Ποινική δίωξη κατά της Λίνας Νικολοπούλου-Στουρνάρα - Στο μικροσκόπιο η υπόθεση του eHealth Forum 2014

Ποινική δίωξη κατά της Λίνας Νικολοπούλου-Στουρνάρα - Στο μικροσκόπιο η υπόθεση του eHealth Forum 2014
Εις βάρος της Λίνας Νικολοπούλου- Στουρνάρα ασκήθηκε ποινική δίωξη για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας
Δίωξη για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε βάρος της Λίνας Νικολοπούλου- Στουρνάρα, συζύγου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα για την υπόθεση του eHealth Forum 2014.
Μάλιστα, η δικάσιμος ορίστηκε για τον Ιούνιο του 2019.
Στην σύζυγο του κ. Στουρνάρα χρεώνεται επί της ουσίας ότι έπεισε την τότε γενική γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης Χριστίνα Παπανικολάου, η οποία μόλις παρουσιάστηκε ως υποψήφια ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, να δώσει το συγκεκριμένο συνέδριο στην εταιρεία της.
Μάλιστα η κ. Νικολοπούλου ουσιαστικά κατηγορείται σύμφωνα με το δικόγραφο ότι με «πειθώ, προτροπές και φορτικότητα» έπεισε την κ. Παπανικολάου.
Στην κ. Νικολοπούλου χρεώνεται επίσης ότι πήρε με απευθείας ανάθεση το συγκεκριμένο συνέδριο.
Στην ποινική δίωξη αναφέρεται ότι η αμοιβή για τις παρασχεθείσες συμβουλευτικές υπηρεσίες ήταν 315.609 ευρώ και τονίζεται: «προέβην δε στη συγκεκριμένη πράξη εμφορούμενη από τον ίδιο διαρκή σκοπό και ενιαίο δόλο τελέσεως (ήτοι γνώση και θέληση) να επιφέρει το επελθόν από την προπεριγεγραμμένη συμπεριφορά αξιόποινο αποτέλεσμα, παρακάμπτοντας τις διαδικασίες του δημοσίου λογιστικού και τις αρχές του υγιούς ανταγωνισμού».

Νικολοπούλου: Η εταιρεία μου δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους

Από την πλευρά της, πάντως, η κ. Νικολοπούλου είχε αναφέρει αναντώντας σε πρόσφατα δημοσιεύματα:
1. Στο Πόρισμα της Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης για το συνέδριο eHealth Forum 2014 δεν μπορεί να αναφέρεται οποιαδήποτε παρανομία.
Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η εταιρεία μου έχει υποστεί εξονυχιστικούς ελέγχους τα τελευταία χρόνια, αρχής γενομένης από τα γνωστά γεγονότα του Σεπτεμβρίου 2016, και για το συγκεκριμένο έργο, και ουδέν προέκυψε. Απολύτως τίποτα!
2. Το συγκεκριμένο συνέδριο eHealth Forum 2014 ανατέθηκε στην εταιρεία μου κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2014.
Με βάση το Ν. 4148/2013, άρθρο 5, μπορεί κατ’ εξαίρεση να γίνονται απευθείας αναθέσεις για λόγους κατεπείγοντος κατά τη διάρκεια της Προεδρίας.
Το κατεπείγον στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ότι οι προδιαγραφές του έργου εγκρίθηκαν από το κοινοτικό πρόγραμμα HORIZON 2020 πολύ αργά, γεγονός που καθιστούσε αδύνατη τη διεξαγωγή διαγωνισμού για την ανάθεση του συνεδρίου και τη διεξαγωγή του εντός του χρονικού πλαισίου της Ελληνικής Προεδρίας.
3. Η εταιρεία μου MINDWORK δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους.
Αντίθετα έδωσε στο ελληνικό δημόσιο έσοδα από ΦΠΑ περίπου 130.000€ και δημιούργησε μεγάλο άυλο όφελος για τη χώρα. Το συνέδριο χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου κυρίως από εγγραφές και ιδιωτικές χορηγίες (περίπου 400.000€) και το κοινοτικό πρόγραμμα HORIZON 2020 (300.000€). Οι χορηγίες εξασφαλίστηκαν αποκλειστικά από την εταιρεία μου, η οποία ανέλαβε σημαντικό οικονομικό ρίσκο με τη σύμβαση που υπέγραψε αν δεν εξασφάλιζε τις χορηγίες για την κάλυψη του προϋπολογισμού του συνεδρίου.
4. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, γεγονός που αναγνωρίστηκε από την αρμόδια διεύθυνση DG CONNECT της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με συγχαρητήρια επιστολή που είναι διαθέσιμη και περιλαμβάνεται στον απολογισμό του έργου.
Θέλω να πιστεύω ότι όλα αυτά αναφέρονται στο σχετικό πόρισμα της Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης χάριν της αλήθειας.
Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ περισσού, εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες και δεν με αφορούν.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS