Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Σε υψηλό 7 εβδομάδων η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, στο 2,68%

Ιταλία: Σε υψηλό 7 εβδομάδων η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, στο 2,68%
Επιδείνωση στα ιταλικά ομόλογα εν όψει της επικείμενης αναθεώρησης της αξιολόγησης από την Standard & Poor’s
(upd) Σημαντική επιδείνωση καταγράφεται σήμερα (23/4/2019) στην αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να «εκτοξεύεται» σε υψηλό 7 εβδομάδων, εν μέσω πολιτικών εντάσεων στη χώρα, αλλά και εν όψει μιας επικείμενης αναθεώρησης της αξιολόγησης της πιστοληπτικής της ικανότητας από την Standard & Poor’s.
Οι αναλυτές εκτιμούν, παράλληλα, ότι οι κινήσεις στην αγορά ομολόγων είναι υπερβολικές λόγω και του γεγονότος ότι η διαπραγμάτευση στις αγορές είχε παραμείνει υποτονική κατά τη διάρκεια των διακοπών του καθολικού Πάσχα.
Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα του 2019 ασκεί επίσης πίεση στις αποδόσεις της των ομολόγων της Ευρωζώνης γενικότερα.
Περί τις 15:30, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας σημειώνει άνοδο 8,7 μονάδων βάσης, στο 2,68%, με το spread με το αντίστοιχο γερμανικό να «εκτοξεύεται» στις 263 μ.β.


Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου σημειώνει άνοδο 5,6 μ.β. στο 0,59%, ενώ του 30ετούς ενισχύεται κατά 5,9 μ.β. στο 3,52%.
Απώλειες καταγράφει και το χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τον δείκτη FTSE MIB να σημειώνει πτώση 0,6% στις 21.832 μονάδες, με τις τράπεζες να βρίσκονται υπό πίεση.
Η μετοχή της UniCredit καταγράφει απώλειες 2,5%, της Banco Bpm σημειώνει πτώση 1,6%, ενώ της Intesa Sanpaolo υποχωρεί κατά 0,9%.
Ο οίκος αξιολόγησης S&P Global αναμένεται να ανακοινώσει την Παρασκευή (26/4) την αναθεωρημένη αξιολόγησή του για την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας, που τώρα διαμορφώνεται στο «ΒΒΒ», μόλις δύο βαθμίδες πάνω από την κατηγορία «junk», με το outlook να είναι αρνητικό.
Η αδύναμη οικονομία της Ιταλίας και οι ανησυχίες για το αυξανόμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού έχουν πυροδοτήσει φόβους σχετικά με τις προοπτικές αξιολόγησης της Ιταλίας.
Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο παραμένουν οι εντάσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων στη χώρα, μετά τις αμοιβαίες καταγγελίες για διαφθορά.
Την Παρασκευή, ξεκίνησε η διενέργεια έρευνας σε βάρος κορυφαίου στελέχους του κόμματος του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργού Εσωτερικών Matteo Salvini, προκαλώντας νέους τριγμούς στην ιταλική κυβέρνηση.
O Armando Siri, υφυπουργός Μεταφορών της Ιταλίας και σύμβουλος του Salvini για οικονομικά θέματα, φέρεται να δωροδοκήθηκε με 30.000 ευρώ για να ευνοήσει μια εταιρεία του τομέα της αιολικής ενέργειας, σύμφωνα με το ιταλικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων ANSA.
Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) επιμένει ότι ο Siri οφείλει να παραιτηθεί, εξαιτίας της σοβαρότητας των κατηγοριών σε βάρος του.
Άνοδο 2-3 μονάδων βάσης καταγράφουν οι αποδόσεις των ομολόγων και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, καθώς οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου ωθούν υψηλότερα τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας σημειώνει άνοδο 2,3 μ.β. στο 0,05%, του 10ετούς της Γαλλίας ενισχύεται κατά 3,1 μ.β. στο 0,40%, της Πορτογαλίας καταγράφει άνοδο 2,8 μ.β. στο 1,20%, ενώ της Ισπανίας ενισχύεται κατά 4 μ.β. στο 1,11%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης