεσμοί της ΕΕ αναγκάζουν μια χώρα να δεχθεί μια συμφωνία που ξέρουν ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί.
Συχνά γίνονται συγκρίσεις μεταξύ του Brexit και της ελληνικής κρίσης χρέους, αλλά σε αυτή την περίπτωση, φαίνεται πολύ ακριβείς.
Στο βιβλίο του «Adults in the Room», ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, περιγράφει λεπτομερώς πως απέτυχε στην προσπάθεια του να πείσει την ΕΕ, το ΔΝΤ και άλλα θεσμικά όργανα για τις αναθεωρημένες προτάσεις του για το ελληνικό χρέος το 2015, ακόμα και όταν πολλοί συμφώνησαν μαζί του.
Η γραφειοκρατική αδράνεια ήταν απλά πάρα πολύ μεγάλη, ιδιαίτερα δεδομένου του κακού προηγουμένου της προηγούμενης διαπραγμάτευσης και της τρομερής εξουσίας των διαπραγματευτών της ΕΕ» αναφέρεται στο ίδιο άρθρο.
Σύμφωνα με τον Henig, πολλοί στην ΕΕ αναγνωρίζουν τα προβλήματα με τη συμφωνία αποχώρησης: ότι δεν καθορίζει μια σαφή πορεία ή χρονοδιαγράμματα για τη μελλοντική σχέση, ότι το ιρλανδικό backstop  θολώνει τη διάκριση διευθέτησης των θεμάτων του διαζυγίου και τη μελλοντική σχέση και δεν επιλύει συγκεκριμένα θέματα όπως η αλιεία ή το Γιβραλτάρ.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι φαίνεται απίθανο να προκύψει συγκεκριμένο αποτέλεσμα για το Brexit κάποια στιγμή σύντομα.
Ωστόσο, έχουν ξεμείνει από υπομονή για να προσπαθήσουν να επιλύσουν αυτά τα ζητήματα, δεδομένου του τρέχοντος πολιτικού κλίματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ατελείωτη μάταιη συζήτηση για το ιρλανδικό backstop οδήγησε στο κλείσιμο ολόκληρης της συμφωνίας.
Ίσως κάποια σημάδια μιας ρεαλιστικής συναίνεσης από τη Βρετανία θα μπορούσαν να τους πείσουν να αρχίσουν ξανά τις διαπραγματεύσεις, αλλά πιθανότατα, καθώς θα πλησιάζουμε στα τέλη Οκτωβρίου, οι επιλογές θα περιορίζονται στο "no deal", no Brexit ή σε μια λανθασμένη συμφωνία.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης