Τελευταία Νέα
Διεθνή

Foreign Policy: Η εγκληματικότητα στη Βραζιλία υποχωρεί ραγδαία – Όχι μόνο λόγω του Bolsonaro

Foreign Policy: Η εγκληματικότητα στη Βραζιλία υποχωρεί ραγδαία – Όχι μόνο λόγω του Bolsonaro
Η εγκληματικότητα στη Βραζιλία επιτέλους υποχωρεί
Η εγκληματικότητα στη Βραζιλία, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας, «επιτέλους υποχωρεί», σχολιάζει σε άρθρο του το «Foreign Policy», υπογραμμίζοντας ότι η μείωση ξεκίνησε πριν τις εκλογές του 2018 και εντάθηκε με την ανάληψη των καθηκόντων από τον Jair Bolsonaro.
Όπως σημειώνεται, οι δολοφονίες μειώθηκαν κατά 13% μεταξύ 2017 και 2018, από 59.000 σε λίγο πάνω από 51.000.
Μάλιστα, τους δύο πρώτους μήνες του 2019, οι ανθρωποκτονίες μειώθηκαν κατά 25% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Η ταχεία βελτίωση της δημόσιας ασφάλειας είναι μια από τις μεγαλύτερες θετικές ειδήσεις στη Βραζιλία αυτή τη στιγμή, υπογραμμίζεται.
Μάλιστα, πολύ υψηλή μείωση παρατηρείται και σε μέρη με παραδοσιακά υψηλή εγκληματικότητα.
Το Foreign Policy σχολιάζει πως ο Jair Bolsonaro έχει ορκιστεί να καταπολεμήσει το έγκλημα.
«Η εντυπωσιακή μείωση οφείλεται σε πολλές αιτίες.
Αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο:
Η πτώση της θανατηφόρας βίας άρχισε πολύ πριν από την εκλογή του προέδρου Jair Bolsonaro, ο οποίος εξελέγη τον Οκτώβριο του 2018.
Παρά τις προσπάθειές του να διεκδικήσει αυτές τις επιτυχίες ως δικές του, υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι η κυβέρνησή του έχει σχέση με την πτώση των δολοφονιών.
Αντίθετα, από την εκλογή του, ορισμένα είδη εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών της αστυνομίας, έχουν γίνει συχνότερα.
Πράγματι, τουλάχιστον τέσσερις παράγοντες προσφέρουν καλύτερες εξηγήσεις για την πρόσφατη μείωση των δολοφονιών.
Πρώτον, ακόμα και σύμφωνα με τα πρότυπα της Βραζιλίας, το 2017 ήταν ένα ασυνήθιστα βίαιο έτος.
Στην πραγματικότητα, ήταν η πιο δολοφονική χρονιά στην ιστορία της χώρας.
Βασικός λόγος ήταν η εκδήλωση ανοιχτού πολέμου μεταξύ των δύο κύριων οργανώσεων διακίνησης ναρκωτικών της Βραζιλίας.
Μέχρι το 2018, ωστόσο, η οργάνωση PCC είχε εξασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό δεσπόζουσα θέση σε ολόκληρη τη χώρα.
Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει ειρήνη, ειδικά σε πόλεις στον βορρά και τα βορειοανατολικά.
Δεύτερον, από το 2017, η κυβέρνηση του Προέδρου Michel Temer θέσπισε διάφορα μέτρα για τον καλύτερο συντονισμό μιας εθνικής αντίδρασης στο οργανωμένο έγκλημα.
Τρίτον, επί σειρά ετών, οι κρατικές κυβερνήσεις πειραματίζονται με νέες στρατηγικές για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και την πρόληψη της εγκληματικής βίας. Εξετάστε την περίπτωση του Σάο Πάολο -όπου τα ποσοστά δολοφονιών μειώθηκαν από 52 ανά 100.000 το 1999 σε έξι ανά 100.000 μέχρι το 2017.
Τέταρτον, είναι πιθανό η ανάπτυξη πρόσθετων στρατιωτικών και αστυνομικών να βοήθησε να περιοριστεί το οργανωμένο έγκλημα σε ορισμένες περιοχές της χώρας.
Για παράδειγμα, η κρατική κυβέρνηση του Pernambuco προσέλαβε περισσότερους από 1.200 νέους στρατιωτικούς και πολιτικούς αστυνομικούς μεταξύ 2017 και 2018.
Η δραματική επέκταση της αστυνομικής και στρατιωτικής παρουσίας μπορεί προσωρινά να αποτρέψει το έγκλημα, αλλά τα αποτελέσματα συχνά εξατμίζονται. (…)
Η πτώση της εγκληματικότητας στη Βραζιλία είναι αναμφισβήτητα καλή είδηση, αλλά θα ήταν πρόωρο να μεταφραστεί ως νίκη», σχολιάζεται…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης